Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Vegan Διατροφή: Μετα-ανάλυση βρίσκει τις χορτοφαγικές δίαιτες ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, τη γλυκόζης και το βάρος

Vegan Διατροφή: Μετα-ανάλυση βρίσκει τις χορτοφαγικές δίαιτες ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, τη γλυκόζης και το βάρος

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να έχουν συνεργιστική (ή τουλάχιστον μη ανταγωνιστική) χρήση στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων της βέλτιστης φαρμακευτικής θεραπείας στην πρόληψη και τη θεραπεία μιας σειράς καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Vegan Διατροφή: Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση σχετικά με την επίδραση της χορτοφαγικής διατροφής σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων (CVD). Διαπίστωσαν ότι η χορτοφαγική διατροφή σχετίζεται με σημαντικά βελτιωμένη LDL-χοληστερόλη, HbA1c (επίπεδο γλυκόζης) και σωματικό βάρος. Στην εργασία τους με τίτλο “Χορτοφαγικές Διατροφικές Συνήθειες και καρδιομεταβολικός κίνδυνος σε άτομα με ή σε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση” που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, η ομάδα παρουσιάζει μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών (RCTs) σχετικά με τις επιδράσεις της χορτοφαγικής διατροφής σε άτομα με ή υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Στόχος της ήταν να αξιολογήσει τη συσχέτιση των χορτοφαγικών διαιτών με τις εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένων της LDL-C, της HbA1c, της ΣΑΠ, του σωματικού βάρους και της ενεργειακής πρόσληψης. Αναλύοντας τα δεδομένα από 29 μελέτες σε 20 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε διάστημα 22 ετών με 1.878 συνολικά συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν σταθερά θετικά αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες σε χορτοφαγικές δίαιτες. Οι μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν διεξήχθησαν κυρίως στις ΗΠΑ και περιλάμβαναν επίσης μελέτες από την Τσεχική Δημοκρατία, την Ιταλία, το Ιράν, την Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δημοκρατία της Κίνας.


Μέσα στα μεταδεδομένα υπήρχαν υποσύνολα παραμέτρων της μελέτης που όλα ακολουθούσαν παρόμοια τάση αποτελεσμάτων. Σε σύγκριση με τη συνήθη διατροφή των συμμετεχόντων, οι χορτοφαγικές δίαιτες παρέμβασης μείωσαν σημαντικά την LDL-C κατά 12,9 mg/dL. Σε σύγκριση με τις εξωτερικές δίαιτες ελέγχου, η κατανάλωση χορτοφαγικής δίαιτας συσχετίστηκε με μείωση της LDL-C κατά 6,6 mg/dL σε μέσο όρο έξι μηνών. Οι χορτοφαγικές δίαιτες συσχετίστηκαν με παρόμοια μείωση της LDL-C σε μελέτες με (-7,2 mg/dL) και χωρίς (-6,8 mg/dL) ενεργειακό περιορισμό που συμμετείχαν. Οι χορτοφαγικές δίαιτες μείωσαν ακόμη και την LDL-C (-5,9 mg/dL) σε ένα υποσύνολο μελετών χωρίς παρέμβαση ή απαιτήσεις σωματικής δραστηριότητας. Η πιο σταθερή μείωση του βάρους παρατηρήθηκε σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (-9,1 mg/dL). Μεταξύ όλων των διαφορετικών χορτοφαγικών διαιτών, οι χορτοφαγικές (συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών και των αυγών) χορτοφαγικές δίαιτες συσχετίστηκαν με τη μεγαλύτερη μείωση της LDL-C. Η σημαντικότερη μείωση του βάρους παρατηρήθηκε σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (-3,6), ακολουθούμενη από άτομα με διαβήτη τύπου 2 (-2,8 kg). Ένα απροσδόκητο σήμα μεταξύ των μελετών με περιορισμένες και μη περιορισμένες θερμίδες παρατήρησε υπερδιπλάσια μείωση του βάρους στις χορτοφαγικές δίαιτες παρέμβασης χωρίς ενεργειακό περιορισμό. Τα άτομα με μη περιορισμένη (χορτοφαγική) θερμιδική πρόσληψη έχασαν κατά μέσο όρο 4,7 kg σε σύγκριση με 1,8 kg για τα άτομα με χορτοφαγική δίαιτα με περιορισμένη ενέργεια. Δεν είναι σαφές αν αυτό υποδηλώνει πρόσθετα οφέλη από μια χορτοφαγική δίαιτα που περιλαμβάνει όλα όσα μπορείς να φας, ειδικούς περιορισμούς στον τύπο των διαθέσιμων τροφίμων ή κρυφές αποκλίσεις υψηλής θερμιδικής αξίας από τους συμμετέχοντες σε περιοριστικές δίαιτες.

Δεν είναι όλες οι χορτοφαγικές δίαιτες ίδιες

Τα χορτοφαγικά γεύματα που διατίθενται στο εμπόριο για ευκολία μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, εξευγενισμένους υδατάνθρακες, υδρογονωμένα έλαια, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, σακχαρόζη ή τεχνητά γλυκαντικά και αλάτι. Ένας υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη είναι πιθανός σε μια χορτοφαγική δίαιτα εάν τα λαχανικά περάσουν πρώτα από τηγανητή φριτέζα. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά οξέα και αλάτι συνδέονται με 32% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και υψηλό κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ενώ μια μετα-ανάλυση 20 προηγούμενων μελετών δεν μπορεί να ελέγξει το ευρύ φάσμα των διαιτών που συμπεριλήφθηκαν στις εν λόγω μελέτες, οι οποίες κυμαίνονταν από φυτοφάγους έως χορτοφάγους (επιτρέποντας τα αυγά και τα γαλακτοκομικά), το συνολικό σήμα από αυτές τις διαφορετικές χορτοφαγικές δίαιτες ήταν σαφές. Η χορτοφαγική διατροφή σχετίζεται με σημαντικές βελτιώσεις στην LDL-C, την HbA1c (επίπεδο γλυκόζης) και το σωματικό βάρος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να έχουν συνεργιστική (ή τουλάχιστον μη ανταγωνιστική) χρήση στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων της βέλτιστης φαρμακευτικής θεραπείας στην πρόληψη και τη θεραπεία μιας σειράς καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η χορτοφαγία αποτελεί την καλύτερη διατροφή για καρδιοπαθείς;

Η χορτοφαγική διατροφή αλλάζει το μεταβολισμό μας

Ποια οφέλη υγείας απορρέουν από μια χορτοφαγική διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Αυτές είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών

Διατροφικές διαταραχές: Οι διαταραχές διατροφής, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, αποτελούν σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία των ατόμων. Αν και οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Μια φυσική ασπίδα κατά της κατάθλιψης

Κουκιά: Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Φροντίστε τη διατροφή σας και δώστε στον οργανισμό σας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

Close Icon