Αυτοφροντίδα

Έγκαυμα παιδιά: Πώς να προστατέψετε το δέρμα του παιδιού σας από τα ηλιακά εγκαύματα;

Έγκαυμα παιδιά: Πώς να προστατέψετε το δέρμα του παιδιού σας από τα ηλιακά εγκαύματα;

Έγκαυμα παιδιά: Γνωρίζατε ότι η προστασία του παιδιού σας από τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί να το προστατεύσει από την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή του;

Γνωρίζατε ότι η προστασία του παιδιού σας από τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί να το προστατεύσει από την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή του; Δυστυχώς, ο καρκίνος του δέρματος παραμένει ο πιο κοινός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος είναι το μελάνωμα και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Η έρευνα μας λέει ότι κάθε ηλιακό έγκαυμα που προκαλεί φουσκάλες στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος αργότερα στη ζωή.

Η ζημιά από τον ήλιο προέρχεται από την ακτινοβολία ή την ενέργεια που φτάνει στη γη με τη μορφή υπεριωδών ακτίνων. Οι υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) σχετίζονται με τη γήρανση του δέρματος. Διαπερνούν τα σύννεφα και είναι παρόντα ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες. Η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) σχετίζεται με ηλιακά εγκαύματα και είναι πιο έντονο αργά το πρωί έως το απόγευμα. Οι ακτίνες UVB είναι ακόμη πιο δυνατές σε τροπικά κλίματα και σε μεγάλα υψόμετρα.

Οι ακτίνες UVA και UVB μπορούν να υπάρχουν όλο το χρόνο και η προστασία του δέρματος δεν θα πρέπει να είναι μόνο θέμα το καλοκαίρι. Πώς λοιπόν προστατεύουμε τα παιδιά μας από τις ακτίνες UVA και UVB; Ο καλύτερος συνδυασμός περιορισμού της έκθεσης στον ήλιο και χρήσης αντηλιακού είναι ο καλύτερος. Ας δούμε και τα δύο με περισσότερες λεπτομέρειες.

Αντηλιακό

Τα αντηλιακά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα χημικά και τα φυσικά. Τα χημικά αντηλιακά τρίβονται στο δέρμα και απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου πριν προλάβουν να βλάψουν το δέρμα. Τα φυσικά αντηλιακά, που συνήθως ονομάζονται αντηλιακά, εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου πριν διεισδύσουν στο δέρμα. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για το καθένα και θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά για να βρείτε ένα προϊόν που ταιριάζει στις ανάγκες σας και παρέχει προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Για χημικά και φυσικά αντηλιακά, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη αντηλιακή προστασία για το μωρό ή το παιδί σας:

 • Εφαρμόστε πριν την έκθεση στον ήλιο. Εφαρμόστε στο στεγνό δέρμα του παιδιού σας τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Τα χημικά αντηλιακά χρειάζονται χρόνο για να απορροφηθούν από το δέρμα.
 • Προστατέψτε το ευαίσθητο δέρμα. Ένα ορυκτό αντηλιακό ή αντηλιακό μπορεί να είναι λιγότερο ερεθιστικό από το χημικό αντηλιακό για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Επιλέξτε ένα αντηλιακό με ετικέτα για παιδιά, καθώς μπορεί να περιέχει λιγότερο ερεθιστικά συστατικά.
 • Αποφύγετε τα μάτια. Προσέχετε όταν βάζετε αντηλιακό στο πρόσωπο του παιδιού σας και διδάξτε του να μην τρίβει τα μάτια του όταν φοράει αντηλιακό. Εάν το αντηλιακό μπει στο μάτι του παιδιού σας, σκουπίστε το απαλά με ένα καθαρό, υγρό πανί.
 • Εφαρμόστε εσείς το αντηλιακό. Ένας γονέας ή ένας φροντιστής θα πρέπει να εφαρμόζει αντηλιακό σε ένα παιδί μέχρι να μεγαλώσει αρκετά ώστε να το εφαρμόσει σωστά χωρίς να του λείπει κανένα εκτεθειμένο δέρμα.
 • Μην ξεχνάτε αυτές τις δύσκολες περιοχές. Τα μωρά και τα παιδιά παίζουν συχνά σε σκύψιμο και σε άλλες μοναδικές στάσεις, με αποτέλεσμα να μετατοπίζονται τα ρούχα τους. Εφαρμόστε αντηλιακό στο στομάχι τους, στο κάτω μέρος της πλάτης και σε άλλες περιοχές που μπορεί να εκτεθούν κατά τη διάρκεια του ξέφρενου παιχνιδιού.
 • Να είστε προσεκτικοί με τους ψεκασμούς. Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να συντονιστούν κρατώντας την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια της εφαρμογής και μπορεί να εισπνεύσουν τους ατμούς των σπρέι αεροζόλ. Εάν επιλέξετε ένα αντηλιακό τύπου spray, χρησιμοποιήστε το μόνο σε καλά αεριζόμενους χώρους, προσέξτε την κατεύθυνση του ανέμου και μην ψεκάζετε ποτέ το πρόσωπο.
 • Καλές συνήθειες για όλες τις ηλικίες. Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν συνήθειες για δια βίου αντηλιακή προστασία, όπως να εφαρμόζουν ξανά αντηλιακό κάθε 2 ώρες και μετά το κολύμπι και να χρησιμοποιούν ένα βάλσαμο για τα χείλη που περιέχει αντηλιακό.
 • Ελέγξτε τις ετικέτες των προϊόντων. Εξασφαλίστε ελάχιστο SPF 30 και ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης. Απορρίψτε προϊόντα που έχουν λήξει.

