Επιστημονικά Νέα

Βρύα Θάλασσας: Οφέλη του παλιρροϊκού φυκιού στην υγεία [vid & συνταγή]

Βρύα Θάλασσας: Οφέλη του παλιρροϊκού φυκιού στην υγεία [vid & συνταγή]

Βρύα Θάλασσας: Η αλήθεια είναι ότι, ενώ οι άνθρωποι τρώνε βρύα για χρόνια, οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να ερευνούν τα ιατρικά του οφέλη. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι τα θαλασσινά βρύα μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο του Πάρκινσον που είναι η δεύτερη πιο συχνή εκφυλιστική ασθένεια της τρίτης ηλικίας. Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την κίνηση, προκαλώντας δυσκαμψία και βραδύτητα και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι τα βρύα της θάλασσας μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Τα βρύα της θάλασσας, επίσης γνωστά ως ιρλανδικά βρύα ή κόκκινα φύκια, είναι ένας τύπος φυκιών που μεγαλώνει όλο το χρόνο σε παλίρροιες και κολπίσκους. Συλλέγονται συνήθως στη Νέα Αγγλία για την εξαγωγή καραγενάνης, ενός ζελατινώδους υδατάνθρακα που χρησιμοποιείται σε ψημένα προϊόντα και καλλυντικά. Ωστόσο, μπορούν επίσης να καταναλωθούν από μόνα τους και συχνά χρησιμοποιούνται για να δώσουν πυκνότητα σε σούπες.

Από τότε που η Kim Kardashian δημοσίευσε σχετικά με την κατανάλωση smoothie θαλασσινών φυκιών, η κοινότητα της υγιεινής διατροφής γράφει συνεχώς σχετικά μ’ αυτό το superfood, υποστηρίζοντας ότι τα βρύα της θάλασσας μπορούν να βοηθήσουν ολιστικά την υγεία, από το δέρμα μέχρι βαθιά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλλά πόσα από αυτά τα οφέλη επιβεβαιώνει η επιστήμη;

Η αλήθεια είναι ότι, ενώ οι άνθρωποι τρώνε βρύα για χρόνια, οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να ερευνούν τα ιατρικά του οφέλη. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι τα θαλασσινά βρύα μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο του Πάρκινσον που είναι η δεύτερη πιο συχνή εκφυλιστική ασθένεια της τρίτης ηλικίας. Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την κίνηση, προκαλώντας δυσκαμψία και βραδύτητα και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι τα βρύα της θάλασσας μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη που έγινε με σκουλήκια, το εκχύλισμα από τα βρύα της θάλασσας αποδείχθηκε ότι μειώνει τη συσσώρευση της α-συνουκλεΐνης και μειώνει την ακαμψία και την αργή κίνηση. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πολλά υποσχόμενα οφέλη για την υγεία των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα βρύα της θάλασσας έχουν την ίδια επίδραση στον άνθρωπο με αυτήν που αποδείχθηκε πως έχουν στα σκουλήκια.

Μπορούν να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι τα βρύα της θάλασσας μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί ακόμη και να προστατεύσουν το σώμα από τη σαλμονέλα. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη, τα κόκκινα φύκια μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη του S. Enteritidis βακτηρίου που προκαλεί σαλμονέλα στους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτή είναι μια πολύ πρώιμη μελέτη και δεν έχει αναπαραχθεί σε ζώα ή ανθρώπους και ως εκ τούτου απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα βρύα της θάλασσας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία της σαλμονέλας στους ανθρώπους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς να φτιάξετε στο σπίτι smoothie με θαλασσινά βρύα:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία που προσφέρουν οι βουτιές στη θάλασσα

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.