Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Απώλεια ακοής: Νέα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για θεραπείες απώλειας ακοής

Απώλεια ακοής: Νέα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για θεραπείες απώλειας ακοής

Απώλεια ακοής: Οι δυνατοί θόρυβοι ή η απλή γήρανση προκαλούν σταδιακά τον εκφυλισμό των ακουστικών αισθητηρίων κυττάρων και τις συνάψεις τους στο εσωτερικό αυτί και τον θάνατο.

Καθώς μεγαλώνουμε, πολλοί από εμάς θα χρειαστούν τελικά ακουστικά βαρηκοΐας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λόγος για αυτό μπορεί να είναι μια οδός σηματοδότησης που ελέγχει τη λειτουργία των ακουστικών αισθητηρίων κυττάρων και ρυθμίζεται προς τα κάτω με την ηλικία. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας αποκαλύπτουν ενδείξεις. Η απώλεια ακοής επηρεάζει τελικά σχεδόν όλους: Οι δυνατοί θόρυβοι ή η απλή γήρανση προκαλούν σταδιακά τον εκφυλισμό των ακουστικών αισθητηρίων κυττάρων και τις συνάψεις τους στο εσωτερικό αυτί και τον θάνατο. Η μόνη θεραπευτική επιλογή είναι ένα ακουστικό βαρηκοΐας, ή σε ακραίες περιπτώσεις, ένα κοχλιακό εμφύτευμα.

«Για να αναπτύξουμε νέες θεραπείες, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι χρειάζονται τα ακουστικά αισθητήρια κύτταρα για σωστή λειτουργία», εξηγεί ο Δρ Maurizio Cortada από το Τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας. Σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Michael N. Hall στο Biozentrum, η Cortada ερεύνησε ποια μονοπάτια σηματοδότησης επηρεάζουν τα λεγόμενα αισθητήρια «τρίχα κύτταρα» στο εσωτερικό αυτί. Στην πορεία, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν κεντρικό ρυθμιστή, όπως αναφέρουν στο περιοδικό iScience.

Αυτή η οδός σηματοδότησης, γνωστή από τους ερευνητές ως η οδός σηματοδότησης mTORC2, παίζει σημαντικό ρόλο, μεταξύ άλλων, για την κυτταρική ανάπτυξη και τον κυτταροσκελετό. Ο ρόλος που παίζει για τα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί δεν έχει μελετηθεί προηγουμένως. Όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν ένα κεντρικό γονίδιο αυτής της οδού σηματοδότησης στα τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού αυτιού των ποντικών, τα ζώα έχασαν σταδιακά την ακοή τους. Μέχρι την ηλικία των δώδεκα εβδομάδων, ήταν εντελώς κωφοί, αναφέρουν οι συγγραφείς στη μελέτη.

Λιγότερες συνάψεις

Η πιο προσεκτική εξέταση έδειξε ότι τα αισθητήρια τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί έχασαν τους αισθητήρες τους χωρίς την οδό σηματοδότησης mTORC2. Τα τριχωτά κύτταρα έχουν προεξοχές παρόμοιες με τις μικροσκοπικές τρίχες που είναι σημαντικές για τη μετάδοση του ήχου σε νευρικά σήματα. Αυτές οι «μικροσκοπικές τρίχες» κοντύνθηκαν, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές με τη χρήση ηλεκτρονικών μικροσκοπίων. Μειώθηκε επίσης ο αριθμός των συνάψεων που μεταδίδουν τα σήματα στο ακουστικό νεύρο.

«Από άλλες μελέτες, γνωρίζουμε ότι η παραγωγή βασικών πρωτεϊνών σε αυτό το μονοπάτι σηματοδότησης μειώνεται με την ηλικία», εξηγεί ο Cortada. Μπορεί να υπάρχει σύνδεση με την απώλεια των συνάψεων και τη μειωμένη λειτουργία των ακουστικών αισθητηρίων κυττάρων στο εσωτερικό αυτί που οδηγεί σε απώλεια ακοής με την αύξηση της ηλικίας. «Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι ένα πιθανό σημείο εκκίνησης για μελλοντικές θεραπείες», λέει ο ερευνητής. Το μέσο και το έσω αυτί, για παράδειγμα, θα είναι εύκολα προσβάσιμα για τοπικά χορηγούμενα φάρμακα ή γονιδιακές θεραπείες. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη τέτοιων επιλογών θεραπείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοινά προβλήματα αυτιών στους κολυμβητές

Εκκριτική Ωτίτιδα: Υπάρχει καλύτερη εναλλακτική στη χειρουργική επέμβαση με δακτύλιο

Ποιες λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του αυτιού μας;

Οι παιδίατροι χαρακτηρίζουν τα κωφά παιδιά ισότιμα και υγιή άτομα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυϊκές παθήσεις: Μύες που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο αποκαλύπτουν τα μυστήριά τους

Μυϊκές παθήσεις: Προκαλούμενο από μια γενετική διαταραχή, το LGMD2B εμποδίζει το σώμα να δημιουργήσει μια πλήρως λειτουργική μορφή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται δυσφερλίνη.

Smartphone με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε δευτερόλεπτα σαρώνοντας πρόσωπα

Οι παραϊατρικοί μπορούν να σαρώσουν το πρόσωπο ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή smartphone για να ανιχνεύσουν ένα εγκεφαλικό σε δευτερόλεπτα.

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στην άνοια

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια".

Close Icon