ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βαριατρική Χειρουργική: Γνωστικά οφέλη που παρατηρούνται δύο χρόνια μετά την επέμβαση

Βαριατρική Χειρουργική: Γνωστικά οφέλη που παρατηρούνται δύο χρόνια μετά την επέμβαση

«Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν νέες πληροφορίες για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που σχετίζονται με την απώλεια βάρους που προκαλείται από τη βαριατρική επέμβαση BS στη γνωστική λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου και την αιμάτωση, αν και οι ακριβείς υποκείμενοι μηχανισμοί παραμένουν άλυτοι» γράφουν οι συγγραφείς.

Βαριατρική Χειρουργική: Η βαριατρική χειρουργική (BS) σχετίζεται με γνωστικά οφέλη δύο χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 9 Φεβρουαρίου στο JAMA Network Open. Η Emma Custers, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud στο Nijmegen της Ολλανδίας, και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες συσχετίσεις της απώλειας βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική BS με τη γνωστική και εγκεφαλική δομή και την αιμάτωση σε μια μελέτη κοόρτης στην οποία συμμετείχαν 133 συμμετέχοντες με σοβαρή παχυσαρκία, επιλέξιμοι για Roux-en-Y. γαστρική παράκαμψη (ηλικίας 35 έως 55 ετών).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους 24 μήνες μετά τη βαριατρική χειρουργική BS, η παγκόσμια γνωστική ικανότητα ήταν τουλάχιστον 20 τοις εκατό υψηλότερη σε 52 συμμετέχοντες (42,9 τοις εκατό). Οι δείκτες φλεγμονής ήταν χαμηλότεροι στους 24 μήνες σε σύγκριση με την αρχική τιμή (μέση C-αντιδρώσα πρωτεΐνη υψηλής ευαισθησίας, 4,77 έναντι 0,80 μg/mL). Λιγότεροι ασθενείς χρησιμοποίησαν αντιυπερτασικά (36,1 έναντι 16,7 τοις εκατό) και οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα καταθλιπτικά συμπτώματα (μέσες βαθμολογίες της Απογραφής κατάθλιψης Beck (9,0 έναντι 3,0) και μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα (μέση βαθμολογία Baecke, 7,64 έναντι 8,19). Στις περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου, η δομή του εγκεφάλου και η αιμάτωση ήταν χαμηλότερες μετά τη βαριατρική επέμβαση BS, ενώ δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στον όγκο του ιππόκαμπου και της λευκής ουσίας. Δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στην εγκεφαλική ροή αίματος και στον χωρικό συντελεστή διακύμανσης (sCOV) στον επικλινή πυρήνα και στον βρεγματικό φλοιό. Μεγαλύτερο πάχος και χαμηλότερο sCOV παρατηρήθηκαν στον κροταφικό φλοιό μετά από βαριατρική επέμβαση BS. «Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν νέες πληροφορίες για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που σχετίζονται με την απώλεια βάρους που προκαλείται από τη βαριατρική επέμβαση BS στη γνωστική λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου και την αιμάτωση, αν και οι ακριβείς υποκείμενοι μηχανισμοί παραμένουν άλυτοι» γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του αίματος

Πώς επηρεάζει η βαριατρική την τεστοστερόνη;

Νέα μελέτη για τη σχέση ηλικίας και επέμβασης κατά της παχυσαρκίας

Ασφαλής η βαριατρική επέμβαση σε ηλικιωμένους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόβλεψη της εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας από πειραματικό εργαλείο βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αναπηρική, ανίατη, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, το οπτικό νεύρο και τον νωτιαίο μυελό. Στην Καταλονία ο επιπολασμός είναι μεταξύ 123 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

Ψυχική Υγεία Maryland: Χρηματοδότηση 111 εκ. δολαρίων για οργανισμούς που εξυπηρετούν παιδιά

Ενώ η πανδημία επιδείνωσε τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζαν οι μαθητές, αγωνίζονταν ακόμη και πριν από αυτό. Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων αγοριών έχει διπλασιαστεί από το 2010 και μεταξύ των κοριτσιών έχει τριπλασιαστεί, είπε η Hester στη συνέντευξη Τύπου.

Τροφές που πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι για ταχύτερη ανάρρωση

Τροφές ανάρρωση: Είτε πρόκειται για κρυολόγημα είτε βήχα, στομαχικές διαταραχές ή πυρετό, το φαγητό είναι γενικά το τελευταίο πράγμα στο οποίο τείνουμε να εστιάζουμε όταν είμαστε άρρωστοι.

Ποιοι οι κίνδυνοι που υπάρχουν αν κάνετε πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό;

Πρωκτικό σεξ: Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν προφυλακτικά για να αποφύγουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή λοιμώξεις ή ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του σεξ.