ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ύπνος Ποιότητα: Ο ρόλος του locus coeruleus, ενός «μπλε σημείου» που συνδέεται με τη ρύθμιση του ύπνου

Ύπνος Ποιότητα: Ο ρόλος του locus coeruleus, ενός «μπλε σημείου» που συνδέεται με τη ρύθμιση του ύπνου

Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι γίνονται προοδευτικά αϋπνικοί με την ηλικία. Αυτά τα αρχικά αποτελέσματα θέτουν επίσης τις βάσεις για μελλοντικές μελέτες σχετικά με τη δραστηριότητα αυτού του μικρού πυρήνα κατά τη διάρκεια του ύπνου και τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην αϋπνία και στη σχέση μεταξύ ύπνου και νόσου Αλτσχάιμερ.

Ύπνος Ποιότητα: Ερευνητές στο Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Λιέγης (BE) χρησιμοποιούν μαγνητική τομογραφία εξαιρετικά υψηλού πεδίου 7 Tesla για να παρέχουν καλύτερη κατανόηση του τρόπου ρύθμισης του ύπνου. Ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό ότι ο ύπνος κάνει καλό στον εγκέφαλο. Γνωρίζουμε επίσης ότι το φως δεν είναι μόνο για να βλέπεις, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και σε άλλες πτυχές όπως η διάθεση. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς συμβαίνουν όλα αυτά στον εγκέφαλό μας.

Μια επιστημονική ομάδα από το Ερευνητικό Κέντρο ULiège Cyclotron /In Vivo Imaging (GIGA-CRC-IVI) μόλις απέδειξε ότι η ποιότητα του ύπνου REM μας (το μέρος του ύπνου κατά το οποίο ονειρευόμαστε περισσότερο) συνδέεται με τη δραστηριότητα του τόπου coeruleus. Αυτός ο μικρός εγκεφαλικός πυρήνας, στο μέγεθος ενός σπαγγέτι μήκους 2 εκατοστών, βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου (στο εγκεφαλικό στέλεχος). Το locus coeruleus – στα λατινικά “μπλε κηλίδα” – οφείλει το όνομά του στο χρώμα του όταν παρατηρήθηκε σε αυτοψία. Προβάλλει σχεδόν σε κάθε περιοχή του εγκεφάλου (και στον νωτιαίο μυελό) για να εκκρίνει έναν νευροδιαμορφωτή που ονομάζεται νοραδρεναλίνη. Η νοραδρεναλίνη δεν είναι σημαντική μόνο για την τόνωση των νευρώνων και τη διατήρησή τους σε εγρήγορση, αλλά και για μια ολόκληρη σειρά γνωστικών διεργασιών όπως η μνήμη, η συναισθηματική επεξεργασία, το στρες και το άγχος. Η διεγερτική του δραστηριότητα πρέπει να μειωθεί για να ξεκινήσει ο ύπνος και να σταματήσει για να επιτρέψει τον ύπνο REM. «Αυτό επιτρέπει στον ύπνο REM να λειτουργεί χωρίς νοραδρεναλίνη, ταξινομώντας τις συνάψεις που πρέπει να διατηρηθούν ή να εξαλειφθούν κατά τη διάρκεια του ύπνου και επιτρέποντας μια νέα μέρα, γεμάτη νέες εμπειρίες», εξηγεί ο Gilles Vandewalle, συνδιευθυντής του GIGA CRC-IVI. Έρευνα σε ζώα έχει ήδη δείξει ότι η λειτουργία αυτού του μικρού πυρήνα είναι απαραίτητη για τον ύπνο και την εγρήγορση. «Στους ανθρώπους, ελάχιστα έχουν επαληθευτεί επειδή το μικρό μέγεθος του πυρήνα και η βαθιά του θέση καθιστούν δύσκολη την παρατήρησή του in vivo με συμβατική μαγνητική τομογραφία», εξηγεί η Ekaterina Koshmanova, ερευνήτρια στο εργαστήριο και πρώτη συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο JCI.

Διορατικότητα: «Χάρη στην υψηλότερη ανάλυση της μαγνητικής τομογραφίας 7 Tesla, μπορέσαμε να απομονώσουμε τον πυρήνα και να εξαγάγουμε τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια μιας απλής γνωστικής εργασίας κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης, και έτσι να δείξουμε ότι όσο πιο αντιδραστικός είναι ο γεωμετρικός μας τόπος κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο φτωχή είναι η αντιληπτή ποιότητα του ύπνου μας και όσο λιγότερο έντονος ύπνος REM». Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα με την προχωρημένη ηλικία, καθώς αυτή η επίδραση εντοπίστηκε μόνο στα άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη και όχι σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι γίνονται προοδευτικά αϋπνικοί με την ηλικία. Αυτά τα αρχικά αποτελέσματα θέτουν επίσης τις βάσεις για μελλοντικές μελέτες σχετικά με τη δραστηριότητα αυτού του μικρού πυρήνα κατά τη διάρκεια του ύπνου και τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην αϋπνία και στη σχέση μεταξύ ύπνου και νόσου Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ημερήσιος υπνάκος κάνει καλό στον εγκέφαλο

Πώς ο εγκέφαλος ελέγχει τη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου

Πότε κοιμούνται τα μωρά όλη τη νύχτα;

Το ιδανικό υπνοδωμάτιο για να κοιμάστε καλά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Φασολάκια: Ένα πράσινο θαύμα για την υγεία μας

Φασολάκια: Με πλούσια θρεπτικά συστατικά, προστασία της καρδιάς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φασολάκια αξίζουν έναν τόπο στο πιάτο μας για μια ζωή γεμάτη υγεία.