ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης και οι προεκτάσεις του

Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης και οι προεκτάσεις του

Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι μια ψυχολογική παθολογική κατάσταση, η οποία εμφανίζεται όταν ένα θύμα απαγωγής αρχίζει να τρέφει συναισθήματα συμπάθειας ή ακόμη και αγάπης για το πρόσωπο που τον έχει απαγάγει. Και ενώ φαινομενικά, και με βάση την κοινή λογική, τα συναισθήματα αυτά δεν έχουν υπόσταση, στοιχεία ερευνών αναδεικνύουν πως οκτώ στα δέκα θύματα απαγωγής εμφανίζουν σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Από που πήρε το όνομα του το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Ο όρος αυτός πήρε το όνομά του από το πραγματικό γεγονός μιας ένοπλης ληστείας που έγινε στο υποκατάστημα της τράπεζας Kreditbanken στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Πιο συγκεκριμένα, δύο ένοπλοι άνδρες, οι Γιαν-Έρικ Όλσσον και Κλαρκ Όλοφσον, εισέβαλαν στην τράπεζα και απήγαγαν 4 υπαλλήλους της τράπεζας. Τα θύματα ήταν οι Ελίζαμπετ Όλντγκρεν, Κρίστιν Ένμαρκ, Μπιργκίτα Λούντμπλαντ και Σβεν Σάφστρομ, οι οποίοι κρατήθηκαν όμηροι για 6 μέρες σε θησαυροφυλάκιο της τράπεζας Sveriges Kreditbank. Το παράδοξο είναι ότι όταν οι δράστες τελικά συνελήφθησαν, τα θύματα όχι μόνο αρνήθηκαν να καταθέσουν εναντίον των απαγωγέων τους, αλλά προθυμοποιήθηκαν μάλιστα να ενισχύσουν και οικονομικά τον αγώνα τους.

Τι είναι το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Πρόκειται για ένα σύνδρομο εξάρτησης και συναισθηματικής προσκόλλησης, στο οποίο το θύμα αναπτύσσει κάποιο είδος συναισθηματικού δεσίματος με τον απαγωγέα, σε μία προσπάθεια να κερδίσει την εύνοιά του (αρχικά τουλάχιστον). Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, η συμπάθεια αυτή καλλιεργείται σε μία προσπάθεια του εγώ του θύματος να προστατεύσει τον εαυτό του. Το θύμα δηλαδή, προσπαθεί να έρθει πιο κοντά με τον θύτη σε μία προσπάθεια να κερδίσει την εύνοιά του.

Εν τέλει, μπορεί να αναπτυχθεί πραγματική συμπάθεια ή ακόμη και πιο έντονα συναισθήματα, όπως η αγάπη.

Τα κυριότερα σημάδια τα οποία φανερώνουν ότι κάποιο θύμα απαγωγής ενδέχεται να προσβλήθηκε από το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι μεταξύ άλλων:

Η άσχημη διάθεση που έχει το θύμα για την οικογένεια του, για τους φίλους του, αλλά και για την αστυνομία.

Το αίσθημα συμπάθειας που τρέφει προς τον θύτη.

Η υποστηρικτική συμπεριφορά του θύματος προς το θύτη.

Αισθήματα αγάπης του θύματος προς το θύμα.

Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι όντως ένα παράδοξο φαινόμενο, το οποίο, ωστόσο όχι απλά υπάρχει, αλλά είναι και αρκετά κοινό, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως η ανθρώπινη ψυχή είναι πολυδιάστατη και πολυσύνθετη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί επί του παρόντος παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε επισημάνει ότι η ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί σε πολλές αφρικανικές χώρες εδώ και δεκαετίες και έχει παραμεληθεί από την άποψη της έρευνας, της προσοχής και της χρηματοδότησης.

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.