Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Χρόνια φλεγμονή: 8 σημάδια χρόνιας φλεγμονής που προκαλούν έκπληξη

Χρόνια φλεγμονή: 8 σημάδια χρόνιας φλεγμονής που προκαλούν έκπληξη

Χρόνια φλεγμονή: Αν αφεθεί απαρατήρητη, η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα υγιή κύτταρα και να προκαλέσει σημαντική βλάβη σε ιστούς και όργανα.

Αν και τα σημάδια χρόνιας φλεγμονής είναι συχνά ανεπαίσθητα, είναι σημαντικό να εντοπιστούν έγκαιρα. Αν αφεθεί απαρατήρητη, η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα υγιή κύτταρα και να προκαλέσει σημαντική βλάβη σε ιστούς και όργανα. Και βρίσκοντας τη φλεγμονή, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει την πάθηση που την προκαλεί. Ενώ τα συμπτώματα ποικίλλουν από το ένα άτομο στο άλλο, η ρευματολόγος Δρ Chandrasekaran προτείνει να προσέχετε αυτά τα τυπικά σημάδια:

 • Χρόνια κόπωση
 • Εγκεφαλική ομίχλη
 • Πυρετός
 • Πόνος / δυσκαμψία στις αρθρώσεις και μυϊκός πόνος / αδυναμία
 • Αύξηση ή απώλεια βάρους
 • Συχνές λοιμώξεις
 • Προβλήματα διάθεσης όπως άγχος και κατάθλιψη

 

«Αυτά είναι επίσης συμπτώματα που βρίσκουμε ότι οφείλονται σε μη φλεγμονώδεις ασθένειες. Η οστεοαρθρίτιδα για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις, αλλά είναι μια μη φλεγμονώδης, εκφυλιστική κατάσταση», εξηγεί η Δρ Chandrakaran. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι ρευματολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να κοιτάζουν πέρα από τα κοινά συμπτώματα και να εντοπίζουν την αιτία των πιο άτυπων σημείων χρόνιας φλεγμονής. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Πρόβλημα εξισορρόπησης
 • Αντίσταση στην ινσουλίνη
 • Διάρροια. Η διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, καθώς και η παγκρεατίτιδα, μπορεί να προκαλέσει συχνές εκδρομές στο μπάνιο.
 • Πόνος στη μέση
 • Ματωμένα ούλα. Αυτό υποδηλώνει φλεγμονή των ούλων ή ουλίτιδα και συνδέεται με αρκετές αυτοάνοσες ασθένειες και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
 • Αρτηριοσκλήρωση. Η χρόνια φλεγμονή, λέει, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για αυτήν την πάθηση, γνωστή και ως σκλήρυνση των αρτηριών. Η φλεγμονή πυροδοτεί αυξημένα επίπεδα ορισμένων κυτοκινών ή μορίων που απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού.
 • Πήξηςτου αίματος. Ανεξάρτητα από την αιτία, η χρόνια φλεγμονή στο σώμα προκαλεί επίσης υπερπηκτικότητα ή αυξημένο κίνδυνο πήξης, λέει ο Δρ Chandrasekaran.
 • Ξηροφθαλμία. Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως το σύνδρομο Sjogren, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος μπορούν όλα να προκαλέσουν ξηροφθαλμία, λέει.

«Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της φλεγμονής – λοίμωξη έναντι αυτοάνοσης νόσου έναντι μεταβολικού συνδρόμου έναντι νευρολογικής νόσου – έχουμε δει όλα αυτά τα συμπτώματα στην κλινική περίθαλψη», λέει η Δρ Chandrasekaran.

Βρείτε την αιτία

Όπως συμβαίνει με πολλές καταστάσεις, οι πάροχοι στρέφονται σε εξετάσεις για να προσδιορίσουν την αιτία της φλεγμονής, συνεχίζει. «Η αιμοδοσία είναι χρήσιμη, δοκιμάζοντας συγκεκριμένα αντιδρώντα οξείας φάσης, όπως ο ρυθμός καθίζησης και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη», λέει. «Άλλοι ασθενείς αναπτύσσουν αναιμία, που ονομάζεται αναιμία χρόνιας φλεγμονής, υψηλό αριθμό αιμοπεταλίων και χαμηλά επίπεδα λευκωματίνης με χρόνια φλεγμονή». Μια φυσική εξέταση δείχνει επίσης πότε είναι ορατά σημεία όπως φλεγμονή των αρθρώσεων και εξανθήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μούρα βελτιώνουν το πεπτικό σύστημα

Ποιες τροφές μπορούν να μειώσουν το άγχος;

Ανακουφίστε τον πόνο της αρθρίτιδας χάνοντας κιλά

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε για να διαχειριστείτε τον πόνο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι περιλαμβάνεται σε ένα αιγυπτιακό πρωινό;

Αιγυπτιακό πρωινό: Το αιγυπτιακό πρωινό είναι μια πλούσια και ποικιλόμορφη γαστρονομική εμπειρία που αντικατοπτρίζει τη ζωντανή κουλτούρα και τη γεωργική αφθονία της χώρας.

Είναι απαραίτητοι οι συνεργάτες των ασθενών στην έρευνα;

Συνολικά, η κοινοπραξία NECESSITY φαίνεται να ήταν επιτυχημένη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα συνεργατικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλινικής έρευνας στο μέλλον, βοηθώντας στην απάντηση ερωτήσεων από την οπτική γωνία τόσο του ασθενούς όσο και της ιατρικής κοινότητας.

Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στην παρακολούθηση τηλεόρασης γιατί επηρεάζει την ταχύτητα γήρανσης

Μελέτη γήρανση: Ο περιορισμός του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γήρανση, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Σιωπηλό άγχος μεταξύ των παιδιών στον οδοντίατρο

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η δυνατότητα χρήσης της συσκευής σε πραγματικό χρόνο θα βοηθούσε τους επαγγελματίες να παρακολουθούν τα επίπεδα άγχους και ίσως να σταματούν για διορθωτικά μέτρα πριν από τη συνέχιση της θεραπείας. Στο πλαίσιο της οδοντιατρικής περίθαλψης, όταν πρόκειται για φόβο και πόνο, είναι σημαντικό να εργάζεστε προληπτικά με τα παιδιά και τους εφήβους», λέει η Jaldin.

Τα νευρολογικά προνόμια της αιμοδοσίας

Αιμοδοσία κέρδος: Η αιμοδοσία όχι μόνο σώζει ζωές, αλλά αποφέρει επίσης απροσδόκητα οφέλη στον εγκέφαλο του αιμοδότη, καθιστώντας την πράξη που κερδίζει και για τον λήπτη και για τον δότη.

Close Icon