ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Χρόνος οθόνης: H υπερβολική έκθεση βλάπτει τα μάτια των παιδιών

Χρόνος οθόνης: H υπερβολική έκθεση βλάπτει τα μάτια των παιδιών

Χρόνος οθόνης: Μερικοί γονείς μπορεί να παραλείψουν βήματα που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των τραυματισμών στα μάτια των παιδιών τους.

Σε ορισμένα σπίτια, το καλοκαίρι μπορεί να σημαίνει περισσότερο χρόνο στην οθόνη για τα παιδιά. Και τα παιδιά που περνούν περισσότερες ώρες σε ψηφιακές συσκευές, βιντεοπαιχνίδια και τηλεοράσεις—και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους— μπορεί να έχουν πρόβλημα στα μάτια τους. Αλλά μόνο οι μισοί γονείς αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος οθόνης έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ματιών του παιδιού τους, σημειώνει η Δημοσκόπηση του C.S. Mott Children’s Hospital για την υγεία των παιδιών στο Πανεπιστήμιο του Michigan Health.

«Πολλοί γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον υπερβολικό χρόνο οθόνης, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασής του στα μάτια των παιδιών», δήλωσε η Σάρα Κλαρκ του Mott Poll. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ορισμένοι γονείς μπορεί να έχουν ανακριβείς αντιλήψεις για τος δραστηριότητες που επηρεάζουν την υγεία των ματιών και την όραση του παιδιού τους και πώς να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους». Η έκθεση βασίστηκε σε απαντήσεις 2.002 γονέων παιδιών ηλικίας 3-18 ετών που ερωτήθηκαν τον Απρίλιο.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν επισημάνει τον συνδυασμό του αυξημένου χρόνου οθόνης και λιγότερου χρόνου σε εξωτερικούς χώρους ως παράγοντες που μπορεί να θέσουν τα παιδιά σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μυωπία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα στο μέλλον. Το ποσοστό μυωπίας στα παιδιά έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους προστατεύει από τη μυωπία. «Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν [τα παιδιά τους να βγαίνουν] τουλάχιστον μία έως δύο ώρες την ημέρα, επειδή η έκθεση στο φυσικό φως ωφελεί την ανάπτυξη των ματιών», δήλωσε η Clark.

“Οι γονείς θα πρέπει να επιβάλλουν οικογενειακούς κανόνες για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά θα έχουν μια παρατεταμένη περίοδο εκτός οθόνης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν λείπουν από το σχολείο και μπορεί να έχουν λιγότερο δομημένο χρόνο.” Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει επίσης συσχετίσεις μεταξύ της εργασίας από κοντά – όπως η ανάγνωση ή η χρήση ενός tablet – αυξάνοντας τις πιθανότητες μυωπίας.

«Είναι σημαντικός χρόνος να σκεφτούμε τους κινδύνους μυωπίας για τα παιδιά, επειδή τα παιδιά με αυτή την πάθηση συχνά γίνονται πιο μυωπικά με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Olivia Killeen, M.D., οφθαλμίατρος στο U-M Health Kellogg Eye Center. «Η ηλικία έναρξης της μυωπίας είναι ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας σοβαρής μυωπίας αργότερα στη ζωή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα & υγιή μακριά από τις οθόνες-Μελέτη

«Διεθνείς συστάσεις για καθιστική συμπεριφορά σχετικά με το σχολείο για παιδιά και νέους» - Άρθρο από ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Travis J. Saunders, PhD

Πώς συνδέεται ο τηλεοπτικός χρόνος με την κακή διατροφή των νηπίων, σύμφωνα με έρευνα

Ο αυξημένος χρόνος οθόνης βλάπτει την συνολική υγεία του παιδιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επιθυμούν την κάλυψη γηροκομείων και νοσοκομείων

ΗΠΑ: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν χαλαρώσει τη σύστασή τους για καθολική κάλυψη για οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία, εκτός εάν αυτά τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται σε περιοχές όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα μετάδοσης του COVID-19.

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση φακών επαφής;

Όραση: Αν και η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων φακών επαφής είναι γενικά ασφαλής, μπορεί να συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο σπάνιας μόλυνσης των ματιών, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Δημιουργήστε τηγανητό ρύζι σε 10 λεπτά!

Ασιατική συνταγή: Αν ψάχνετε να βρείτε μία θρεπτική και συνάμα εύκολη συνταγή, σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αυτό το νόστιμο και γρήγορο τηγανητό ρύζι.