ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει το σάκχαρο την υγεία μας;

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει το σάκχαρο την υγεία μας;

Διαβήτης: Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε τις βασικότερες πληροφορίες για τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια (μακράς διαρκείας) πάθηση υγείας που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Το σώμα σας διασπά το μεγαλύτερο μέρος της τροφής που τρώτε σε ζάχαρη (γλυκόζη) και την απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματός σας. Όταν το σάκχαρό σας αυξάνεται, δίνει σήμα στο πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη λειτουργεί σαν κλειδί για να αφήσει το σάκχαρο του αίματος στα κύτταρα του σώματός σας για χρήση ως ενέργεια.

Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τον διαβήτη, αλλά η απώλεια βάρους, η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η δραστηριότητα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε:

  • Πάρτε το φάρμακο όπως σας συνταγογραφήθηκε.
  • Λάβετε εκπαίδευση και υποστήριξη για την αυτοδιαχείριση του διαβήτη.
  • Κλείστε και κρατήστε ραντεβού για την υγειονομική περίθαλψη.

Τύποι Διαβήτη

Διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 πιστεύεται ότι προκαλείται από μια αυτοάνοση αντίδραση (το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του κατά λάθος). Αυτή η αντίδραση εμποδίζει το σώμα σας να παράγει ινσουλίνη. Περίπου το 5-10% των ατόμων που έχουν διαβήτη έχουν τύπου 1. Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 συχνά αναπτύσσονται γρήγορα. Συνήθως διαγιγνώσκεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, θα πρέπει να λαμβάνετε ινσουλίνη κάθε μέρα για να επιβιώσετε. Επί του παρόντος, κανείς δεν γνωρίζει πώς να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 1.

Διαβήτης τύπου 2

Με τον διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας δεν χρησιμοποιεί καλά την ινσουλίνη και δεν μπορεί να διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Περίπου το 90-95% των ατόμων με διαβήτη έχουν τύπου 2. Αναπτύσσεται με την πάροδο πολλών ετών και συνήθως διαγιγνώσκεται σε ενήλικες (αλλά όλο και περισσότερο σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες). Μπορεί να μην παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε έλεγχο σακχάρου στο αίμα σας εάν διατρέχετε κίνδυνο . Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει με αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής, όπως:

  • Χάνοντας βάρος.
  • Τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα.
  • Αυξάνοντας την δραστηριότητα.

Διαβήτης Κύησης

Ο διαβήτης κύησης αναπτύσσεται σε εγκύους που δεν είχαν ποτέ διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη κύησης, το μωρό σας μπορεί να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας. Ο διαβήτης κύησης συνήθως υποχωρεί μετά τη γέννηση του μωρού σας. Ωστόσο, αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή. Το μωρό σας είναι πιο πιθανό να έχει παχυσαρκία ως παιδί ή έφηβο και να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022: Το ταξίδι του ασθενούς με Διαβήτη Τύπου 2

Η μείωση των υδατανθράκων συμβάλλει στη μείωση του διαβήτη

Η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη αυξήθηκε στους νέους με σύνδρομο Down

Πώς οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας βοηθούν στη μείωση του σακχάρου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Μεταβολισμός: Ενσωματώνοντας τρόφιμα που ενισχύουν τον μεταβολισμό στη διατροφή σας μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες καύσης θερμίδων του σώματός σας και τη συνολική ευεξία.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.