ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βαριατρική τεστοστερόνη: Πώς επηρεάζει η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους τις ορμόνες;

Βαριατρική τεστοστερόνη: Πώς επηρεάζει η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους τις ορμόνες;

Βαριατρική τεστοστερόνη: Η αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση δείχνουν οφέλη στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης, της γονιμότητας, του μεταβολισμού των λιπιδίων, της ανοργανοποίησης των οστών και της μυϊκής μάζας.

Η παχυσαρκία στα έφηβα αγόρια έχει πολλές συνέπειες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων από το κανονικό συγκεντρώσεων τεστοστερόνης. Αλλά η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να βοηθήσει: Μια μικρή νέα μελέτη λέει ότι μπορεί να αναστρέψει τη χαμηλή τεστοστερόνη σε παχύσαρκα έφηβα αγόρια, βελτιώνοντας τη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. “Είναι αξιοσημείωτο ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης υπερδιπλασιάστηκαν και, στην πραγματικότητα, ομαλοποιήθηκαν στα περισσότερα έφηβα αγόρια που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική, και αυτό διατηρήθηκε έως και πέντε χρόνια”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Thomas Inge. Είναι επικεφαλής χειρουργός και διευθυντής του προγράμματος βαριατρικής χειρουργικής εφήβων στο Νοσοκομείο Παίδων Ann & Robert H. Lurie του Σικάγο.

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Paresh Dandona από το Πανεπιστήμιο του Buffalo (N.Y.), περιελάμβανε 34 σοβαρά παχύσαρκους άντρες έφηβους που παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια αφού υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους (βαριατρική). Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μόνο το 27% των εφήβων είχαν φυσιολογικά επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης. Δύο χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, το 80% είχε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά αυτό μειώθηκε στο 67% μετά από πέντε χρόνια, πιθανότατα λόγω της ανάκτησης κάποιου βάρους. “Αυτή η ανταπόκριση τεστοστερόνης ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σε ενήλικες που υποβάλλονται σε αυτές τις ίδιες επεμβάσεις και προσθέτει στον αυξανόμενο κατάλογο των πλεονεκτημάτων από τη χρήση βαριατρικής χειρουργικής σε εφήβους με σοβαρή παχυσαρκία”, δήλωσε ο Inge σε δελτίο τύπου του Lurie Children.

Οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν επίσης μεγάλες μειώσεις στη φλεγμονή και στην αντίσταση στην ινσουλίνη μετά την επέμβαση απώλειας βάρους. Αυτό υποδηλώνει ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει τη μελλοντική μεταβολική υγεία και τη γονιμότητα σε σοβαρά παχύσαρκους άνδρες εφήβους, σύμφωνα με τους ερευνητές. “Η αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση δείχνουν οφέλη στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης, της γονιμότητας, του μεταβολισμού των λιπιδίων, της ανοργανοποίησης των οστών και της μυϊκής μάζας”, δήλωσε η Δρ Έλεν Κιμ, παιδοενδοκρινολόγος στο Lurie Children’s. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των θανάτων κατά τη διάρκεια της ζωής που σχετίζονται με επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία, πρόσθεσε. Η μελέτη δημοσιεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου στο European Journal of Endocrinology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η βαριατρική χειρουργική κρίνεται αποτελεσματική στον διαβήτη τύπου 2

Η διατήρηση ενός ορισμένου ποσοστού απώλειας βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική εξακολουθεί να παρέχει οφέλη για τους ασθενείς

Μοιραία χειρουργική επέμβαση για απώλεια βάρους στο Μεξικό σε γυναίκα κάτοικο Αριζόνας

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βλέπουν διαρκή βελτίωση στη σεξουαλική τους ζωή μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Η σχέση του καπνίσματος από τους γονείς και της παιδικής παχυσαρκίας ξεπερνά τα κοινωνικοοικονομικά όρια

«Είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επαγγελματίες υγείας, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παιδικής παχυσαρκίας».