ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υποσιτισμός: Αυξάνεται στις έγκυες γυναίκες σε 12 χώρες υψηλού κινδύνου

Υποσιτισμός: Αυξάνεται στις έγκυες γυναίκες σε 12 χώρες υψηλού κινδύνου

"Η Νότια Ασία και η υποσαχάρια Αφρική παραμένουν το επίκεντρο της διατροφικής κρίσης μεταξύ των εφήβων κοριτσιών και γυναικών, όπου ζουν δύο στα τρία έφηβα κορίτσια και γυναίκες που πάσχουν από ελλιπές βάρος παγκοσμίως και τρία στα πέντε έφηβα κορίτσια και γυναίκες με αναιμία", προσθέτει η έκθεση.

Υποσιτισμός: Ο οξύς υποσιτισμός μεταξύ εγκύων γυναικών και θηλαζουσών μητέρων έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια σε 12 χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την αύξηση των τιμών των τροφίμων που τροφοδοτείται από τις μάχες στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Έρευνες σε 10 χώρες της Αφρικής και δύο στη Μέση Ανατολή που πλήττονται περισσότερο από την επισιτιστική κρίση χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση της UNICEF, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, μία ημέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η κακή διατροφή των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμη ανοσία και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ορισμένες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής έχουν καταγράψει σε προηγούμενες μελέτες υψηλά ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας λόγω διαφόρων επιπλοκών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 51 εκατομμύρια παιδιά κάτω των δύο ετών είναι πολύ μικρά για την ηλικία τους λόγω υποσιτισμού, μια κατάσταση που ονομάζεται καχεξία, και τα μισά από αυτά καχεκτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, αναφέρει η έκθεση. “Χωρίς επείγουσα δράση από τη διεθνή κοινότητα, οι συνέπειες θα μπορούσαν να διαρκέσουν για τις επόμενες γενιές”, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ. Σύμφωνα με την έκθεση, τα κορίτσια και οι γυναίκες που πλήττονται έχουν αυξηθεί από 5,5 εκατομμύρια το 2020 σε 6,9 εκατομμύρια το 2022 στην Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, την Αιθιοπία, την Κένυα, το Μάλι, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, την Υεμένη και το Αφγανιστάν. Η UNICEF συνιστά αυξημένη διατροφική βοήθεια και την παροχή εμπλουτισμών σε βασικά τρόφιμα που καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό, όπως το αλεύρι, το μαγειρικό λάδι και το αλάτι, για τη μείωση των ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών.

Η εξασφάλιση της πρόσβασης των εγκύων και θηλαζουσών μητέρων σε υπηρεσίες διατροφής και συμπληρώματα διατροφής συνιστάται επίσης στην έκθεση. Ορισμένες από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής έχουν υψηλά ποσοστά εφηβικής εγκυμοσύνης και χαμηλή προσέλευση σε προγεννητικές κλινικές. Η Faith Kanini, 28 ετών, η οποία ζει στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι, δήλωσε στο Associated Press ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθεί τις προγεννητικές κλινικές, παρόλο που αυτό συνιστάται. “Πληρώνω μετρητά για τις λίγες κλινικές που έχω παρακολουθήσει. Είναι ακριβά για μένα και δεν μπορώ να πληρώσω τα μηνιαία ασφάλιστρα της NHIF (κρατική ασφάλιση υγείας) επειδή είμαι άνεργη και βασίζομαι σε φίλους και οικογένεια”, δήλωσε η μέλλουσα μητέρα για πρώτη φορά σε τηλεφωνική συνέντευξη. Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF, οι γυναίκες σε φτωχά νοικοκυριά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι λιποβαρείς από εκείνες που προέρχονται από τα πλουσιότερα νοικοκυριά. “Η Νότια Ασία και η υποσαχάρια Αφρική παραμένουν το επίκεντρο της διατροφικής κρίσης μεταξύ των εφήβων κοριτσιών και γυναικών, όπου ζουν δύο στα τρία έφηβα κορίτσια και γυναίκες που πάσχουν από ελλιπές βάρος παγκοσμίως και τρία στα πέντε έφηβα κορίτσια και γυναίκες με αναιμία”, προσθέτει η έκθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Ο οξύς υποσιτισμός απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ευάλωτων παιδιών

Ο υποσιτισμός συνδέει τη νεφρική νόσο με τους ασθενέστερους μύες

Οι διατροφικές δεσμεύσεις του ΠΟΥ ενόψει 2025

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C

Ανεπάρκεια βιταμίνης C: Με μια ισορροπημένη διατροφή και την αντίληψη των συμπτωμάτων έλλειψης, μπορούμε να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και ενεργητικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βελτίωση της πρόβλεψης του προχωρημένου καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων

Η προσφορά συμπληρωματικής απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει την πιθανότητα διάγνωσης προχωρημένου καρκίνου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θυμαριού

Θυμάρι: Με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, την υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το θυμάρι μας χαρίζει μια συνολική ευεξία που ξεπερνά τα σύνορα της καθημερινής μας ζωής.