Top News

Η βαριατρική χειρουργική βελτιώνει την κατάσταση της καρδιάς

Η βαριατρική χειρουργική βελτιώνει την κατάσταση της καρδιάς

Σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, λίπος συχνά εναποτίθεται κεντρικά στο σώμα. Μεγάλες ποσότητες αυτού του κοιλιακού λίπους μπορεί να οδηγήσουν σε επιβλαβείς μεταβολές στη λειτουργία και το μέγεθος της καρδιάς. Αλλά σύμφωνα με τα νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο American College of Surgeons Clinical Congress 2017, μια βαριατρική χειρουργική επέμβαση και η απώλεια βάρους που την ακολουθεί, στην πραγματικότητα επιτρέπουν στην καρδιά να επιστρέψει στο φυσικό της σχήμα και στην πρότερη λειτουργία της. Όταν ένα άτομο ανυψώνει βάρη, οι μύες του τελικά μεγαλώνουν. Το ίδιο ισχύει για τον καρδιακό μυ.

Όταν ένα άτομο είναι υπέρβαρο, η καρδιά πρέπει να παράγει περισσότερη δύναμη για να αντλεί ακόμα περισσότερο αίμα σε όλο το σώμα. Αυτό το πρόσθετο φορτίο αναγκάζει τον καρδιακό μυ να μεγαλώσει. Αντίθετα με αυτό που μερικοί άνθρωποι σκέφτονται, ένας μεγαλύτερος καρδιακός μυς δεν σημαίνει ισχυρότερη καρδιά. Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερη είναι η καρδιά, τόσο λιγότερο αποτελεσματική είναι στην εκπλήρωση των λειτουργιών της.

“Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία είναι η πιο διαδεδομένη νόσος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι το καρδιαγγειακό σύστημα επηρεάζεται σημαντικά από αυτή τη διαδικασία της νόσου”, ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, Raul J. Rosenthal, MD, FACS, πρόεδρος του τμήματος Γενικής Χειρουργικής στην Cleveland Clinic στο Weston της Φλόριντα. “Αλλά θέλαμε να μάθουμε σε ποιο βαθμό αλλάζει η μορφή της καρδιάς σε κάποιον που είναι παχύσαρκος, πως μεταβάλλεται η καρδιά μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση και απώλεια βάρους και πως αυτή η αλλαγή στη γεωμετρία της καρδιάς επηρεάζει την λειτουργικότητά της».

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές της Cleveland Clinic εξέτασαν τα δεδομένα για 51 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση μεταξύ 2010 και 2015. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 61 ετών και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ήταν 40, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα άτομα ήταν κατά 50 περίπου 100 κιλά υπέρβαρα. Για να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις μιας βαριατρικής επέμβασης και της απώλειας βάρους στην καρδιά, οι ερευνητές συνέκριναν τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές μετρήσεις από ηχοκαρδιογραφία. Το ηχοκαρδιογράφημα εκτιμά όχι μόνο το μέγεθος και τη γεωμετρία της καρδιάς αλλά και τη λειτουργία της. Ένα χρόνο μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση, οι ερευνητές βρήκαν σημαντικές βελτιώσεις στην καρδιακή λειτουργία των ασθενών.

Σχεδόν οι μισοί ασθενείς είχαν καρδιές που είχαν επιστρέψει στο φυσικό σχήμα τους. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση στο μέγεθος των κοιλιών: κατά μέσο όρο, οι εν λόγω θάλαμοι της καρδιάς μειώθηκαν σε μέγεθος κατά 15,7% (μάζα της αριστερής κοιλίας: 229 γραμμάρια πριν από τη χειρουργική επέμβαση, 193 γραμμάρια μετά από χειρουργική επέμβαση, διάμετρος αριστερού κοιλιακού τοιχώματος: 60,1 mm πριν από τη χειρουργική επέμβαση και 53,7 mm μετά τη χειρουργική επέμβαση).

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]