Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπερβολικός θόρυβος και κίνδυνοι για την ακοή των παιδιών

Υπερβολικός θόρυβος και κίνδυνοι για την ακοή των παιδιών

Τώρα είναι η ώρα να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό σχετικά με τα επίπεδα θορύβου και τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας και στην υγεία των παιδιών και των εφήβων μας.

Τα παιδιά και οι έφηβοι κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους, ενεργοποιώντας τις προσωπικές τους συσκευές ακρόασης. Αυτό που μπορεί να μην συνειδητοποιούν οι οικογένειες είναι ότι τα παιδιά εκτίθενται σε δυνητικά επιβλαβή θόρυβο από τη βρεφική ηλικία και ότι οι επιπτώσεις είναι σωρευτικές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συζητά τις κοινές πηγές και τις επιπτώσεις του θορύβου, από τις μηχανές ύπνου για βρέφη μέχρι τα πυροτεχνήματα.

«Η υπερβολική έκθεση στον θόρυβο είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που δεν αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Δρ. Μπαλκ, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου για την Περιβαλλοντική Υγεία και την Κλιματική Αλλαγή. “Τα παιδιά έχουν μικρότερους ακουστικούς πόρους από τους ενήλικες, γεγονός που εντείνει τους ήχους υψηλότερης συχνότητας. Και το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο με την ένταση, αλλά πόσο καιρό και πόσο συχνά εκτίθενται τα παιδιά στον θόρυβο.

Κοινοί καθημερινοί θόρυβοι, όπως η οδική κυκλοφορία ή η τηλεόραση που παίζει στο παρασκήνιο , μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο, τη μάθηση και την ποιότητα ζωής. Είναι πολύ σημαντικό να αποτρέψουμε την επιβλαβή έκθεση στον θόρυβο από νωρίς στη ζωή ενός παιδιού.” Η χρήση προσωπικών συσκευών ακρόασης από παιδιά και εφήβους είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές έκθεσης στο θόρυβο, σύμφωνα με έρευνα. Η υπερβολική ή παρατεταμένη έκθεση σε υψηλή ένταση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, εμβοές ή υπερακουσία, μια κατάσταση στην οποία οι καθημερινοί ήχοι μπορεί να φαίνονται αφόρητα δυνατοί και επώδυνοι.

Η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής προκύπτει από βλάβη στο εσωτερικό αυτί και είναι συνήθως μη αναστρέψιμη. Η ακρόαση δυνατής μουσικής, είτε με προσωπικές συσκευές ακρόασης είτε σε συναυλία, μπορεί να προκαλέσει νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, ακόμη και σε παιδιά και εφήβους. Είναι επίσης πιθανό να συμβάλει στην απώλεια ακοής στην ενήλικη ζωή – και η κακή ακοή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας για πολλούς ενήλικες.

Υπέρβαση των κατευθυντήριων για τα επίπεδα θορύβων

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 60% των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων υπερβαίνει τη συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια δόση θορύβου, ιδιαίτερα παρουσία θορύβου περιβάλλοντος, που συχνά οδηγεί στην αύξηση της έντασης του ήχου από τον χρήστη. Το μέγιστο όριο θορύβου βασίζεται σε ένα πρότυπο 85 ντεσιμπέλ κατά μέσο όρο για οκτώ ώρες που χρησιμοποιείται σε επαγγελματικούς χώρους και προορίζεται για ενήλικες, επομένως δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλές για παιδιά ή εφήβους, σύμφωνα με το AAP.

Τα μέσα επίπεδα ακρόασης των νεαρών ενηλίκων κυμαίνονται από 71 έως 105 ντεσιμπέλ, τα οποία σταθμίζονται σε μια κλίμακα που περιγράφει τη σχετική ένταση των ήχων όπως γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο αυτί. Για το πλαίσιο, οι ήχοι μιας μοτοσικλέτας, μιας ροκ συναυλίας και μιας κινηματογραφικής αίθουσας κυμαίνονται από 80 έως και 115 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο θόρυβος άνω των 70 ντεσιμπέλ για παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να αρχίσει να βλάπτει την ακοή. Ο δυνατός θόρυβος άνω των 120 ντεσιμπέλ, όπως ένας κεραυνός ή η απογείωση με jetliner, μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη στα αυτιά.

