ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ύψος: Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς επηρεάζει τον κίνδυνο ασθενειών

Ύψος: Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς επηρεάζει τον κίνδυνο ασθενειών

Ύψος: Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι το ύψος μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές κοινές παθήσεις στους ενήλικες. 

Το ύψος είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται με πολλές κοινές παθήσεις, από καρδιακές έως καρκίνο. Αλλά οι επιστήμονες θέλουν να προσδιορίσουν εάν είναι οι ψηλοί ή οι κοντοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ή εάν στην πραγματικότητα ευθύνονται παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος, όπως η διατροφή και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές αποφάσισαν να αφαιρέσουν αυτούς τους παράγοντες σύγχυσης εξετάζοντας χωριστά τις συνδέσεις μεταξύ διαφόρων ασθενειών και του ύψους ενός ατόμου και τις συνδέσεις με το προβλεπόμενο ύψος τους με βάση τη γενετική τους. Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το πρόγραμμα VA Million Veteran, το οποίο περιελάμβανε γενετικές πληροφορίες και δεδομένα υγείας από περισσότερους από 200.000 λευκούς ενήλικες και περισσότερους από 50.000 μαύρους.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν προηγούμενα ευρήματα ότι το να είσαι ψηλός/ή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και κιρσούς και χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης νέες συσχετίσεις μεταξύ του μεγαλύτερου ύψους και του υψηλότερου κινδύνου περιφερικής νευροπάθειας, που προκαλείται από βλάβες στα νεύρα στα άκρα, καθώς λοιμώξεων του δέρματος και των οστών, όπως έλκη στα πόδια. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ύψος μπορεί να είναι ένας προηγουμένως μη αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για αρκετές κοινές παθήσεις στους ενήλικες. Ωστόσο, λένε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποσαφηνιστούν ορισμένες από τις συσχετίσεις και ότι μελλοντικές μελέτες θα ωφεληθούν από τη συμπερίληψη ενός μεγαλύτερου, πιο διαφορετικού διεθνούς πληθυσμού.

Ο Sridharan Raghavan από το Rocky Mountain Regional VA Medical Center και επικεφαλής της μελέτης προσθέτει, «Χρησιμοποιώντας γενετικές μεθόδους που εφαρμόζονται στο πρόγραμμα VA Million Veteran, βρήκαμε στοιχεία ότι το ύψος των ενηλίκων μπορεί να επηρεάσει πάνω από 100 κλινικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων αρκετών καταστάσεων που σχετίζονται με κακή έκβαση και ποιότητα ζωής – περιφερική νευροπάθεια, έλκη κάτω άκρων κα. Συμπεραίνουμε ότι το ύψος μπορεί να είναι ένας μη αναγνωρισμένος μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για αρκετές κοινές παθήσεις στους ενήλικες».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS Genetics.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρωτεΐνη ενισχύει την ανάπτυξη του ύψους στα κορίτσια

Χαρακτηριστικά της φωνής προβλέπουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

Το ύψος σας επηρεάζει τις πιθανότητες για Καρκίνο του παχέος εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αν η μυρωδιά της αναπνοής σας είναι φρουτώδης ίσως πάσχετε από διαβήτη

Οι κετόνες είναι υδατοδιαλυτά μόρια που παράγονται από το ήπαρ και σχηματίζονται από λιπαρά οξέα μέσα στο σώμα όταν δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη για να μετατραπεί η γλυκόζη σε ενέργεια.

Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του "γονιδίου της παρορμητικότητας"

Ελπίζεται ότι περιγράφοντας τη λειτουργία των γονιδιακών δικτύων που συνθέτουν τη βαθμολογία, η μελέτη θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.

Τα παιδιατρικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για παιδιά με καρκίνο αποτελούν επιτυχία στα νοσοκομεία της Λατινικής Αμερικής

Σημειωτέον, ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο CANCER συνοψίζει τις κορυφαίες εξελίξεις στον παιδιατρικό καρκίνο κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς - Προσβασιμότητα για Άτομα με Προβλήματα Όρασης

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνέπειες της πανδημίας στην κοινότητα των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης, η Retina International καλεί τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να δώσουν προτεραιότητα και να προστατεύσουν την ευημερία και την ένταξη όσων έχουν προσβληθεί από Σπάνιες Κληρονομικές, Εκφυλιστικές Παθήσεις του Αμφιβληστροειδή.

Αποκόλληση υαλοειδούς: Πόσο σοβαρή είναι;

Αν ξαφνικά αρχίσετε να βλέπετε στο ένα μάτι σκιές, μυγάκια ή συννεφάκια που κινούνται, τότε πιθανότατα να έχετε κάποια αποκόλληση υαλοειδούς ή κάποιο άλλο πρόβλημα στο βυθό του οφθαλμού σας.

Η κεταμίνη σε συνδυασμό με την παρακολούθηση χαμογελαστών προσώπων υπόσχεται πολλά για άτομα ανθεκτικά στη θεραπεία για την κατάθλιψη

Οι ασθενείς στη δοκιμή μας θα συνεχίσουν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης για ένα ολόκληρο έτος μετά την έγχυση, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε μια αρχική κατανόηση του πόσο ακριβώς μπορεί να διαρκέσει αυτό το όφελος.