ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγειονομική περίθαλψη Covid: 1 στους 5 αποφεύγει να ζητήσει ιατρική βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Υγειονομική περίθαλψη Covid: 1 στους 5 αποφεύγει να ζητήσει ιατρική βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Υγειονομική περίθαλψη Covid: Η αποφυγή της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της COVID-19 μπορεί να είναι διαδεδομένη μεταξύ εκείνων που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στον πληθυσμό, όπως οι ηλικιωμένοι.

Ένας στους πέντε ενήλικες αποφεύγει να αναζητήσει υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ακόμη και όταν έχει συμπτώματα που υποδηλώνουν την ανάγκη επείγουσας ιατρικής φροντίδας, σύμφωνα με ερευνητές στην Ολλανδία. “Η αποφυγή της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της COVID-19 μπορεί να είναι διαδεδομένη μεταξύ εκείνων που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στον πληθυσμό, όπως οι ηλικιωμένοι”, ανέφερε μια ομάδα με επικεφαλής τον Silvan Licher, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν την ανάγκη για προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού για να παροτρύνουν τα άτομα που είναι πιο πιθανό να αποφύγουν τη φροντίδα «να αναφέρουν ανησυχητικά και φαινομενικά ασήμαντα συμπτώματα» σε γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή ειδικό, έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου στο περιοδικό PLOS Medicine. Οι επισκέψεις ασθενών τόσο σε παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας όσο και σε ειδικούς μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έδειξαν τα ευρήματα.

Για να μάθουν γιατί, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 5.600 μεσήλικες και ηλικιωμένους στο Ρότερνταμ. Περίπου ένας στους πέντε (20%) είπε ότι απέφευγε την υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από αυτά, το 36% ανέφερε συμπτώματα που δυνητικά δικαιολογούσαν επείγουσα ιατρική φροντίδα, όπως αδυναμία των άκρων (σχεδόν 14%), αίσθημα παλμών (11%) και πόνο στο στήθος (10%). Δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είναι πιο πιθανό να έχουν αποφύγει την υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνουν γυναίκες, άτομα με κακή αυτοαναφερόμενη υγεία, και όσοι έχουν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, η μεγαλύτερη ηλικία, η ανεργία, το κάπνισμα και η ανησυχία για τη μόλυνση από την COVID-19 συνδέθηκαν επίσης με την αποφυγή της υγειονομικής περίθαλψης. “Ένας στους πέντε απέφευγε την υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια του lockdown για τhν COVID-19, συχνά με ανησυχητικά συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος ή αδυναμία των άκρων”, δήλωσε ο Licher σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. “Επηρεάστηκαν κυρίως οι ευάλωτοι πολίτες, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για στοχευμένη δημόσια εκπαίδευση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υγειονομική περίθαλψη της Ιταλίας ψηφιοποιείται

Ενώ η ψυχική υγεία των νέων μειώνεται για πάνω από μια δεκαετία, η COVID-19 επιδείνωσε την κρίση.

Το 30% των υγειονομικών στις ΗΠΑ παραμένει ανεμβολίαστο κατά της Covid-19

Λιγότεροι πολίτες ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση εν μέσω πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μαγειρέψτε πάπια με μήλο και καταπλήξτε τα πλήθη

Πάπια με μήλο: Η πάπια είναι ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα. Το κρέας της είναι ελαφρώς λιπαρό και κοκκινωπό, αλλά πάρα πολύ γευστικό, ενώ σε συνδυασμό με φρούτα, η γεύση της απογειώνεται.

Η τακτική άσκηση είναι ευεργετική κατά της πνευμονίας

Πνευμονία άσκηση: Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από αυτήν, σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Η νέα παραλλαγή Όμικρον φέρνει κατάθλιψη και αίσθημα απόγνωσης σε όλους

Όμικρον ψυχική υγεία: Αν και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έδωσαν την υπόσχεση μιας ανάκαμψης, η παραλλαγή Όμικρον από την Μποτσουάνα επηρεάζει και πάλι ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με την ψυχική υγεία,

20% περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ επέλεξαν τον τοκετό στο σπίτι το 2020

ΗΠΑ τοκετός στο σπίτι: Ο αριθμός των γεννήσεων στο σπίτι αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% από 38.000 το 2019 σε περισσότερες από 45.000 το 2020, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ανάλυσης που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μύθοι γύρω από τα σνακ, οι οποίοι μπορεί να σας μπερδεύουν και να σας οδηγούν σε λάθος διατροφικές επιλογές

Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς, έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με νάτριο, που αυξάνει την πίεση, και μην ξεχνάτε να περιορίζεστε στην ποσότητα της μιας χούφτας.

Το Viagra μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ερευνητές προβλέπουν ότι η προσέγγισή τους θα εφαρμοστεί για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων σε άλλες εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig.

Οι δείκτες λιπιδίων στο αίμα προβλέπουν καρδιαγγειακά επεισόδια 20 χρόνια πριν

Υγεία καρδιάς: Οι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα εάν οι αναλογίες δύο μεταφορέων λιπιδίων στο αίμα μπορούν να προβλέψουν καρδιαγγειακά συμβάντα. Οι μεταφορείς λιπιδίων που μας ενδιαφέρουν ονομάζονται απολιποπρωτεΐνη Β (apoB) και απολιποπρωτεΐνη Α-1 (apoB1). Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα apoB και τα χαμηλότερα επίπεδα apoA-1 έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα από εκείνους με χαμηλότερες αναλογίες apoB προς apoA-1. Οι ερευνητές λένε ότι οι μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές που υπογραμμίζουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους λόγους apoB/apoA-1.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια ακοής;

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Το κοχλιακό εμφύτευμα επιτρέπει στους περισσότερους υποψηφίους να βελτιώσουν τρομερά την αντίληψη της ομιλίας σε σύγκριση με την ακοή τους (πριν), παρά την πιθανή παρουσία νέου σχηματισμού οστού.