ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Χοληστερίνη Οργανισμός: Μύθοι και αλήθειες

Χοληστερίνη Οργανισμός: Μύθοι και αλήθειες

Η χοληστερόλη μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος από λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας και υψηλής πυκνότητας (LDL και HDL). Η LDL, γνωστή ως κακή χοληστερόλη, είναι αυτή που ευθύνεται για την αθηροσκλήρωση.

Χοληστερίνη Οργανισμός: Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων. Παρόλο που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, τα υψηλά επίπεδά της στο αίμα συνδέονται με βλάβες των αγγείων και καρδιαγγειακές παθήσεις. Μερικές φορές, ο οργανισμός μας παράγει περισσότερη χοληστερίνη από όση χρειάζεται και αυτή η περίσσεια κυκλοφορεί στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δείτε παρακάτω 5 κοινούς μύθους για τη χοληστερίνη.

Οι Αμερικανοί έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι άνδρες κατέχουν την 83η θέση στον κόσμο και οι γυναίκες την 81η θέση με μέση τιμή 197mg/dL, ακριβώς κάτω από το όριο υψηλού κινδύνου. Στην Κολομβία αντίστοιχα, η μέση χοληστερίνη στους άνδρες είναι 244mg/dL, ενώ οι γυναίκες σε Ισραήλ, Λιβύη, Νορβηγία και Ουρουγουάη έχουν 232mg/dL.

Τα αυγά είναι η χειρότερη τροφή: Είναι αλήθεια ότι τα αυγά έχουν αρκετή διατροφική χοληστερίνη, πάνω από 200mg, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, την οποία η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας ορίζει στα 300mg. Η διατροφική χοληστερόλη εντούτοις, δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο πιστεύαμε κατά το παρελθόν, καθώς μόνο μια μικρή ποσότητα της χοληστερόλης των τροφίμων καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα παιδιά δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αθηροσκλήρωση, η στένωση των αρτηριών που οδηγεί σε έμφραγμα, μπορεί να αρχίζει ήδη από την ηλικία των 8 ετών. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, τα παιδιά που είναι υπέρβαρα, έχουν αρτηριακή πίεση υψηλότερη από το φυσιολογικό ή οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να ελέγχονται από την ηλικία των δύο ετών. Τα παιδιά με υψηλή χοληστερίνη πρέπει να ακολουθούν διατροφή χωρίς κορεσμένα λιπαρά, να λαμβάνουν συμπληρώματα φυτικών ινών και να αθλούνται.

Οι τροφές με 0 χοληστερόλη ωφελούν την καρδιά: Η ποσότητα χοληστερόλης στις ετικέτες των συσκευασιών των τροφίμων, αφορά την χοληστερόλη που περιέχουν οι τροφές, αλλά είναι μόνο ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει υψηλή χοληστερόλη. Πιο επικίνδυνες είναι οι πλούσιες σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά τροφές, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα της LDL ή κακής χοληστερόλης που προκαλεί αθηροσκλήρωση.

Η χοληστερίνη είναι πάντα επικίνδυνη: Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αλλά η ίδια η χοληστερόλη είναι απαραίτητη σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, από τη μόνωση των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο μέχρι τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών. Ο ρόλος της χοληστερόλης στις καρδιακές παθήσεις συχνά παρεξηγείται. Η χοληστερόλη μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος από λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας και υψηλής πυκνότητας (LDL και HDL). Η LDL, γνωστή ως κακή χοληστερόλη, είναι αυτή που ευθύνεται για την αθηροσκλήρωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ψηφιακά εργαλεία ρυθμίζουν αποτελεσματικά χοληστερίνη- αρτηριακή πίεση

Φακές όσπριο οφέλη: Ρίχνει χοληστερίνη και πίεση

Χοληστερίνη διατροφή: ροφήματα βοηθούν στη μείωσή της

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι στον κόσμο - ικανό να τρώει θαλάσσια θηλαστικά που ζυγίζουν αρκετές εκατοντάδες κιλά - είναι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας. Τα μόνα δύο ψάρια που είναι μεγαλύτερα από τον μεγάλο λευκό καρχαρία είναι ο καρχαρίας φάλαινα και ο καρχαρίας basking και τα δύο όμως τρ΄ρφονται απλώς με πλαγκτόν.

Η απομυθοποίηση της ανδρόπαυσης

Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο “ανδρόπαυση” για να περιγράψουν τις ορμονικές αλλαγές στους άντρες, που έρχονται με το πέρασμα των χρόνων. Άλλοι όροι είναι γνωστοί ως “σύνδρομο ανεπάρκειας τεστοστερόνης”, “ανεπάρκεια ανδρογόνων” στους ηλικιωμένους άνδρες και “όψιμη έναρξη του ανδρικού υπογοναδισμού”.

Καθηγητές της της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κοντά στους ασθενείς με καρκίνο

Ορισμένες αντινεοπλασματικές θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να αναπτύξει ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ώστε να προγραμματιστεί η θεραπεία σε σχέση με την ημερομηνία του εμβολιασμού.

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα είχαν μειωμένο κατά 9% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν ελάχιστους καφέδες έως καθόλου.

Έφτασε στην Κίνα η ομάδα του ΠΟΥ για να ερευνήσει την αρχή της πανδημίας

Πανδημια Covid 19: Μια ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έφτασε στην κινεζική πόλη Γουχάν για να ξεκινήσει την έρευνά της για την προέλευση της πανδημίας Covid-19. Η πολυαναμενόμενη έρευνα έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΠΟΥ και του Πεκίνου.

4+1 εκπληκτικά οφέλη των σπόρων καρπουζιού

Σπόροι Καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά. Όταν ψήνονται, είναι τραγανοί και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν άλλες ανθυγιεινές επιλογές σνακ.

Να φας μακαρόνια ή να μη φας; Ιδού η απορία!

Μακαρόνια Υγεία: Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να είναι κακό αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες, ενώ επίσης περιέχουν γλουτένη, έναν τύπο πρωτεΐνης που προκαλεί προβλήματα σε όσους έχουν ευαισθησία.