ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βιταμίνη C: Γιατί πρέπει να προσθέσουμε τη βιταμίνη C στη ζωή μας;

Βιταμίνη C: Γιατί πρέπει να προσθέσουμε τη βιταμίνη C στη ζωή μας;

Βιταμίνη C: Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν θα έχουν μόνο υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα, αλλά και υψηλότερη πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι δυνητικά ωφέλιμα για την υγεία.

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο ασφαλή και αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά, λένε οι ειδικοί. Αν και μπορεί να μην είναι η θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, τα οφέλη της βιταμίνης C μπορεί να περιλαμβάνουν προστασία από ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιαγγειακές παθήσεις, προγεννητικά προβλήματα υγείας, οφθαλμικές παθήσεις, ακόμη και ρυτίδες του δέρματος. Το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης (ή η μέγιστη ποσότητα που μπορείτε να λάβετε την ημέρα που πιθανότατα δεν θα προκαλέσει βλάβη) είναι 2000 mg την ημέρα για ενήλικες.

Πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη C για τον οργανισμό μας;

Καμία βιταμίνη δεν μπορεί να παρακάμψει σοβαρά προβλήματα υγείας. Συχνά εργάζονται μαζί – και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής – όπως ο αρκετός ύπνος και η άσκηση και το να μην καπνίζουν – είναι το κλειδί. Τούτου λεχθέντος, η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη C μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία σε αυτούς τους τομείς:

1. Στρες. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη C σχετίζεται με πολλές ασθένειες που σχετίζονται με το στρες. Είναι το πρώτο θρεπτικό συστατικό που εξαντλείται σε αλκοολικούς, καπνιστές και παχύσαρκα άτομα. Και επειδή η βιταμίνη C είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά που είναι ευαίσθητα στο στρες, η Moyad λέει ότι η διατήρηση των επιπέδων της βιταμίνης C μπορεί να είναι ιδανικός δείκτης για τη συνολική υγεία.

2. Κρυολογήματα. Όταν πρόκειται για το κοινό κρυολόγημα, η βιταμίνη C δεν είναι θεραπεία, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πιο σοβαρών επιπλοκών. «Υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η λήψη βιταμίνης C για κρυολογήματα και γρίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης περαιτέρω επιπλοκών, όπως η πνευμονία και οι πνευμονικές λοιμώξεις», λέει ο Moyad.

3. Εγκεφαλικό. Αν και η έρευνα ήταν αντικρουόμενη, μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι όσοι είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C στο αίμα τους συσχετίστηκαν με 42% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από εκείνους με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Οι λόγοι για αυτό δεν είναι απολύτως σαφείς. Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα. «Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν θα έχουν μόνο υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα, αλλά και υψηλότερη πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι δυνητικά ωφέλιμα για την υγεία, όπως φυτικές ίνες και άλλες βιταμίνες και μέταλλα», δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης Phyo K. Myint. μια συνέντευξη μέσω email.

4. Γήρανση του δέρματος. Η βιταμίνη C επηρεάζει τα κύτταρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του σώματος και οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μπορεί να είναι ευεργετικές όταν πρόκειται για τη γήρανση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition εξέτασε τις σχέσεις μεταξύ της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και της γήρανσης του δέρματος σε 4.025 γυναίκες ηλικίας 40-74 ετών. Διαπιστώθηκε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C συσχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων, ξηρότητας του δέρματος και καλύτερη εμφάνιση γήρανσης του δέρματος. Επιπλέον, τοπικές θεραπείες με βιταμίνη C έχει αποδειχθεί σε ορισμένες μελέτες ότι μειώνουν τις ρυτίδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μάθετε για τα οφέλη για την υγεία των δαμάσκηνων

Οι φράουλες συνδέονται με οφέλη για την υγεία της καρδιάς

Γιατί πρέπει να αρχίσετε να πίνετε νερό με Chia σήμερα

5 τροφές για να βελτιώσετε τo πεπτικό σας σύστημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελτίωση της πρόβλεψης του προχωρημένου καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων

Η προσφορά συμπληρωματικής απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει την πιθανότητα διάγνωσης προχωρημένου καρκίνου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θυμαριού

Θυμάρι: Με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, την υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το θυμάρι μας χαρίζει μια συνολική ευεξία που ξεπερνά τα σύνορα της καθημερινής μας ζωής.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.