Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τα 2/3 των επιζώντων από βαριά COVID αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας μήνες αργότερα

Τα 2/3 των επιζώντων από βαριά COVID αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας μήνες αργότερα

Σχεδόν οι μισοί (47%) είχαν περισσότερους από έναν τύπους προβλημάτων και ένας στους πέντε (19%) εξακολουθούσε να χρειάζεται συμπληρωματικό οξυγόνο.

Οι άνθρωποι που επιβιώνουν από μια μακρά και οδυνηρή περίοδο της COVID-19 δεν βγαίνουν αλώβητοι από την ασθένειά τους, προειδοποιεί μια νέα μελέτη. Τα δύο τρίτα των σοβαρών ασθενών με COVID εξακολουθούν να έχουν σωματικά, ψυχιατρικά και προβλήματα σκέψης ένα χρόνο μετά την ασθένειά τους, αναφέρουν ερευνητές. Η έκθεση υπογραμμίζει το συνεχιζόμενο δίλημμα που αντιμετωπίζουν «εκατομμύρια επιζώντες της πιο σοβαρής και παρατεταμένης ασθένειας COVID παγκοσμίως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Anil Makam, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Για την έκθεση, οι ερευνητές μελέτησαν 156 άτομα που υπέφεραν από λοιμώξεις από τον COVID τόσο σοβαρά που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία μακροχρόνιας οξείας φροντίδας. Η μέση ηλικία τους ήταν 65 και οι περισσότεροι είπαν ότι ήταν υγιείς πριν την COVID. Οι ασθενείς ήταν συντριπτικά ευγνώμονες που επέζησαν και συχνά περιέγραψαν την επιβίωσή τους ως «θαύμα», είπαν οι ερευνητές. Αλλά η ανάρρωσή τους κράτησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, πρόσθεσαν.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς χρειάζονταν μηχανικό αερισμό για να επιβιώσουν από την COVID και αυτά τα νοσοκομεία ειδικεύονται στον απογαλακτισμό τους από τους αναπνευστήρες και στην παροχή αποκατάστασης, είπαν οι ερευνητές. Μεταξύ των συμμετεχόντων, το 64% ανέφερε ότι είχε επίμονα προβλήματα υγείας ένα χρόνο μετά την ασθένειά τους, συμπεριλαμβανομένων:

  • σωματικών (57%),
  • αναπνευστικών (49%),
  • ψυχιατρικών (24%)
  • και γνωστικών (15%) συμπτωμάτων.

 

Σχεδόν οι μισοί (47%) είχαν περισσότερους από έναν τύπους προβλημάτων και ένας στους πέντε (19%) εξακολουθούσε να χρειάζεται συμπληρωματικό οξυγόνο, δείχνουν τα αποτελέσματα. Αυτοί οι ασθενείς παραπονέθηκαν επίσης για προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν από τη μακρά παραμονή τους στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων επώδυνων κατακλίσεων και νευρικών βλαβών που περιόρισαν τη χρήση των χεριών ή των ποδιών τους. «Πολλοί από τους συμμετέχοντες από τους οποίους πήραμε συνέντευξη ενοχλήθηκαν περισσότερο από αυτές τις επιπλοκές, επομένως το να αποτρέψουμε να συμβούν εξαρχής είναι το κλειδί για την ανάκαμψη», είπε ο Makam.

Αν και τέσσερις στους πέντε (79%) δήλωσαν ότι δεν είχαν ανακτήσει πλήρως την υγεία τους, σχεδόν όλοι (99%) επέστρεψαν σπίτι και τρεις στους πέντε (60%) είχαν επιστρέψει στη δουλειά, δείχνουν τα αποτελέσματα. Αυτά τα προβλήματα υγείας μετά την COVID-19 δεν είναι μοναδικά, ωστόσο. «Οι μακροχρόνιες βλάβες που παρατηρήσαμε είναι κοινές για τους επιζώντες οποιασδήποτε παρατεταμένης κρίσιμης ασθένειας, και όχι ειδικά για την COVID, και αντιμετωπίζονται καλύτερα μέσω διεπιστημονικής αποκατάστασης», είπε ο Makam. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου στο περιοδικό Critical Care Medicine.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προετοιμασία για την επόμενη κρίση υγείας - Η COVID-19 έδειξε τη σημασία της έρευνας με τη συμμετοχή της κοινότητας

Η μακρά Covid-19 αφήνει αποκαλυπτικά ίχνη στο αίμα - Νέα μελέτη

Ο SARS CoV-2 είναι ένας πολύ περίεργος ιός - Μελέτη του Δρα F. Perry Wilson της Ιατρικής Σχολής του Yale.

Μελέτη δείχνει ότι ορισμένα τσάγια απενεργοποιούν τον SARS-CoV-2 στο σάλιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η υπερκαλιαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Υπερκαλιαιμά: Οι πιο κοινές αιτίες υπερκαλιαιμίας περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, υπερβολική πρόσληψη καλίου και αφυδάτωση. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπάρκεια των επινεφριδίων, λοιμώξεις ή βλάβη των ιστών.

Πώς να φτιάξετε λιθρίνι και να τους εντυπωσιάσετε όλους;

Λιθρίνι φαγητό: Το λιθρίνι είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο ψάρι που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει τις μοναδικές του γεύσεις και υφές.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο ξιφία;

Μαγειρεύοντας ξιφία: Το μαγείρεμα του τέλειου ξιφία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και μερικές βασικές τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι παραμένει υγρό και γευστικό.

Νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει να δοθεί προτεραιότητα σε βρέφη υψηλού κινδύνου για ανοσοποίηση RSV 

RSV: Ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από RSV σε μεμονωμένα βρέφη, επιτρέποντας στοχευμένες στρατηγικές ανοσοποίησης.

Close Icon