Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπεριώδης Ακτινοβολία: Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Υπεριώδης Ακτινοβολία: Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Η άσκηση και η απόλαυση του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους είναι σημαντικές για την καλή υγεία. Αυτή η εποχή του χρόνου σημαίνει διασκέδαση στον ήλιο για πολλούς ανθρώπους. Η γνώση του τρόπου προστασίας του δέρματός σας θα σας επιτρέψει να το κάνετε με ασφάλεια.

Υπεριώδης Ακτινοβολία: Ο Ιούλιος είναι ο Μήνας Ασφάλειας της υπεριώδους ακτινοβολίας, γεγονός που καθιστά αυτή τη χρονική στιγμή κατάλληλη για να μάθετε για το ηλιακό έγκαυμα και γιατί είναι σημαντικό να το αποφύγετε προστατεύοντας το δέρμα σας από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας από το ηλιακό φως.

Το ηλιακό έγκαυμα είναι ένα φλεγμονώδες, επώδυνο δέρμα που αισθάνεται ζεστό στην αφή. Προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτή η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προέρχεται από τον ήλιο ή από τεχνητές πηγές, όπως οι ηλιακοί λαμπτήρες και τα κρεβάτια μαυρίσματος. Η UVA είναι το μήκος κύματος του φωτός που μπορεί να διεισδύσει στα βαθιά στρώματα του δέρματος και να οδηγήσει σε δερματική βλάβη με την πάροδο του χρόνου. Η UVB είναι το μήκος κύματος του φωτός που διεισδύει στο δέρμα πιο επιφανειακά και προκαλεί ηλιακό έγκαυμα. Το υπεριώδες φως προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του δέρματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά αυξάνοντας τη ροή του αίματος στις πληγείσες περιοχές, γεγονός που προκαλεί τη φλεγμονή του δέρματος που είναι γνωστή ως ηλιακό έγκαυμα. Οποιοδήποτε εκτεθειμένο μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των λοβών των αυτιών, του τριχωτού της κεφαλής και των χειλιών, μπορεί να καεί. Ακόμη και καλυμμένες περιοχές μπορούν να καούν, εάν, για παράδειγμα, τα ρούχα σας έχουν χαλαρή ύφανση που επιτρέπει στο υπεριώδες φως να διαπεράσει. Τα μάτια σας, τα οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο υπεριώδες φως του ήλιου, μπορούν επίσης να καούν. Μπορείτε να πάθετε ηλιακό έγκαυμα σε δροσερές ή συννεφιασμένες ημέρες. Επιφάνειες όπως το χιόνι, η άμμος και το νερό μπορούν, επίσης, να αντανακλούν τις ακτίνες UV και να κάψουν το δέρμα. Τα σημάδια και τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Μπορεί όμως να χρειαστεί μια ή περισσότερες ημέρες για να καταλάβετε πόσο σοβαρό είναι το ηλιακό έγκαυμα. Εάν η βλάβη είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα. Η έντονη, επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία που οδηγεί σε ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο άλλων δερματικών βλαβών, όπως οι ρυτίδες και οι κηλίδες γήρανσης. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα.

Ακολουθούν τέσσερις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας:

* Η ώρα της ημέρας: Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο στη μέση της ημέρας -μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.- όταν οι υπεριώδεις ακτίνες είναι ισχυρότερες. Επιπλέον, να έχετε υπόψη σας ότι τα σύννεφα προσφέρουν ελάχιστη προστασία και οι ακτίνες UV μπορούν να αναπηδήσουν από επιφάνειες όπως το νερό, η άμμος, το χιόνι ή το πεζοδρόμιο, οδηγώντας σε αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

* Αντηλιακό: Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη αντηλιακής προστασίας, ή SPF, τουλάχιστον 30 – ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες. Εφαρμόστε το αντηλιακό γενναιόδωρα και επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες – ή πιο συχνά αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Χρησιμοποιήστε άφθονη ποσότητα αντηλιακού σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών σας, των άκρων των αυτιών σας και του πίσω μέρους των χεριών και του λαιμού σας. Και αν χρησιμοποιείτε αντηλιακό που σας έχει απομείνει από χρόνο σε χρόνο, φροντίστε να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την επιλογή του καλύτερου αντηλιακού.

* Γυαλιά ηλίου: Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί επίσης να κάψει τα μάτια σας. Τα καμένα από τον ήλιο μάτια μπορεί να αισθάνονται οδυνηρά ή τραγανά. Η υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή, τον φακό και τον κερατοειδή. Η βλάβη του φακού από τον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε θόλωση του φακού ή καταρράκτη. Η έκθεση στο υπεριώδες φως μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικού μελανώματος. Το ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδούς ονομάζεται επίσης τύφλωση του χιονιού. Αναζητήστε γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν και τους δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας – τις ακτίνες UVA και τις ακτίνες UVB. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την επιλογή των καλύτερων γυαλιών ηλίου.

* Προστατευτικός ρουχισμός: Τα αντηλιακά δεν παρέχουν πλήρη προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες UV. Θα πρέπει επίσης να προστατεύετε το δέρμα σας με σκούρα, στενά υφασμένα ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας, καθώς και με ένα καπέλο με φαρδύ γείσο που παρέχει μεγαλύτερη προστασία από ένα καπέλο του μπέιζμπολ ή ένα γείσο. Ορισμένες εταιρείες πωλούν επίσης φωτοπροστατευτικά ρούχα, με συντελεστή προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία ή UPF, παρόμοιο με τον συντελεστή SPF των αντηλιακών. Μάθετε περισσότερα για τα ρούχα UPF.

Η άσκηση και η απόλαυση του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους είναι σημαντικές για την καλή υγεία. Αυτή η εποχή του χρόνου σημαίνει διασκέδαση στον ήλιο για πολλούς ανθρώπους. Η γνώση του τρόπου προστασίας του δέρματός σας θα σας επιτρέψει να το κάνετε με ασφάλεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το αντηλιακό να βοηθήσει στη διατήρηση της ομορφιάς;

Προστατέψτε την επιδερμίδα σας από τον ήλιο

Προστατέψτε τα παιδιά σας από την καλοκαιρινή ζέστη

Πώς θα προστατευτείτε από τις ακτίνες του ήλιου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποκαλύφθηκε πιθανή συσχέτιση μεταξύ τατουάζ και λεμφώματος

Η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει τώρα σε μελέτες για το εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου. Θέλουν, επίσης, να κάνουν περαιτέρω έρευνα για άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες για να δουν αν υπάρχει σχέση με τα τατουάζ.

Λόγοι που τα αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σήμερα

Αναπνευστικά προβλήματα: Οι επαγγελματικές εκθέσεις σε αναπνευστικούς κινδύνους, όπως σκόνη, χημικές ουσίες, αναθυμιάσεις και αλλεργιογόνα, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του αναπνευστικού.

Close Icon