Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπερακουσία: Όταν ακόμη και ο πιο συνηθισμένος ήχος είναι επώδυνος

Υπερακουσία: Όταν ακόμη και ο πιο συνηθισμένος ήχος είναι επώδυνος

Υπερακουσία:

Τα άτομα με υπερακουσία είναι αφύσικα ευαίσθητα στον συνηθισμένο, καθημερινό θόρυβο. Η πάθηση προέρχεται από ένα πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται τον ήχο. Σε άτομα με υπερακουσία, η αντίληψη του ήχου είναι διαφορετική από την πραγματικότητα. Τα άτομα με υπερακουσία πιστεύεται ότι ερμηνεύουν ανώμαλα τα επίπεδα ήχου στο κεντρικό ακουστικό κέντρο επεξεργασίας του εγκεφάλου. Συχνά, η αντίληψη των ανθρώπων για το επίπεδο θορύβου είναι τόσο άβολη που μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Η υπερακουσία στα παιδιά είναι ιδιαίτερα συχνή κάτω των τριών ετών. Πολλά παιδιά βιώνουν προβληματικούς ήχους που φαίνονται δυνατοί και άβολοι καθώς μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο. Ευτυχώς, αυτή η δυνατή ευαισθησία εξαφανίζεται καθώς το παιδί μεγαλώνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι ενήλικες, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουν, μπορούν να αναπτύξουν ευαισθησία στους ήχους. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή η ευαισθησία στους ήχους μπορεί να σχετίζεται με πρεσβυκουσία ή απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία.

Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού αθροιστικής έκθεσης στον περιβαλλοντικό θόρυβο, γενετικής προδιάθεσης και φυσιολογικών παραγόντων γήρανσης. Εκδηλώνεται με ήχους, και ιδιαίτερα την ομιλία, που γίνεται πνιγμένος, μπερδεμένος ή θαμπός. Παραδόξως, οι ενήλικες με πρεσβυκουσία μπορεί να έχουν υπερακουσία σε συγκεκριμένους ήχους ή συχνότητες και εμβοές ή να ακούν ήχους που δεν υπάρχουν, όπως βουητό ή βουητό.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καθορίσει την αιτία και εργάζονται για να μάθουν εάν η κατάσταση είναι φυσιολογική ή ψυχολογική – ή συνδυασμός και των δύο. Η αληθινή υπερακουσία, όπου το άτομο αισθάνεται πόνο, είναι σπάνια, ευτυχώς. Επηρεάζει περίπου ένα στα 50.000 άτομα. Συχνά συνδέεται με εμβοές που επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους. Μόνο περίπου ένας στους 1000 ανθρώπους με εμβοές έχει υπερακουσία.

Συχνά συμπτώματα υπερακουσίας

Η υπερακουσία μπορεί να είναι πολύ ανησυχητική και απομονωτική. Επιπλέον, μπορεί να συσχετιστεί με πονοκεφάλους, εμβοές και κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα της υπερακουσίας τείνουν να επηρεάζουν τους ενήλικες για πολύ πιο εκτεταμένες περιόδους από τους νεότερους. Τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο βραχυπρόθεσμα. Τα συμπτώματα φαίνεται να εξαφανίζονται καθώς ωριμάζουν. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει ποια, αν υπάρχει, συσχέτιση υπάρχει μεταξύ της υπερακουσίας και της συνολικής υγείας.

Τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής περιλαμβάνουν την αδικαιολόγητη ευαισθησία στους καθημερινούς ήχους. Αυτή η αντίληψη της άβολης έντασης ξεκινά συνήθως από το ένα αυτί, αλλά συχνά εξαπλώνεται, επηρεάζοντας τελικά και τα δύο αυτιά. Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ενηλίκων και παιδιών, μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά συναισθήματα απομόνωσης και δυσκολία να ανεχτούν ακόμη και συνηθισμένους ήχους και καταστάσεις.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει απόσυρση λόγω αισθήσεων πόνου και σωματικής δυσφορίας με την έκθεση σε ορισμένους ήχους. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συμπεριφορική θεραπεία και σκόπιμη έκθεση σε ήχους ή καταστάσεις στα παιδιά. Στους ενήλικες, η λύση είναι πιο άπιαστη. Επομένως, το άρθρο εξετάζει ορισμένες επιλογές θεραπείας λίγο αργότερα.

Πιθανές αιτίες υπερακουσίας

Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να είναι η εύκολη απάντηση για να εξηγήσουμε γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν υπερακουσία. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν υπερευαισθησία στους ήχους, όπως:

 • Ο τραυματισμός στο κεφάλι θέτει ένα άτομο σε κίνδυνο υπερακουσίας.
 • Έχοντας εκτεθεί σε παρατεταμένο δυνατό θόρυβο, όπως μουσική ή έκρηξη. Ωστόσο, η υπερακουσία και οι εμβοές είναι συνήθως προσωρινές μετά την εμπειρία ακουστικού τραύματος.
 • Βλάβη στα αυτιά από φάρμακα όπως αντιβιοτικά ή έκθεση σε άλλες τοξίνες και ακτινοβολία για τη θεραπεία ασθενειών.
 • Η νόσος του Lyme, που μεταδίδεται από μολυσμένα τσιμπούρια με μαύρα πόδια, μεταδίδει το βακτήριο Borrelia burgdorferi, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την κίνηση του προσώπου, την ακοή και την ισορροπία.
 • Ιογενείς ασθένειες που επηρεάζουν το εσωτερικό αυτί και τα νεύρα του προσώπου, όπως η παράλυση Bell.
 • Προβλήματα της γνάθου, όπως το σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ).
 • Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PSTD).
 • Νόσος Tay-Sachs (μια σπάνια, κληρονομική διαταραχή που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό).
 • Νόσος του William (μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κακή εννοιολογική λογική, επίλυση προβλημάτων, κινητικά προβλήματα και άλλα γνωστικά ελλείμματα).

 • Διαταραχές επιληπτικών κρίσεων.
 • Ανεύρυσμα εγκεφάλου.
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας.
 • Εθισμός από Valium.
 • Ημικρανίες.
 • Ψυχολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και των διαταραχών της διάθεσης.
 • Επιπλέον, η υπερακουσία μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά με εγκεφαλικές κακώσεις, αυτισμό και εγκεφαλική παράλυση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η απώλεια ακοής συνδέεται με την άνοια στη 3η ηλικία

Σύνδεση μεταξύ της απώλειας ακοής και του αυτισμού

Προστασία της ακοής των παιδιών από θορυβώδη παιχνίδια, δώρα

Από τι προκαλείται η φλεγμονή στα αυτιά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο ξιφία;

Μαγειρεύοντας ξιφία: Το μαγείρεμα του τέλειου ξιφία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και μερικές βασικές τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι παραμένει υγρό και γευστικό.

Νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει να δοθεί προτεραιότητα σε βρέφη υψηλού κινδύνου για ανοσοποίηση RSV 

RSV: Ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από RSV σε μεμονωμένα βρέφη, επιτρέποντας στοχευμένες στρατηγικές ανοσοποίησης.

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Πώς να μαγειρέψετε την τέλεια αθερίνα;

Αθερίνα μαγειρική: Το μαγείρεμα της αθερίνας, ενός μικρού και γευστικού ψαριού, είναι σχετικά εύκολο και μπορεί να οδηγήσει σε ένα νόστιμο γεύμα με ελάχιστη προσπάθεια.

Close Icon