Άλλοι τρόποι για την προστασία των μωρών και των παιδιών από τον ήλιο

Τα αντηλιακά είναι σημαντικά όλο το χρόνο, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Το να προστατεύετε το δέρμα σας από το άμεσο ηλιακό φως είναι επίσης σημαντικό, ειδικά για τα μωρά πολύ μικρά για αντηλιακό. Μάθετε στα παιδιά σας να ενσωματώνουν αυτές τις πέντε συμβουλές προστασίας από τον ήλιο στις καθημερινές τους συνήθειες:

 • Αναζητήστε σκιά. Όταν είναι δυνατόν, τα παιδιά πρέπει να παίζουν στη σκιά. Οι ομπρέλες μπορούν να είναι μια εξαιρετική πηγή φορητής σκιάς. Απλά θυμηθείτε ότι η άμμος μπορεί να αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου προς τα πάνω, επομένως οι ομπρέλες δεν παρέχουν πλήρη προστασία.
 • Φοράτε καπέλα. Επιλέξτε καπέλα με φαρδύ γείσο που προστατεύουν το πρόσωπο και το πίσω μέρος του λαιμού.
 • Επιλέξτε ρούχα που καλύπτουν περισσότερο δέρμα. Εάν είναι δυνατόν, φορέστε ρούχα με μακριά παντελόνια και μανίκια. Πιο σφιχτές πλέξεις υφάσματος, όπως το βαμβάκι, προσφέρουν περισσότερη προστασία. Μπορείτε επίσης να βρείτε ρούχα σχεδιασμένα να μπλοκάρουν τις ακτίνες UV.
 • Φορέστε γυαλιά ηλίου. Μην ξεχνάτε να προστατεύετε τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Επιλέξτε γυαλιά ηλίου με τουλάχιστον 99% προστασία UV.
 • Αποφύγετε τον ήλιο αιχμής. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ισχυρότερη στη μέση της ημέρας από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Επιλέξτε σκιερές ή εσωτερικές δραστηριότητες αυτές τις ώρες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορείτε ακόμα να μαυρίσετε φορώντας αντηλιακό;

Πόσο σημαντικό είναι το κολλαγόνο για την αποκατάσταση της επιδερμίδας;

Προστατέψτε την επιδερμίδα σας από τον ήλιο

Το ληγμένο αντηλιακό εξακολουθεί να προστατεύει το δέρμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λειτουργεί τελικά η θεραπεία με βεντούζες;

Βεντούζες θεραπεία: Η βελτιωμένη κυκλοφορία που προκαλείται από τη θεραπεία με βεντούζες πιστεύεται ότι βοηθά στη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος.

Χρησιμοποιώντας κοινές θεραπείες για τραυματισμούς στην κουζίνα

Κόψιμο κάψιμο: Μικρά ατυχήματα συνεχίζουν να συμβαίνουν στην κουζίνα, είτε πρόκειται για κόψιμο κατά το κόψιμο των λαχανικών είτε για κάψιμο κατά το μαγείρεμα, δεν είναι τόσο εύκολο να γίνεις επαγγελματίας.