ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βακτήρια: Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν από βακτηριακές λοιμώξεις;

Βακτήρια: Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν από βακτηριακές λοιμώξεις;

Βακτήρια: Περισσότερο από το 75% των θανάτων που σχετίζονται με βακτήρια προήλθε από μία από τις τρεις ασθένειες - λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος και λοιμώξεις της κοιλιάς, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις ευθύνονται για 1 στους 8 θανάτους και είναι δεύτερες μόνο μετά τις καρδιακές παθήσεις ως η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αποκαλύπτει νέα έκθεση. Περίπου 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 από μόλυνση με έναν από τους 33 κοινούς τύπους βακτηρίων, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου στο The Lancet.

Αυτό είναι σχεδόν το 14% των θανάτων για εκείνο το έτος

Περισσότερο από το 75% των θανάτων που σχετίζονται με βακτήρια προήλθε από μία από τις τρεις ασθένειες – λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος και λοιμώξεις της κοιλιάς, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης. Και πέντε συγκεκριμένα και γενικά γνωστά μικρόβια — Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae και Pseudomonas aeruginosa — ήταν υπεύθυνα για περισσότερους από τους μισούς θανάτους από βακτηριακή μόλυνση.

Το παθογόνο που σχετίζεται με τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως ήταν το S. aureus, με 1,1 εκατομμύρια θανάτους. Αυτό το βακτήριο προκαλεί λοιμώξεις από «σταφυλόκοκκο» που μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία και σήψη. Τα άλλα τέσσερα βακτήρια συσχετίστηκαν το καθένα με περισσότερους από μισό εκατομμύριο θανάτους: E. coli (950.000 θάνατοι). S. pneumoniae (829.000); Κ. pneumoniae (790.000); και P. aeruginosa (559.000), ανέφεραν οι ερευνητές.

Περισσότεροι θάνατοι συνδέθηκαν με το S. aureus και το E. coli ο καθένας από το HIV/AIDS το 2019, το οποίο σκότωσε 864.000 ανθρώπους. Παρά το γεγονός αυτό, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έρευνα για τον HIV έλαβε χρηματοδότηση 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με 800 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα για το E. coli.

«Αυτά τα νέα δεδομένα για πρώτη φορά αποκαλύπτουν την πλήρη έκταση της παγκόσμιας πρόκλησης για τη δημόσια υγεία που προκαλούν οι βακτηριακές λοιμώξεις», δήλωσε ο συν-ερευνητής Δρ. Christopher Murray, διευθυντής του Ινστιτούτου για Μετρήσεις και Αξιολόγηση Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. , στο Σιάτλ.

«Είναι ύψιστης σημασίας να τεθούν αυτά τα αποτελέσματα στο ραντάρ των παγκόσμιων πρωτοβουλιών υγείας, ώστε να μπορέσει να διεξαχθεί μια βαθύτερη κατάδυση σε αυτά τα θανατηφόρα παθογόνα και να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις για να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων και των λοιμώξεων», δήλωσε ο Murray σε μια εφημερίδα ειδήσεων. ελευθέρωση.

Το ποσοστό θνησιμότητας από βακτηριακή μόλυνση διέφερε ανάλογα με την τοποθεσία. Η υποσαχάρια Αφρική είχε την υψηλότερη, με 230 θανάτους για κάθε 100.000 ανθρώπους. Συγκριτικά, η Δυτική Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική και η Αυστραλία είχαν ένα συνδυασμένο ποσοστό 52 θανάτων ανά 100.000. Τα μικρόβια που σχετίζονται με τους περισσότερους θανάτους διέφεραν επίσης ανάλογα με την ηλικία.

Το S. aureus προκάλεσε τους περισσότερους θανάτους σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, ενώ το Salmonella enterica serovar Typhi σκότωσε τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών. Εν τω μεταξύ, τα βακτήρια της πνευμονίας σκότωσαν τα περισσότερα παιδιά κάτω των 4 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ιός διπλής λειτουργίας που έχει σχεδιαστεί για να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Η Covid έχει άμεση επίπτωση στην υγιή ισορροπία των μικροβίων στο έντερο, θέτοντας τους ασθενείς σε περαιτέρω κίνδυνο

Νέα έρευνα δείχνει ότι το σκάλισμα της μύτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.