Επιστημονικά Νέα

Θυλακίτιδα: Τι προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή στους θύλακες;

Θυλακίτιδα: Τι προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή στους θύλακες;

Θυλακίτιδα: Ο θύλακας είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό που λειτουργεί ως μαξιλάρι όταν οι διαφορετικές δομές των αρθρώσεων κινούνται μεταξύ τους.

Ο θύλακας είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό που λειτουργεί ως μαξιλάρι όταν οι διαφορετικές δομές των αρθρώσεων κινούνται μεταξύ τους. Με τη θυλακίτιδα, υπάρχει ερεθισμός και φλεγμονή αυτού του γεμάτου με υγρό σάκου. Η θυλακίτιδα μπορεί να βρεθεί στις ακόλουθες δομές ή κοντά σε αυτές:

 • Οστά
 • Μύες
 • Τένοντες, όπου οι μύες προσκολλώνται στα οστά
 • Σύνδεσμοι, που συνδέουν τα οστά με άλλα οστά

Τύποι θυλακίτιδας

Υπάρχουν τέσσερις κοινές περιοχές όπου αναπτύσσεται θυλακίτιδα. Από αριστερά προς τα δεξιά είναι οι ακόλουθοι τύποι θυλακίτιδας: θυλακίτιδα ισχίου, θυλακίτιδα γόνατος, θυλακίτιδα πτέρνας και θυλακίτιδα ώμου. Οι πρόσθετοι τύποι (δεν παρουσιάζονται) περιλαμβάνουν την ισχιακή θυλακίτιδα (γλουτιαία περιοχή) και την υποεπιγονατιδική θυλακίτιδα (κοντά στον επιγονατιδικό τένοντα) και τη θυλακίτιδα του αγκώνα (περιοχή ωλεκράνων).

Συνήθεις αιτίες θυλακίτιδας

Ακολουθούν πέντε πιο συνηθισμένοι λόγοι φλεγμονής του θώρακα:

 • Σωρευτικό τραύμα. Από επαναλαμβανόμενη χρήση της κοντινής άρθρωσης.
 • Άμεση πίεση. Για παράδειγμα, άτομα που ακουμπούν στον αγκώνα τους ή γονατίζουν πολύ.
 • Τραυματική θυλακίτιδα. Εμφανίζεται όταν κάτι συνθλίβει (χτυπά) την περιοχή του θυλακίου. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί με τρύπημα του δέρματος, θέτοντας τον θώρακα σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Μερικές φορές, όταν εισάγεται μια λοίμωξη, μπορεί να αναπτυχθεί μια σηπτική θυλακίτιδα με την εξάπλωση της λοίμωξης σε όλο το σώμα. Επιπλέον, μια λοίμωξη μπορεί επίσης να εισαχθεί στον θώρακα από μια χειρουργική επέμβαση.
 • Ιατρικές καταστάσεις. Οι φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε θυλακίτιδα. Οι αυτοάνοσες καταστάσεις εμφανίζονται όταν το σώμα μπερδεύει τους ιστούς του ως ξένη ουσία ή παθογόνο και επιτίθεται στον εαυτό του. Παραδείγματα αυτών των τύπων καταστάσεων περιλαμβάνουν την αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα, τον λύκο και το σκληρόδερμα.
 • Ιδιοπαθής. Σημαίνει ότι η αιτία της θυλακίτιδας είναι άγνωστη.

 

Η θυλακίτιδα έχει την ίδια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες — ωστόσο, ορισμένοι τύποι διαφέρουν ανάλογα με το φύλο. Για παράδειγμα, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν θυλακίτιδα στο γόνατο και το ισχίο, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν θυλακίτιδα στον αγκώνα, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου αριθμού ανδρών που εργάζονται σε επαγγέλματα που απαιτούν χειρωνακτική εργασία, όπως ο εξωραϊσμός, η μηχανική, η ξυλουργική ή υδραυλικά.

Συμπτώματα που υποδεικνύουν θυλακίτιδα

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα θυλακίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Πόνο
 • Τρυφερότητα
 • Μειωμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης
 • Ερυθρότητα και πρήξιμο εάν ο θύλακας είναι επιφανειακός (κοντά στην επιφάνεια)
 • Μώλωπες στην περιοχή της άρθρωσης

 

 

Πώς να διαγνώσετε τη θυλακίτιδα

 

Η διάγνωση της θυλακίτιδας περιλαμβάνει γενικά ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Ιστορικό. Ο γιατρός θα πάρει ένα ιστορικό συζητώντας τα συμπτώματα, το επάγγελμα, τα χόμπι, την καθημερινή ρουτίνα και εάν υπήρξε κάποιο τραύμα (ειδικά μια παρακέντηση). Θα ρωτήσουν για τυχόν ιατρικές παθήσεις και φάρμακα για να καθορίσουν εάν έχετε κάποια αυτοάνοση ή φλεγμονώδη κατάσταση.
 • Φυσική εξέταση. Ο γιατρός θα αισθανθεί την επώδυνη περιοχή για να αναζητήσει σημάδια ευαισθησίας, οίδημα και εύρος κίνησης της άρθρωσης. Μπορεί να αισθάνονται τη θυλακική ζέστη και την ερυθρότητα εάν υπάρχει λοίμωξη.
 • Εργαστηριακές εξετάσεις. Οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό εάν υπάρχει αυτοάνοσο ή χρόνιο νόσημα.
 • Μελέτες απεικόνισης. Οι απλές ακτινογραφίες μπορεί να είναι χρήσιμες για την αξιολόγηση τυχόν υποκείμενων οστικών ανωμαλιών όπως κατάγματα, σπιρούνια ή οστεοπόρωση. Μερικές φορές οραματίζονται ξένα σώματα που περιέχουν μόλυβδο.
 • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Αυτές οι δοκιμές μπορούν να γίνουν εάν χρειάζεται να προβληθεί ο θύλακας. Επιπλέον, ένας υπέρηχος μπορεί να δείξει όψεις σε «πραγματικό χρόνο» του θώρακα με κίνηση της άρθρωσης.
 • Αναρρόφηση με βελόνα. Αυτό μπορεί να γίνει εάν υπάρχει υποψία λοίμωξης θυλακίου. Η βελόνα μπορεί να οδηγηθεί απευθείας στον θώρακα για να αφαιρεθεί το υγρό που μπορεί να αναλυθεί στο μικροσκόπιο για την αναζήτηση μολυσματικών παραγόντων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς μετά τη διαπίστωση ότι η βεδολιζουμάμπη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της χρόνιας θυλακίτιδας (πουγκίτιδας)

Είναι το σύνδρομο παγωμένου ώμου κληρονομική ασθένεια;

Σύνδρομα καταπόνησης δρομέων: Πώς μας ειδοποιεί το σώμα μας

Τι μπορεί να προκαλέσει την συσσώρευση υγρών στα κάτω άκρα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι καθημερινές εργασίες επεκτείνουν την ζωή;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοιες σύντομες περίοδοι δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Μπορεί το άσθμα να εμφανιστεί στην 3η ηλικία;

Άσθμα: Το άσθμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά ηλικιωμένα άτομα με άσθμα μπορούν να ζήσουν ενεργή και ικανοποιητική ζωή.

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.