ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βαριατρική χειρουργική: Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του αίματος

Βαριατρική χειρουργική: Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του αίματος

Βαριατρική χειρουργική: Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, με τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, γνωστή και ως βαριατρική χειρουργική, είναι γνωστό ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής μείωσης βάρους και της βελτίωσης της μεταβολικής υγείας. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ένα απροσδόκητο πλεονέκτημα: μια σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του αίματος.

Βαριατρική χειρουργική

Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, με τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τους άνδρες. Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη Σουηδικών παχύσαρκων υποκειμένων (SOS) στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, σε συνδυασμό με το Μητρώο Καρκίνου στο Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας. Η μελέτη ανέλυσε περισσότερα από 2.000 άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους και τα συνέκρινε με μια ομάδα ελέγχου με περισσότερα από 2.000 παχύσαρκα άτομα που δεν είχαν υποβληθεί στη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 34 άτομα στην ομάδα της χειρουργικής επέμβασης ανέπτυξαν καρκίνο του αίματος και παρουσίασαν επίσης σημαντική απώλεια βάρους ως αποτέλεσμα της διαδικασίας. Αντίθετα, στην ομάδα ελέγχου, 51 άτομα εμφάνισαν καρκίνο του αίματος αλλά παρέμειναν παχύσαρκα.

Η πλειοψηφία των καρκίνων του αίματος που παρατηρήθηκαν στη μελέτη ήταν λεμφώματα. Κατά την ανάλυση των περιπτώσεων λεμφώματος ξεχωριστά, οι ερευνητές βρήκαν μια αξιοσημείωτη μείωση κατά 55% στον κίνδυνο λεμφώματος μεταξύ εκείνων που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη αποκάλυψε ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) στην αρχή της μελέτης φαινόταν να επωφελούνται περισσότερο από τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Αυτή η παρατήρηση υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στην ανάπτυξη καρκίνου.

Η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των καρκίνων του αίματος είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη, πιθανώς να περιλαμβάνει χρόνια φλεγμονή και γενετικούς παράγοντες. Η βαριατρική χειρουργική έχει ως αποτέλεσμα μεταβολικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης φλεγμονής, η οποία μπορεί να συμβάλει στον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης της παχυσαρκίας ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του αίματος και υπογραμμίζουν τη δυνατότητα της βαριατρικής χειρουργικής στη μείωση αυτού του κινδύνου, ιδιαίτερα σε παχύσαρκες γυναίκες. Καθώς ο επιπολασμός της παχυσαρκίας συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως και ο καρκίνος παραμένει μια σημαντική ανησυχία για την υγεία, αυτή η έρευνα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να προσφέρει απροσδόκητα οφέλη, όχι μόνο όσον αφορά τη διαχείριση βάρους αλλά και την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. . Τονίζει τη σημασία των εξατομικευμένων ιατρικών προσεγγίσεων που λαμβάνουν υπόψη μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου και τον πιθανό ρόλο των χειρουργικών παρεμβάσεων στην αντιμετώπιση σύνθετων ζητημάτων υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

5 κακές συνήθειες που πρέπει να κόψετε για να μη φαίνεστε μεγαλύτεροι

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν νηστεύετε για 36 ώρες;

Τι είναι το ημερολόγιο τροφίμων και πώς μας βοηθάει;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντί για τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά, σκεφτείτε το επίπεδο επεξεργασίας των τροφίμων, λέει ειδικός

Όταν σκέφτονται για τις επιλογές τροφίμων, οι άνθρωποι συχνά εστιάζουν στις θερμίδες εισόδου και εξόδου, στα μακροθρεπτικά συστατικά και στον επιπολασμό της παχυσαρκίας. Όμως, για ανθρώπους όλων των μεγεθών και επιπέδων δραστηριότητας, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχει συσχετιστεί με διαβήτη, καρκίνο και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. "Τρώμε πράγματα που μας βλάπτουν", λέει ο DiFeliceantonio.

Αλτσχάιμερ - Νέα μελέτη αποκαλύπτει άγνωστες προηγουμένως διεργασίες στον μεταβολισμό του λίπους

Οι νέες γνώσεις που προσφέρει αυτή η έρευνα σχετικά με τις φυσιολογικές διεργασίες που συνοδεύουν την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να ανοίξουν νέους δρόμους στη θεραπεία της νόσου.

Εξετάζοντας τι κάνει το κάπνισμα στα βακτήρια του στόματος

Δηλαδή, ποιοι είναι κάποιοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη στοματική μας χλωρίδα και σε ποιο βαθμό; Τι ρόλο παίζει η γενετική και τι ρόλο παίζουν επίσης οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο νοικοκυριό; Θα είναι σε θέση να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα μόνο σε περίπου ένα χρόνο, αλλά ένα πράγμα είναι ήδη πολύ σαφές: το με ποιον ζούμε είναι πολύ σημαντικό.

Κοινοί πονοκέφαλοι συνδέονται με τη φλεγμονή του αυχένα

Αυχένας πονοκέφαλος: Οι ημικρανίες εμφανίζονται γενικά στη μία πλευρά του κεφαλιού ή ο πόνος είναι χειρότερος στη μία πλευρά, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσουν ναυτία, αδυναμία και ευαισθησία στο φως.