Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Χρόνιος πόνος: Σχετίζεται με κακή υγεία ακόμη και δεκαετίες μετά στη ζωή

Χρόνιος πόνος: Σχετίζεται με κακή υγεία ακόμη και δεκαετίες μετά στη ζωή

Χρόνιος πόνος: Ο χρόνιος πόνος είναι εξαιρετικά επίμονος. Συνδέεται με κακά αποτελέσματα ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, καθώς και με χειρότερη γενική υγεία και ανεργία.

Τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην ηλικία των 44 ετών είναι πιθανότερο να αναφέρουν πόνο, κακή γενική υγεία, κακή ψυχική υγεία και ανεργία στα 50 και 60 τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE από τον David. Blanchflower του Dartmouth College, Η.Π.Α., και Alex Bryson του University College London, UK. Ο χρόνιος πόνος (δηλαδή ο πόνος που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες) είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων: σύμφωνα με τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στην National Child Development Survey, μια μελέτη που ακολούθησε όλους όσους γεννήθηκαν σε μια εβδομάδα τον Μάρτιο του 1958 στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Τα κύρια δεδομένα πόνου που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από τη Βιο-Ιατρική Έρευνα που διεξήχθη το 2003, όταν οι περισσότεροι από τους 12.037 ερωτηθέντες ήταν ηλικίας 44 ετών. Πρόσθετα δεδομένα υγείας συλλέχθηκαν το 2008, το 2013 και το 2021. Συνολικά, τα δύο πέμπτα των 40 ετών ανέφεραν ότι υπέφεραν από χρόνιο πόνο.

Η μελέτη εντόπισε πολλούς παράγοντες που προβλέπουν τον πόνο σε αυτή την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής τάξης του πατέρα ενός ατόμου κατά τη γέννηση καθώς και του πόνου στην παιδική ηλικία. Τόσο ο βραχυπρόθεσμος όσο και ο χρόνιος πόνος στην ηλικία των 44 σχετίστηκαν με πόνο και κακή υγεία στις μεταγενέστερες δεκαετίες της ζωής, με ισχυρότερες συσχετίσεις για τον χρόνιο πόνο. Μεταξύ αυτών που ανέφεραν χρόνιο πόνο στην ηλικία των 44 ετών, για παράδειγμα, το 84% ανέφερε ακόμη «πολύ σοβαρό» πόνο στην ηλικία των 50 ετών.

Ο χρόνιος πόνος, αλλά όχι ο βραχυπρόθεσμος πόνος, συσχετίστηκε επίσης με κακή ψυχική υγεία, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή, απαισιοδοξία για το μέλλον, κακός ύπνος και ανεργία στην ηλικία των 55. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πόνος στην ηλικία των 44 προβλέπει εάν ένας ερωτώμενος είχε μολυνθεί από τον COVID-19 στην έρευνα του 2021, στην ηλικία των 62 ετών, υποδηλώνοντας ότι ο πόνος σχετίζεται με ευρύτερες ευπάθειες υγείας. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνιος πόνος παρουσιάζει επιμονή σε όλη τη διάρκεια της ζωής και, εν μέρει, μεταδίδεται μεταξύ των γενεών.

Οι συγγραφείς προσθέτουν: “Παρακολουθώντας μια ομάδα γέννησης σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, διαπιστώνουμε ότι ο χρόνιος πόνος είναι εξαιρετικά επίμονος. Συνδέεται με κακά αποτελέσματα ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, καθώς και με χειρότερη γενική υγεία και ανεργία. Ελπίζουμε ότι η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για τους ακαδημαϊκούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εστιάσουν περισσότερη προσοχή στα προβλήματα του χρόνιου πόνου”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Save the date: Χρόνιος Πόνος & Ρευματικά Νοσήματα  – Συνέδριο 25-26 Νοεμβρίου 2022

Πώς επηρεάζονται τα κίνητρα και η ευχαρίστηση από τον πόνο;

Τα θεραπευτικά οφέλη της κολύμβησης

Ασθενείς με κακώσεις νωτιαίου μυελού σε υψηλότερο κίνδυνο ψυχικών παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Close Icon