ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βαριατρική Χειρουργική Επέμβαση: Η διαμόρφωση του σώματος αυξάνει τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους μετά από το χειρουργείο;

Βαριατρική Χειρουργική Επέμβαση: Η διαμόρφωση του σώματος αυξάνει τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους μετά από το χειρουργείο;

"Η επίδραση των περιγραμμάτων σώματος στην απώλεια βάρους είναι πιθανώς ελάχιστη και η διαφορά στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με την ομάδα "μόνο βαριατρική" είναι δευτερεύουσα σε μεμονωμένους παράγοντες των ασθενών". Οι ερευνητές προσθέτουν: "Τα εμφανή οφέλη του περιγράμματος του σώματος σε ασθενείς με μαζική απώλεια βάρους είναι πιθανώς ψυχοκοινωνικά, που σχετίζονται με βελτιώσεις στη σωματική λειτουργικότητα".

Βαριατρική Χειρουργική Επέμβαση: Για τους ασθενείς με μαζική απώλεια βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, η επακόλουθη διαμόρφωση του σώματος για την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος δεν συνδέεται από μόνη της με μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, αναφέρει μελέτη στο τεύχος Ιουνίου του ‘Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική’. (Plastic and Reconstructive Surgery). “Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, διαπιστώσαμε ότι οι διαδικασίες περιγράμματος του σώματος δεν οδηγούν σε βελτιωμένη απώλεια βάρους ή διατήρηση του βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση”, σχολιάζει η χειρουργός μέλος της ASPS Teresa Benacquista, MD, του Montefiore Medical Center, Bronx, N.Y. “Αντίθετα, τα αναφερόμενα οφέλη του περιγράμματος του σώματος φαίνεται να είναι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής”.

Νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο η περιγράμμιση του σώματος επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους

 Η περιγράμμιση σώματος αναφέρεται σε μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για την αφαίρεση της περίσσειας δέρματος σε ασθενείς με μεγάλη απώλεια βάρους, με στόχο τη βελτίωση της εμφάνισης του ασθενούς, τη μείωση της δυσφορίας και τη βελτίωση της σωματικής λειτουργίας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε περιγράμματα σώματος έχουν πιο σταθερή απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου, αν και ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η μελέτη περιελάμβανε 2.531 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση μεταξύ 2009 και 2012. Από αυτούς, 350 ασθενείς υποβλήθηκαν σε περιγράμματα σώματος κατά μέσο όρο δύο χρόνια αργότερα. Άλλοι 364 ασθενείς συμβουλεύτηκαν πλαστικούς χειρουργούς σχετικά με τη διαμόρφωση του σώματος, αλλά δεν προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση. Οι υπόλοιποι 1.817 ασθενείς δεν έκαναν ούτε διαμόρφωση σώματος ούτε συμβουλευτική. Κατά την παρακολούθηση, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε περιγράμματα σώματος είχαν πράγματι πιο σταθερή απώλεια βάρους. Μετά από ένα έτος, ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ήταν περίπου 3 kg/m2 χαμηλότερος στην ομάδα περιγράμματος σώματος, σε σύγκριση με τους ασθενείς που υποβλήθηκαν μόνο σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Μετά από επτά χρόνια, ο ΔΜΣ ήταν 5 kg/m2 χαμηλότερος για τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε περιγράμματα σώματος. Ωστόσο, η απώλεια βάρους ήταν επίσης μεγαλύτερη για τους ασθενείς που έκαναν διαβούλευση αλλά δεν προχώρησαν σε περιγράμματα σώματος. Για την ομάδα αυτή, ο μέσος ΔΜΣ ήταν κατά 1,5 kg/m2 χαμηλότερος σε ένα έτος σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν συμβουλές και κατά 2,3 kg/m2 χαμηλότερος μετά από επτά έτη. Περαιτέρω ανάλυση επικεντρώθηκε σε 259 ασθενείς από την ομάδα διαβούλευσης που είχαν επαρκή απώλεια βάρους ώστε να θεωρηθούν υποψήφιοι για διαμόρφωση του σώματος. Για τους ασθενείς αυτούς, ο μέσος ΔΜΣ μετά από επτά έτη ήταν περίπου ο ίδιος με εκείνον των ασθενών που υποβλήθηκαν σε περιγράμματα σώματος: 31 έναντι 30 kg/m2, σε σύγκριση με 35 kg/m2 για όσους δεν έλαβαν συμβουλές ή δεν έκαναν περιγράμματα σώματος. Η ανάλυση με βάση το ποσοστό του πλεονάζοντος σωματικού βάρους που χάθηκε έδειξε παρόμοια εικόνα.

Διαφορές στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης και τη φυλή/εθνικότητα

Η απώλεια βάρους επηρεάστηκε επίσης από τον τύπο της βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης: οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μια διαδικασία που ονομάζεται sleeve gastrectomy είχαν χαμηλότερη διατηρούμενη απώλεια βάρους, σε σύγκριση με τη γαστρική παράκαμψη. Μεταξύ των ασθενών με περιγράμματα σώματος, η μέση διαφορά στην απώλεια υπερβολικού σωματικού βάρους ήταν περίπου οκτώ τοις εκατό κατά την επταετή παρακολούθηση. Οι μαύροι ασθενείς είχαν χαμηλότερη διατηρούμενη απώλεια βάρους, σε σύγκριση με άλλες φυλετικές/εθνοτικές ομάδες. Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες για την απώλεια βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, οι περισσότεροι ασθενείς στη νέα ανάλυση προσδιορίστηκαν ως μαύροι (περίπου 29%) ή ισπανόφωνοι/λατίνοι (62%).

Η μελέτη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επιδράσεις της διαμόρφωσης του σώματος στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Σημειώνοντας τις παρόμοιες απαντήσεις στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε περιγράμματα σώματος σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο συμβουλές, ο Dr. Benacquista και οι συν-συγγραφείς γράφουν: “Η επίδραση των περιγραμμάτων σώματος στην απώλεια βάρους είναι πιθανώς ελάχιστη και η διαφορά στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με την ομάδα “μόνο βαριατρική” είναι δευτερεύουσα σε μεμονωμένους παράγοντες των ασθενών”. Οι ερευνητές προσθέτουν: “Τα εμφανή οφέλη του περιγράμματος του σώματος σε ασθενείς με μαζική απώλεια βάρους είναι πιθανώς ψυχοκοινωνικά, που σχετίζονται με βελτιώσεις στη σωματική λειτουργικότητα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι χειρουργικές επεμβάσεις μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Η βαριατρική επέμβαση αντιμετωπίζει τη νευρική βλάβη που προξενεί ο διαβήτης

Καταπολεμάται ο διαβήτης τύπου 2 με χειρουργική επέμβαση;

2 χρόνια μετά την επέμβαση απώλειας βάρους πριν την προσπάθεια για μωρό

Η βαριατρική χειρουργική βελτιώνει την κατάσταση της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα διαμορφωθεί το επίδομα ανεργίας;

Η κ. Μιχαηλίδου πρότεινε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση όπου τα άτομα μπορούν να λαμβάνουν υψηλότερο ποσοστό του συνολικού τους επιδόματος κατά την είσοδο στην ανεργία, το οποίο σταδιακά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.