Επιστημονικά Νέα

Βρύα Θάλασσας: Οφέλη του παλιρροϊκού φυκιού στην υγεία [vid & συνταγή]

Βρύα Θάλασσας: Οφέλη του παλιρροϊκού φυκιού στην υγεία [vid & συνταγή]

Βρύα Θάλασσας: Η αλήθεια είναι ότι, ενώ οι άνθρωποι τρώνε βρύα για χρόνια, οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να ερευνούν τα ιατρικά του οφέλη. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι τα θαλασσινά βρύα μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο του Πάρκινσον που είναι η δεύτερη πιο συχνή εκφυλιστική ασθένεια της τρίτης ηλικίας. Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την κίνηση, προκαλώντας δυσκαμψία και βραδύτητα και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι τα βρύα της θάλασσας μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Τα βρύα της θάλασσας, επίσης γνωστά ως ιρλανδικά βρύα ή κόκκινα φύκια, είναι ένας τύπος φυκιών που μεγαλώνει όλο το χρόνο σε παλίρροιες και κολπίσκους. Συλλέγονται συνήθως στη Νέα Αγγλία για την εξαγωγή καραγενάνης, ενός ζελατινώδους υδατάνθρακα που χρησιμοποιείται σε ψημένα προϊόντα και καλλυντικά. Ωστόσο, μπορούν επίσης να καταναλωθούν από μόνα τους και συχνά χρησιμοποιούνται για να δώσουν πυκνότητα σε σούπες.

Από τότε που η Kim Kardashian δημοσίευσε σχετικά με την κατανάλωση smoothie θαλασσινών φυκιών, η κοινότητα της υγιεινής διατροφής γράφει συνεχώς σχετικά μ’ αυτό το superfood, υποστηρίζοντας ότι τα βρύα της θάλασσας μπορούν να βοηθήσουν ολιστικά την υγεία, από το δέρμα μέχρι βαθιά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλλά πόσα από αυτά τα οφέλη επιβεβαιώνει η επιστήμη;

Η αλήθεια είναι ότι, ενώ οι άνθρωποι τρώνε βρύα για χρόνια, οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να ερευνούν τα ιατρικά του οφέλη. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι τα θαλασσινά βρύα μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο του Πάρκινσον που είναι η δεύτερη πιο συχνή εκφυλιστική ασθένεια της τρίτης ηλικίας. Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την κίνηση, προκαλώντας δυσκαμψία και βραδύτητα και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι τα βρύα της θάλασσας μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη που έγινε με σκουλήκια, το εκχύλισμα από τα βρύα της θάλασσας αποδείχθηκε ότι μειώνει τη συσσώρευση της α-συνουκλεΐνης και μειώνει την ακαμψία και την αργή κίνηση. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πολλά υποσχόμενα οφέλη για την υγεία των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα βρύα της θάλασσας έχουν την ίδια επίδραση στον άνθρωπο με αυτήν που αποδείχθηκε πως έχουν στα σκουλήκια.

Μπορούν να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι τα βρύα της θάλασσας μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί ακόμη και να προστατεύσουν το σώμα από τη σαλμονέλα. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη, τα κόκκινα φύκια μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη του S. Enteritidis βακτηρίου που προκαλεί σαλμονέλα στους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτή είναι μια πολύ πρώιμη μελέτη και δεν έχει αναπαραχθεί σε ζώα ή ανθρώπους και ως εκ τούτου απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα βρύα της θάλασσας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία της σαλμονέλας στους ανθρώπους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς να φτιάξετε στο σπίτι smoothie με θαλασσινά βρύα:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία που προσφέρουν οι βουτιές στη θάλασσα

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.