Το AAP προτείνει επίσης:

  • Οι παιδίατροι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το θόρυβο και την πρόληψη της υπερβολικής έκθεσης κατά τις επισκέψεις του ασθενούς στο φρεάτιο και κατά την εξέταση των αυτιών. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της ασφαλούς χρήσης προσωπικών συσκευών ακρόασης με τις οικογένειες, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια εμπιστευτικών συνεντεύξεων εφήβων.
  • Συμπεριλάβετε συζητήσεις σχετικά με τη δόση του θορύβου — τη διάρκεια της έκθεσης, όχι μόνο την ένταση. Καθώς το ένα αυξάνεται, το άλλο θα πρέπει να μειώνεται.
  • Οι γονείς μπορούν επίσης να ενθαρρυνθούν να υποστηρίξουν τους χώρους μειωμένου θορύβου σε χώρους παιδικής φροντίδας και εκπαίδευσης και τη χρήση ωτοασπίδων ή ακουστικών πάνω από το αυτί για παιδιά με ευαισθησία ήχου. Να είστε προσεκτικοί με τις ωτοασπίδες, καθώς μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού για τα μικρά παιδιά.
  • Ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν πιθανά οφέλη από τη χρήση μηχανημάτων ύπνου για βρέφη, μια μελέτη εγείρει πιθανή ανησυχία σχετικά με τα επίπεδα ήχου από αυτές τις συσκευές.
  • Η έκθεση στο θόρυβο μπορεί να ενσωματωθεί σε συζητήσεις για παιχνίδια που ταιριάζουν στην ηλικία, βιντεοπαιχνίδια, tablet και άλλες συσκευές και για τον χρόνο οθόνης. Οι συζητήσεις μπορούν να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τον έλεγχο της έντασης, τη συχνότητα και τη διάρκεια χρήσης και τις τεχνολογίες ακύρωσης θορύβου.
  • Οι έφηβοι που απασχολούνται σε θορυβώδη επαγγέλματα ή ασχολούνται με αθλήματα σκοποβολής μπορούν να λάβουν συμβουλές σχετικά με τη σημασία της χρήσης προστασίας ακοής.
  • Οι έφηβοι που παρακολουθούν εκδηλώσεις με υπερβολικό θόρυβο μπορούν να συμβουλεύονται να χρησιμοποιούν προστατευτικά αυτιών ή να μετακινούνται πιο μακριά από τα ηχεία.

Οι παιδίατροι μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προτείνουν επίσημες αξιολογήσεις ακοής για παιδιά με ιστορικό υπερβολικής έκθεσης στο θόρυβο ή για παιδιά με εμβοές ή υπερακουσία. Το AAP σημειώνει ότι η έκθεση στον θόρυβο είναι υψηλότερη σε άτομα με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Παρόλο που υπάρχουν επαγγελματικά πρότυπα, δεν υπάρχουν επί του παρόντος ομοσπονδιακοί κανονισμοί ή πρότυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία του κοινού από τους κινδύνους περιβαλλοντικού θορύβου.

«Τώρα είναι η ώρα να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό σχετικά με τα επίπεδα θορύβου και τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας και στην υγεία των παιδιών και των εφήβων μας», είπε ο Δρ Μπαλκ. “Ενώ οι δυνατοί θόρυβοι γίνονται συχνά αποδεκτοί ή ακόμη και γιορτάζονται κατά τη διάρκεια ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε. Ας χαμηλώσουμε την ένταση στις συσκευές μας και ας υψώσουμε τη φωνή μας για να προστατεύσουμε τα αυτιά μας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά και η αντιμετώπισή τους

Νέα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για θεραπείες απώλειας ακοής

Κοινά προβλήματα αυτιών στους κολυμβητές

Εκκριτική Ωτίτιδα: Υπάρχει καλύτερη εναλλακτική στη χειρουργική επέμβαση με δακτύλιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε σαρδέλες;

Σαρδέλες μαγειρική: Το μαγείρεμα σαρδέλας είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να απολαύσετε αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ψάρι, γνωστό για τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνη D και πρωτεΐνη.

Ποιες είναι οι ιδανικές στασεις σεξ που δεν είναι επίπονες για τους μυς;

Σεξ στάσεις: Η διατήρηση μιας ενεργούς σεξουαλικής ζωής είναι μια σημαντική πτυχή της συνολικής ευεξίας, αλλά είναι σημαντικό να αποφύγετε μυϊκές καταπονήσεις και τραβήγματα που μπορεί να προκύψουν από άβολες ή επίπονες στάσεις.

Τι είναι το Hangxiety και 6 συμβουλές για να το ξεφορτωθείτε 

Hangxiety: Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που βιώνουν πολλά άτομα που επιδίδονται στο αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τις φυσικές συνήθειες ύπνου του σώματος και να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα άγχους και δυσφορίας.

Εγκεφαλικοί μηχανισμοί πίσω από την αισθητηριακή υπερευαισθησία του αυτισμού 

Οι ερευνητές εστίασαν στην αμυγδαλή, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του άγχους, τα οποία συνδέονται συνήθως με την αισθητηριακή υπερευαισθησία στη ΔΑΦ.

Είναι καλό για την υγεία να καταναλώνουμε σπόρους από καρπούζι;

Σπόροι καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού είναι γεμάτοι οφέλη για την υγεία καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μονοακόρεστων λιπαρών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C.

Είναι πραγματικά υγιεινή η βίγκαν διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Vegan σκύλοι: Το πιο σημαντικό πράγμα για την υγεία του σκύλου είναι η δίαιτα να διαμορφώνεται σωστά, ώστε να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τεκμηριωμένες οδηγίες.

Close Icon