ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βιταμίνες: Ποια είναι η θεραπεία για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D;

Βιταμίνες: Ποια είναι η θεραπεία για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D;

Βιταμίνες: Γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου, η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα ως απόκριση στην έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως.

Εάν αποφεύγετε τον ήλιο, φοράτε αντηλιακό, υποφέρετε από αλλεργίες στο γάλα ή ακολουθείτε μια αυστηρή vegan δίαιτα, μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης D. Γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου, η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα ως απόκριση στην έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως. Εμφανίζεται επίσης φυσικά σε μερικά τρόφιμα  συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ψαριών, ελαίων από συκώτι ψαριών και κρόκων αυγών  και σε ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα δημητριακών.

Βιταμίνη D απαραίτητη για τα οστά μας

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για γερά οστά γιατί βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο από τη διατροφή. Παραδοσιακά, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με ραχίτιδα, μια ασθένεια στην οποία ο οστικός ιστός δεν μεταλλοποιείται σωστά, οδηγώντας σε μαλακά οστά και σκελετικές παραμορφώσεις. Όμως, όλο και περισσότερο, η έρευνα αποκαλύπτει τη σημασία της βιταμίνης D στην προστασία από μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Συμπτώματα και κίνδυνοι για την υγεία από ανεπάρκεια βιταμίνης D

Τα συμπτώματα του πόνου των οστών και της μυϊκής αδυναμίας μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, τα συμπτώματα είναι διακριτικά. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς συμπτώματα, η πολύ λίγη βιταμίνη D μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα έχουν συσχετιστεί με τα ακόλουθα:

  • Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας
  • Σοβαρό άσθμα στα παιδιά
  • Καρκίνος

Η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία μιας σειράς διαφορετικών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2, η υπέρταση, η δυσανεξία στη γλυκόζη και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αιτίες ανεπάρκειας βιταμίνης D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους: Δεν καταναλώνετε τα συνιστώμενα επίπεδα της βιταμίνης με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι πιθανό εάν ακολουθείτε μια αυστηρή vegan δίαιτα, επειδή οι περισσότερες από τις φυσικές πηγές είναι ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των ιχθυελαίων, των κρόκων αυγών, του εμπλουτισμένου γάλακτος και του βοείου συκωτιού. Εδώ είναι οι καλύτερες τροφές με βιταμίνη D για χορτοφάγους.

Η έκθεσή σας στο ηλιακό φως είναι περιορισμένη. Επειδή το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα σας εκτίθεται στο φως του ήλιου, μπορεί να κινδυνεύετε από ανεπάρκεια εάν είστε δεμένοι στο σπίτι, ζείτε σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη, φοράτε μακριές ρόμπες ή καλύμματα κεφαλιού για θρησκευτικούς λόγους ή έχετε ένα επάγγελμα που εμποδίζει την έκθεση στον ήλιο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη επειδή υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο ηλιακό φως.

Εξετάσεις για ανεπάρκεια βιταμίνης D

Ο πιο ακριβής τρόπος για να μετρήσετε πόση βιταμίνη D υπάρχει στο σώμα σας είναι η εξέταση αίματος 25-υδροξυ βιταμίνης D. Ένα επίπεδο από 20 νανογραμμάρια/χιλιοστόλιτρο έως 50 ng/mL θεωρείται επαρκές για υγιή άτομα. Ένα επίπεδο μικρότερο από 12 ng/mL υποδηλώνει ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Θεραπεία για ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η θεραπεία για την ανεπάρκεια βιταμίνης D περιλαμβάνει τη λήψη περισσότερης βιταμίνης D — μέσω διατροφής και συμπληρωμάτων. Αν και δεν υπάρχει συναίνεση για τα επίπεδα βιταμίνης D που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία — και πιθανότατα διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις συνθήκες υγείας — μια συγκέντρωση μικρότερη από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο θεωρείται γενικά ανεπαρκής και απαιτεί θεραπεία.

Οι κατευθυντήριες γραμμές από το Ινστιτούτο Ιατρικής αύξησαν τη συνιστώμενη διατροφική δόση (RDA) της βιταμίνης D σε 600 διεθνείς μονάδες (IU) για όλες τις ηλικίες 1-70 ετών και την αύξησαν σε 800 IU για ενήλικες άνω των 70 ετών για τη βελτιστοποίηση της υγείας των οστών. Το ασφαλές ανώτατο όριο αυξήθηκε επίσης στις 4.000 IU. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν περισσότερες από 4.000 IU για να διορθώσουν μια ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Εάν δεν περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο ή προσέχετε πάντα να καλύπτετε το δέρμα σας (το αντηλιακό αναστέλλει την παραγωγή βιταμίνης D), θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, ιδιαίτερα εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για ανεπάρκεια βιταμίνης D .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συμβάλλει η βιταμίνη D στην υγεία του εγκεφάλου;

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι εγκέφαλοι με περισσότερη βιταμίνη D λειτουργούν καλύτερα

Η βιταμίνη D επηρεάζει την ψυχική μας υγεία

Οφέλη του ροδιού για την υγεία.

Ποιες τροφές βελτιώνουν την όρασή μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή;

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια νόστιμη και θρεπτική τροφή που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην καλύτερη πέψη, στην ενίσχυση της ανοσίας και σε διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία.

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.