Παιδιά

Ύψος Παιδί: Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σωστή ανάπτυξη είναι η διατροφή

Ύψος Παιδί: Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σωστή ανάπτυξη είναι η διατροφή

Εκτός από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, το παιδί σας χρειάζεται επίσης τη συνιστώμενη ποσότητα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή του για να εξασφαλίσει ότι θα είναι υγιές και ότι θα αποκτήσει το μέγιστο για τη δική του περίπτωση ύψος. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέγει τροφές που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά όταν κάνει επιλογές γευμάτων.

Ύψος Παιδί: Όλοι οι γονείς αγωνιούν για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών τους. Το ύψος και το βάρος υποδεικνύουν την φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού αλλά και των παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης αλλά και το ύψος που θα αποκτήσει τελικά το παιδί μεγαλώνοντας διαφέρουν ανά περίπτωση.

Από τι εξαρτάται το ύψος του παιδιού;

Το ύψος του παιδιού καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από  τα γονίδια. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν το τελικό ύψος που θα αποκτήσει το παιδί μεγαλώνοντας, μπορεί να επηρεάσουν και εξωτερικοί παράγοντες όπως είναι οι διατροφικές συνήθειες. Όπως διαβάζουμε, λοιπόν, και στο whattoexpect.com, τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν το ύψος το παιδιού: τα γονίδια, η διατροφή και γενικά ο τρόπος ζωής.

Η σχέση μεταξύ διατροφής και ύψους των παιδιών

Εάν δύο γονείς είναι ψηλοί, οι πιθανότητες να είναι και το παιδί σας ψηλό, είναι πολλές. Το ίδιο ισχύει φυσικά και στην αντίθετη περίπτωση.

Το παιδί μεγαλώνει πριν καν γεννηθεί και η ανάπτυξή του συνεχίζεται και μετά τη γέννα. Οι γυναίκες αποκτούν το μόνιμό τους ύψος μέχρι την ηλικία των 19 ετών, ενώ οι άντρες μερικά χρόνια αργότερα, μέχρι την ηλικία των 25. Την αύξηση του ύψους και τη σωματική ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό καθορίζει η η υπόφυση η οποία συμβάλλει στην έκκριση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH) που είναι υπεύθυνη για την αύξηση του ύψους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην τόνωση της λειτουργίας της HGH, έτσι ώστε κάποιος να επιτύχει το μέγιστο δυνατό ύψος στα χρόνια της ανάπτυξής του. Οι τροφές αυτές περιέχουν θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού και μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του ύψους. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Ποια θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν το ύψος του παιδιού;

Πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη διατήρηση των μυών και των ιστών στο σώμα. Η ανεπάρκεια πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ή μη φυσιολογική ανάπτυξη καθώς και σε χαμηλή μυϊκή μάζα.

Μέταλλα

Ορισμένα μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού και στη διαμόρφωση του ύψους του. Τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιώδιο, μαγγάνιο και φθόριο είναι γνωστό ότι ενισχύουν την ανάπτυξη σε παιδιά και εφήβους. Το ασβέστιο είναι επίσης ζωτικής σημασίας, καθώς όχι μόνο συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού αλλά και κάνει τα οστά δυνατά.

Βιταμίνες

Απαραίτητες για την ανάπτυξη των παιδιών είναι οι βιταμίνες A, Β1, Β2, C D και η βιταμίνη F. Η βιταμίνη D ωστόσο παίζει καθοριστικό ρόλο και αυτό γιατί βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο αδύναμα οστά αλλά και καθυστερημένη ανάπτυξη και αρνητική επίδραση στο ύψος.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι στη διατροφή των παιδιών για την ανάπτυξή τους καθώς δίνουν ενέργεια στο σώμα. Ωστόσο, έχει σημασία το είδος των υδατανθράκων. Προτιμήστε τα τρόφιμα που προέρχονται από σιτάρι και δημητριακά κα αποφύγετε το λευκό ψωμί ή άλλα αρτοπρασκευάσματα έτοιμα.

Ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά

Εκτός από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, το παιδί σας χρειάζεται επίσης τη συνιστώμενη ποσότητα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή του για να εξασφαλίσει ότι θα είναι υγιές και ότι θα αποκτήσει το μέγιστο για τη δική του περίπτωση ύψος. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέγει τροφές που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά όταν κάνει επιλογές γευμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το 48% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι, υπέρβαροι ή λιποβαρείς

Το fast food είναι μονόδρομος για 1 στους 5 γονείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Διατροφικό σχήμα για δυνατά οστά και μυς

Υποθυρεοειδισμός παιδιά : Αυτά είναι τα συμπτώματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τρεις σημαντικές συνήθειες επηρεάζουν τη γνωστική ανάπτυξη στα παιδιά ηλικίας 8 – 11 ετών

Και όσο για τον χρόνο μπροστά στην οθόνη: Χρειάζεται να μετατρέψουμε τον διασκεδαστικό χρόνο σε χρόνο εκμάθησης: ντοκιμαντέρ για τα ζώα, το ηλιακό σύστημα και άλλα διασκεδαστικά θέματα, αντί μόνο για επιφανειακά παιδικά σήριαλ και προγράμματα.

Όταν μερικά παιδιά μπορεί να νιώσουν ένα ρομαντικό ενδιαφέρον πολύ πριν την εφηβεία

Λάβετε υπόψη ότι εσείς και το έφηβο παιδί σας μπορεί να μην συμφωνείτε πάντα για το τι είναι καλύτερο για εκείνο. Αν και μπορεί να μην ελέγχετε την ερωτική ζωή του παιδιού σας, μπορείτε να είστε υποστηρικτικοί μέσα από τις χαρές και τις στενοχώριες που θα συμβούν στην πορεία.

H σπουδαιότητα της ποιότητας της σχέσης που αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια ζωής με το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα του παιδιού

Η στήριξη, η ευαισθητοποίηση, η ενσυναίσθηση και η παροχή ασφάλειας από μέρους των γονέων αποτελούν σταθερές βάσεις του αισθήματος ασφάλειας που αναπτύσσει μέσα του ο έφηβος ώστε να έχει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του, να νιώθει ικανός, να δημιουργεί καλές διαπροσωπικές σχέσεις, να μην φοβάται την αποτυχία και γενικότερα να  μπορεί καλλιεργεί ένα θετικό μοντέλο τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους άλλους κατά την μετάβασή του στην ενήλικη ζωή. 

Περίπου 86 εκατομμύρια παιδιά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στη σχολική τάξη

"Η ψηφιακή εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί, αλλά είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πιο περιθωριοποιημένες οικογένειες δεν είχαν πρόσβαση στη μάθηση".

Πώς θα βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να προσαρμοστούν σε αυτό το «νέο φυσιολογικό»

Δώστε προσοχή στο πρωινό και το μεσημεριανό Ένας εγκέφαλος που τροφοδοτείται καλά θα λειτουργεί καλύτερα, περισσότερο. Ένας καλά τροφοδοτούμενος εγκέφαλος θα βοηθήσει επίσης στη συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι το πρωινό είναι υψηλής ποιότητας, γεμάτο πρωτεΐνες. Το πρωινό με ζάχαρη και υδατάνθρακες θα προκαλέσει τελικά εξάντληση του παιδιού σας και αυτό συμβαίνει όταν γίνεται νωθρό και είναι πιο πιθανό να προβεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ώστε να επιμένουν σε δύσκολες εργασίες προκειμένου να πετύχουν;

– Επιβραβεύστε την προσπάθειά τους καθώς εργάζονται σε μια δύσκολη εργασία (προσέχοντας να επαινέσετε μόνο την προσπάθειά τους και όχι τα αποτελέσματα της εργασίας τους). Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι αυτός ο τύπος επαίνου, που αναφέρεται ως «έπαινος διαδικασίας», ενισχύει τα κίνητρα του παιδιού να επιμένει σε μια δύσκολη εργασία.

Επαναπροσδιορισμός του εκπαιδευτικού συστήματος στην Κίνα με στόχο την αποφυγή υπερβολικής πίεσης στους μαθητές

Καθώς η αύξηση του πληθυσμού είναι η πιο αργή εδώ και δεκαετίες, οι κινεζικές αρχές άρουν το όριο γέννησης δύο παιδιών νωρίτερα φέτος και επιθυμούν να αυξήσουν τα κίνητρα για τους γονείς να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.