Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τα υπέρ και τα κατά της ημιχορτοφαγικής διατροφής

Τα υπέρ και τα κατά της ημιχορτοφαγικής διατροφής

Η χορτοφαγική διατροφή, η οποία «επιτρέπει» την κατανάλωση πουλερικών, όπως η πάπια και η γαλοπούλα, λέγεται pollotarian, σε ελεύθερη απόδοση ορνιθοχορτοφαγική.


Καθώς δεν υπάρχουν οδηγίες για τον αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφών σε μια ημιχορτοφαγική διατροφή, πολλοί άνθρωποι υιοθετούν την εκδοχή που τους ταιριάζει.

Όσοι ακολουθούν την ορνιθοχορτοφαγική εκδοχή, αποφεύγουν το κόκκινο κρέας και τα παράγωγα του χοιρινού, ενώ κάποιοι καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά. Μία άλλη κατηγορία είναι οι ιχθυοορνιθοχορτοφάγοι, οι οποίοι τρώνε και ψάρια και θαλασσινά.

Το κύριο όφελος της υιοθέτησης μιας ημιχορτοφαγικής διατροφής προέρχεται από τον αποκλεισμό του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό ειδικότερων πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων.

Δείτε παρακάτω τα βασικά οφέλη μιας ορνιθοχορτοφαγικής διατροφής.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου: Όσοι τρώνε πάνω από τη συνιστώμενη δόση κόκκινου κρέατος, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο. Μελέτη παρατήρησης σε 492.186 ενήλικες, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρκίνου μειώθηκε από 3 έως 20% για όσους πρόσθεταν 10 γραμμάρια πουλερικών σε κάθε 1.000 θερμίδες που κατανάλωναν καθημερινά, μειώνοντας ταυτόχρονα την αντίστοιχη ποσότητα κόκκινου κρέατος.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: Η ορνιθοχορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες περιέχονται σε τροφές χωρίς κορεσμένα λιπαρά που είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 2. Πολυετής μελέτη με τη συμμετοχή 53.163 ενηλίκων, έδειξε ότι η αντικατάσταση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πουλερικά, ψάρια και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Βοηθά στην απώλεια βάρους: Οι δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες μειώνουν την όρεξη και κατά συνέπεια τον αριθμό των θερμίδων που λαμβάνει κανείς από τις τροφές. Τα πουλερικά είναι πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη, δίνουν δηλαδή λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας και τα παράγωγά του.

Ωφελεί το περιβάλλον: Οι τροφές φυτικής προέλευσης απαιτούν λιγότερους πόρους για να αναπτυχθούν, σε αντίθεση με τα ζωικά προϊόντα που χρειάζονται επιπλέον έδαφος και νερό. Αυτό ισχύει ειδικά για το βόειο κρέας, για την παραγωγή του οποίου χρειάζεται 28 φορές περισσότερη γη και 11 φορές περισσότερο νερό άρδευσης.

Ο οργανισμός όσων ακολουθούν ημιχορτοφαγική διατροφή, δεν απορροφά κάποιες βασικές βιταμίνες και μέταλλα, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο πλάνο ώστε να μην αναπτύξει ανεπάρκεια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Δεδομένου ότι η Β12 προέρχεται από ζωικά προϊόντα, πρέπει να λαμβάνει συμπλήρωμα, ανάλογα με την ποσότητα πουλερικών που καταναλώνει. Όσοι δεν τρώνε γαλακτοκομικά, πρέπει να αναπληρώνουν το ασβέστιο μέσω τροφών όπως το σουσάμι, τα φασόλια κλπ. Επειδή ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος των ζωικών τροφών απορροφώνται καλύτερα, οι ορνιθοχορτοφάγοι πρέπει να επιλέγουν τις κατάλληλες φυτικές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υπέρταση

Μπορεί η κανέλα να βοηθήσει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Αυτές είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών

Διατροφικές διαταραχές: Οι διαταραχές διατροφής, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, αποτελούν σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία των ατόμων. Αν και οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Μια φυσική ασπίδα κατά της κατάθλιψης

Κουκιά: Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Φροντίστε τη διατροφή σας και δώστε στον οργανισμό σας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

Close Icon