ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βλαστοκύτταρα μέγεθος: Τα μικρότερα κύτταρα είναι στην πραγματικότητα καλύτερα

Βλαστοκύτταρα μέγεθος: Τα μικρότερα κύτταρα είναι στην πραγματικότητα καλύτερα

Βλαστοκύτταρα μέγεθος: Μια νέα μελέτη από βιολόγους του MIT δείχνει ότι η κυτταρική διεύρυνση οδηγεί σε μείωση της λειτουργίας των βλαστοκυττάρων και η μείωση οδηγεί σε αποκατάσταση της λειτουργικότητάς τους.

Γιατί τα κύτταρα ελέγχουν το μέγεθός τους; Τα κύτταρα του ίδιου τύπου έχουν εντυπωσιακά ομοιόμορφο μέγεθος, ενώ το μέγεθος των κυττάρων διαφέρει μεταξύ διαφορετικών τύπων κυττάρων. Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν το μέγεθος των κυττάρων είναι σημαντικό για την κυτταρική φυσιολογία. Μια νέα μελέτη από βιολόγους του MIT δείχνει ότι η κυτταρική διεύρυνση οδηγεί σε μείωση της λειτουργίας των βλαστοκυττάρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα του αίματος, τα οποία είναι από τα μικρότερα κύτταρα του σώματος, χάνουν την ικανότητά τους να εκτελούν την κανονική τους λειτουργία καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, όταν τα κύτταρα αποκαταστάθηκαν στο συνηθισμένο τους μέγεθος, συμπεριφέρθηκαν ξανά κανονικά.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα βλαστοκύτταρα του αίματος τείνουν να μεγεθύνονται καθώς γερνούν. Η μελέτη τους δείχνει ότι αυτή η διεύρυνση συμβάλλει στην πτώση των βλαστοκυττάρων κατά τη γήρανση. «Ανακαλύψαμε την κυτταρική διεύρυνση ως νέο παράγοντα γήρανσης in vivo και τώρα μπορούμε να διερευνήσουμε αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη διεύρυνση των κυττάρων για να καθυστερήσουμε τη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση». Αυτό δήλωσε η Jette Lengefeld, πρώην μεταδιδακτορική φοιτήτρια του MIT, που είναι τώρα κύρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Είναι γνωστό από τη δεκαετία του 1960 ότι τα ανθρώπινα κύτταρα που αναπτύσσονται σε δίσκο εργαστηρίου μεγεθύνονται καθώς γερνούν. Αυτή είναι μια μη διαιρεμένη κυτταρική κατάσταση που σχετίζεται με τη γήρανση. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, μπορεί να αντιμετωπίσει βλάβη στο DNA. Όταν συμβεί αυτό, η διαίρεση σταματά για την αποκατάσταση της ζημιάς. Κατά τη διάρκεια καθεμιάς από αυτές τις καθυστερήσεις, το κύτταρο μεγαλώνει ελαφρώς. Πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι αυτή η μεγέθυνση ήταν απλώς μια παρενέργεια της γήρανσης. Ωστόσο, άρχισε να ερευνάται η πιθανότητα το μεγάλο μέγεθος κυττάρων να οδηγεί σε απώλειες λειτουργικότητας που σχετίζονται με την ηλικία.

Μετά τη θεραπεία, οι ερευνητές μέτρησαν τη λειτουργικότητα αυτών των δύο ομάδων βλαστοκυττάρων με ένεση σε ποντίκια που είχαν αποβάλει τα δικά τους βλαστοκύτταρα αίματος. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να προσδιορίσουν εάν τα μεταμοσχευμένα βλαστοκύτταρα ήταν σε θέση να ξαναπληθίσουν τα κύτταρα του αίματος του ποντικιού. Διαπίστωσαν ότι τα κατεστραμμένα από το DNA και τα διευρυμένα βλαστοκύτταρα δεν ήταν σε θέση να παράγουν νέα κύτταρα αίματος. Ωστόσο, τα κατεστραμμένα από το DNA βλαστοκύτταρα που διατηρήθηκαν μικρά ήταν ακόμη σε θέση να παράγουν νέα κύτταρα αίματος.

Σημασία των ευρημάτων

Όταν οι ερευνητές αντιμετώπισαν ποντίκια με ραπαμυκίνη, ξεκινώντας από νεαρή ηλικία, κατάφεραν να αποτρέψουν τη διεύρυνση των βλαστοκυττάρων του αίματος καθώς τα ποντίκια μεγάλωναν. Τα βλαστοκύτταρα αίματος παρέμειναν μικρά, δημιουργώντας κύτταρα αίματος ακόμη και σε ποντίκια ηλικίας 3 ετών. Η ραπαμυκίνη, ένα φάρμακο που μπορεί να αναστείλει την κυτταρική ανάπτυξη, χρησιμοποιείται τώρα για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου και την πρόληψη της απόρριψης μοσχεύματος οργάνων. Έχει προκαλέσει ενδιαφέρον για την ικανότητά της να παρατείνει τη διάρκεια ζωής σε ποντίκια και άλλους οργανισμούς. Μπορεί να είναι χρήσιμο στην επιβράδυνση της διεύρυνσης των βλαστοκυττάρων. Ως εκ τούτου θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον άνθρωπο.

Εάν βρούμε φάρμακα που είναι ειδικά στο να μικραίνουν τα μεγάλα βλαστοκύτταρα του αίματος, μπορούμε να ελέγξουμε αν αυτό βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων που υποφέρουν από προβλήματα με το σύστημα αίματος τους:

  • αναιμία
  • μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • λευχαιμία

Οι ερευνητές απέδειξαν επίσης τη σημασία του μεγέθους σε έναν άλλο τύπο βλαστοκυττάρων, τα εντερικά βλαστοκύτταρα. Διαπίστωσαν ότι τα μεγαλύτερα βλαστοκύτταρα ήταν λιγότερο ικανά να παράγουν εντερικά οργανοειδή, τα οποία μιμούνται τη δομή της εντερικής επένδυσης. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτή η σχέση μεταξύ του μεγέθους και της λειτουργίας των κυττάρων διατηρείται στα βλαστοκύτταρα και ότι το κυτταρικό μέγεθος είναι δείκτης της λειτουργίας των βλαστοκυττάρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την όραση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Έρευνα για την αποκάλυψη των μηχανισμών διατήρησης σταθερής δυναμικής στον εγκέφαλο

Σε θεραπεία γόνατος με βλαστοκύτταρα υποβλήθηκε ο Μιλτιάδης Τεντόγλου

Τα βλαστοκύτταρα ελπίδα στην αντιμετώπιση κορωνοϊού

Η δραστηριότητα των βλαστικών κυττάρων ενισχύει τα οφέλη της ανοσοθεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επαναλοιμώξεις Covid μπορεί να γίνουν ο κανόνας

Κορωνοϊός: «Θα γίνει ένας από τους πολλούς αναπνευστικούς ιούς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι και θα γίνεται όλο και περισσότερο διαχειρίσιμος με ιατρικά αντίμετρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Δρ Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Ιδρύματος Johns Hopkins.

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;