ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θαλασσινό αλάτι: Τα πιθανά του οφέλη στην υγεία [vid]

Θαλασσινό αλάτι: Τα πιθανά του οφέλη στην υγεία [vid]

Θαλασσινό αλάτι: Η λήψη αρκετού νατρίου, ανεξάρτητα από το είδος του αλατιού από το οποίο προέρχεται, είναι σημαντική για την ενυδάτωση και την αρτηριακή πίεση. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το θαλασσινό αλάτι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη και να βελτιώσει τα προβλήματα του δέρματος όταν προστίθεται στα μπάνια.

Δεδομένου ότι το χλωριούχο νάτριο (αλάτι) έχει αρκετές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, είναι απαραίτητο να το καταναλώνουμε από τρόφιμα για να διατηρήσουμε τη βέλτιστη υγεία. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το θαλασσινό αλάτι, συγκεκριμένα, έχει αρκετά επιπλέον οφέλη συγκριτικά με το κοινό επιτραπέζιο αλάτι. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά δεν υποστηρίζονται από ισχυρή επιστημονική έρευνα.

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους ισχυρισμούς σχετικά με το θαλασσινό αλάτι.

  • Ενυδάτωση, αρτηριακή πίεση και άλλα

Γενικά, το αλάτι μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης και αρτηριακής πίεσης. Δεδομένου ότι το νάτριο παίζει ζωτικό ρόλο στην ισορροπία των υγρών, το να μην το παίρνουμε αρκετό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ειδικά κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης.

Η σωστή ισορροπία υγρών στο σώμα είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Η κατανάλωση θαλασσινού αλατιού μπορεί να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας σε νάτριο, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε νάτριο από μια ποικιλία άλλων τροφίμων.

  • Πέψη

Μερικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση θαλασσινού αλατιού αναμεμειγμένου με χλιαρό νερό βοηθά στην πέψη. Το χλωρίδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή οξέος στο στομάχι και το χλωριούχο νάτριο (αλάτι) διευκολύνει την απορρόφηση και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στο έντερο αφού έχουν διασπαστεί κατά την πέψη.

Μια μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του πόσιμου αλμυρού νερού σε 54 ενήλικες που προετοιμάζονταν για κολονοσκόπηση. Όσοι έκαναν συγκεκριμένες στάσεις γιόγκα και έπιναν 2 φλιτζάνια (480 ml) νερό με 4,5 γραμμάρια αλάτι είχαν κενώσεις πριν από τη διαδικασία.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το αλμυρό νερό από μόνο του βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Ενώ η κατανάλωση θαλασσινού αλατιού αναμεμειγμένου με νερό μπορεί να βοηθήσει στην πέψη σε ορισμένες περιπτώσεις, πίνοντας πολύ αλατόνερο μπορεί να σας οδηγήσει στην κατανάλωση υπερβολικού αλατιού. Η λήψη επαρκούς νατρίου από άλλες πηγές είναι πιθανώς αρκετή για να υποστηρίξει την κανονική πέψη.

  • Υγεία και φλεγμονή του δέρματος

Το μπάνιο με θαλασσινό αλάτι πιστεύεται ότι μειώνει την ξηρότητα και τη φλεγμονή του δέρματος. Επίσημοι φορείς για την υγεία συνιστούν την προσθήκη 1 φλιτζανιού αλάτι στο νερό του μπάνιου για την ανακούφιση του ερεθισμένου από το έκζεμα δέρμα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς και αν τα λουτρά με αλάτι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος, καθώς και εάν το θαλασσινό αλάτι, ειδικότερα, ασκεί συγκεκριμένες επιδράσεις.

Μια μελέτη σε άτομα με ξηρό δέρμα διαπίστωσε ότι το μπάνιο σε διάλυμα αλατιού που προέρχεται από τη Νεκρά Θάλασσα συνέβαλε στην αύξηση της ενυδάτωσης του δέρματος και στη μείωση της τραχύτητας, σε σύγκριση με το μπάνιο σε νερό βρύσης.

Τούτου λεχθέντος, οι ερευνητές απέδωσαν τα θετικά αποτελέσματα στην ποσότητα μαγνησίου στο διάλυμα της Νεκράς Θάλασσας – όχι στην περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αγχολυτικό και αναλγητικό, το λουτρό με θαλασσινό αλάτι είναι ένα must για τη ρουτίνα περιποιήσής σου

Μια πρέζα θαλασσινού αλατιού μπορεί να κάνει θαύματα στο δέρμα σας

2 τρόποι να χρησιμοποιήσεις το θαλασσινό αλάτι στη ρουτίνα ομορφιάς σου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αλήθεια για τα τρόφιμα στο τραπέζι μας εν όψει Χριστουγέννων

Η «ελλειμματική άρδευση», η στάγδην άρδευση, τα συστήματα ανακύκλωσης νερού, τα συστήματα λεκάνης απορροής, καθώς και τα υπερσύγχρονα συστήματα φιλτραρίσματος μεγάλης χωρητικότητας εξοικονομούν εκατομμύρια γαλόνια καθαρού νερού, το οποίο παράγει ασφαλή, ποιοτικά τρόφιμα.

Αντιμετωπίστε την ψυχική και συναισθηματική κόπωση με Pilates

Αθλητισμός ψυχική υγεία: Η πρακτική δίνει έμφαση στην αναπνοή, την εστίαση και την επίγνωση για να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ νου και σώματος. Η εστίαση στη χαλάρωση και η μείωση του στρες βοηθά περαιτέρω να καθαρίσει το μυαλό και να ανέβει η διάθεση.

Ο τρόπος που αντιδρούμε στην ερωτική απόρριψη αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς μας

Η ζωή είναι μικρή. Αναζητείστε να την περάσετε με ανθρώπους που ανταποδίδουν το συναίσθημά σας. Συχνά αναγνωρίζουμε κατόπιν εορτής ότι ο χρόνος που περάσαμε με έναν σύντροφο που δεν άξιζε για εμάς, ήταν χαμένος χρόνος.

Όταν πολλές από τις πιο κοινές τροφές στη Δυτική κουλτούρα περιέχουν εθιστικές ιδιότητες,

Έτσι, αν κάποιος θέλει να μειώσει ή να διακόψει την κατανάλωση τέτοιων τροφών, στην αρχή μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, αφού θα έχει εθιστεί σε αυτές, αλλά στη συνέχεια θα νιώσει μια αναζωογόνηση της υγείας του.

Άσκηση: To ενδοκανναβινοειδές σύστημα συνεργάζεται με την μικροχλωρίδα του εντέρου για αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Άσκηση φλεγμονή: Νέα έρευνα ρίχνει φως στους μηχανισμούς με τους οποίους η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή. Τα ενδογενή κανναβινοειδή, τα οποία παράγει το σώμα, είναι ενώσεις που μοιάζουν με κάνναβη και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της φλεγμονής. Οι μικροοργανισμοί στο έντερο, γνωστοί συλλογικά ως μικροβίωμα του εντέρου, παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας κατά τη διάσπαση των διαιτητικών ινών. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα ενδογενή κανναβινοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, όπως και τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγει η μικροχλωρίδα του εντέρου. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι μια παρέμβαση άσκησης 6 εβδομάδων μείωσε τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών και ότι αυτή η επίδραση συνδύαζε υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών και λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα που παράγουν οι μικροοργανισμοί του εντέρου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα ενδοκανναβινοειδή για να ασκήσουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.