ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγεία δοντιών: Γιατί είναι τόσο σημαντική η στοματική υγιεινή;

Υγεία δοντιών: Γιατί είναι τόσο σημαντική η στοματική υγιεινή;

Υγεία δοντιών: Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων. Περιλαμβάνει συνήθειες όπως το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και η τακτική οδοντιατρική εξέταση.

Η στοματική υγεία είναι κάτι περισσότερο από την τερηδόνα και τις ασθένειες των ούλων. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της υγείας του στόματος ενός ατόμου και της συνολικής του υγείας. Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα προβλήματα στοματικής υγείας αποτελούν παγκόσμια επιβάρυνση για την υγεία. Χωρίς θεραπεία, η τερηδόνα ή τα προβλήματα των ούλων μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο, προβλήματα αυτοπεποίθησης και απώλεια δοντιών. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμό, προβλήματα ομιλίας και άλλες προκλήσεις στην εργασία, το σχολείο ή την προσωπική ζωή ενός ατόμου. Οι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν αυτά τα προβλήματα με την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα, τόσο στο σπίτι όσο και στο οδοντιατρείο. Οι παρακάτω είναι μερικές βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να διατηρήσουν τα δόντια και τα ούλα υγιή.

Υγιές και αστραφτερό χαμόγελο

  • Βουρτσίστε τακτικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το βούρτσισμα των δοντιών τους δύο φορές την ημέρα είναι μια από τις πιο σημαντικές πρακτικές για την αφαίρεση της πλάκας και των βακτηρίων και τη διατήρηση των δοντιών καθαρά. Ωστόσο, το βούρτσισμα μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη σωστή τεχνική. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) συνιστά τη χρήση οδοντόβουρτσας με μαλακές τρίχες. Δηλώνουν επίσης ότι οι άνθρωποι πρέπει να αλλάζουν την οδοντόβουρτσά τους κάθε 3 μήνες ή όταν τα άκρα αρχίζουν να φαίνονται ξεφτισμένα, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.
  • Χρησιμοποιήστε φθόριο. Το φθόριο προέρχεται από ένα στοιχείο στο έδαφος της γης. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το φθόριο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας και είναι ένα κοινό συστατικό στην οδοντόκρεμα και στο στοματικό διάλυμα. Ωστόσο, ορισμένα οδοντιατρικά προϊόντα δεν περιέχουν φθόριο και μερικοί άνθρωποι δεν το χρησιμοποιούν καθόλου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη φθορίου μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών, ακόμα κι αν ένα άτομο φροντίζει τα δόντια του διαφορετικά.
  • Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα. Το νήμα μπορεί να αφαιρέσει την πλάκα και τα βακτήρια ανάμεσα στα δόντια, όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της κακοσμίας του στόματος αφαιρώντας τα υπολείμματα και τα τρόφιμα που έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στα δόντια. Αν και υπάρχει έλλειψη μακροχρόνιων μελετών που να αποδεικνύουν ότι η χρήση οδοντικού νήματος είναι ευεργετική, η ADA συνεχίζει να τη συνιστά. Η αξιόπιστη πηγή CDCT αναφέρει επίσης ότι οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα. 
  • Επισκεφθείτε τακτικά έναν οδοντίατρο. Ένας οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει προβλήματα στοματικής υγείας πριν γίνουν σοβαρά. Οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους να επισκέπτονται έναν οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για έλεγχο. Κατά τη διάρκεια μιας τακτικής οδοντιατρικής εξέτασης, ένας υγιεινολόγος θα καθαρίσει τα δόντια και θα αφαιρέσει την πλάκα και τη σκληρυμένη πέτρα. Ο οδοντίατρος θα ελέγξει για οπτικά σημάδια τερηδόνας, ασθένεια των ούλων, καρκίνο του στόματος και άλλα θέματα στοματικής υγείας. Μερικές φορές μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν οδοντικές ακτινογραφίες για να ελέγξουν για τερηδόνα. Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης επιβεβαίωσαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας. Ωστόσο, οι ενήλικες που ασκούν καλή στοματική υγιεινή κάθε μέρα και έχουν χαμηλό κίνδυνο προβλημάτων στοματικής υγείας μπορεί να μπορούν να πηγαίνουν λιγότερο συχνά. Οι συντάκτες μιας πρόσφατης ανασκόπησης δηλώνουν ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας για να επιβεβαιωθεί η ιδανική συχνότητα των οδοντιατρικών ελέγχων. Οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν στον οδοντίατρό τους για το πόσο συχνά χρειάζονται έλεγχο. Η απάντηση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το ιστορικό υγείας ενός ατόμου, την ηλικία και τη συνολική οδοντική υγεία. Ωστόσο, όποιος παρατηρεί αλλαγές στο στόμα του πρέπει να επισκεφτεί έναν οδοντίατρο.
  • Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, γεγονός που δυσκολεύει το σώμα να θεραπεύσει τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο στόμα. Το CDC ονομάζει το κάπνισμα ως παράγοντα κινδύνου για την ασθένεια των ούλων, ενώ η ADA προειδοποιεί ότι τα άτομα που καπνίζουν μπορεί να εμφανίσουν αργή επούλωση μετά από μια οδοντιατρική επέμβαση. Το κάπνισμα επηρεάζει επίσης το εμφάνιση του στόματος, που οδηγεί σε κιτρίνισμα των δοντιών και της γλώσσας και μπορεί να δώσει άσχημη οσμή στην αναπνοή.

  • Χρησιμοποιήστε ένα στοματικό διάλυμα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα στοματικά διαλύματα μπορούν να ωφελήσουν τη στοματική υγεία. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το στοματικό διάλυμα που περιέχει χλωρεξιδίνη, ένα αντιβακτηριακό συστατικό, βοηθά στον έλεγχο της πλάκας και της ουλίτιδας. Τα στοματικά διαλύματα με ορισμένα αιθέρια έλαια είναι επίσης αποτελεσματικά, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση. Οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να ρωτήσουν τον οδοντίατρό τους ποιο είναι το καλύτερο στοματικό διάλυμα για τις ατομικές τους ανάγκες. Ένα στοματικό διάλυμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το βούρτσισμα και το νήμα, αλλά μπορεί να συμπληρώσει αυτές τις πρακτικές. Στοματικά διαλύματα που μπορεί να βοηθήσουν με την κακή αναπνοή και τα οδοντικά προβλήματα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τοπική αναισθησία: Εντυπωσιακή αύξηση της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο

9 Tips ομορφιάς για εσάς τους άνδρες!

Οι χρήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του vape σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις

Πόσα χρόνια ζει το δόντι μετά την απονεύρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.