Επιστημονικά Νέα

Long Covid: Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκαλύπτουν νέες ενδείξεις για τα συμπτώματα

Long Covid: Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκαλύπτουν νέες ενδείξεις για τα συμπτώματα

Long Covid: Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Respiratory Medicine, εξέτασε 259 ασθενείς που αρρώστησαν τόσο πολύ από τον ιό που εισήχθησαν στο νοσοκομείο. 

Τα άτομα που ζουν με μακροχρόνια Covid μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κάποια βλάβη στα κύρια όργανα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάποιες ανωμαλίες σε πολλά όργανα όπως οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος και τα νεφρά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση με τη σοβαρότητα της ασθένειας. Ελπίζεται ότι η μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για μακροχρόνια Covid.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Respiratory Medicine, εξέτασε 259 ασθενείς που αρρώστησαν τόσο πολύ από τον ιό που εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Πέντε μήνες αφότου πήραν εξιτήριο, οι μαγνητικές τομογραφίες των κύριων οργάνων τους έδειξαν κάποιες σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με μια ομάδα 52 ατόμων που δεν είχαν ποτέ Covid. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος παρατηρήθηκε στους πνεύμονες, όπου οι σαρώσεις ήταν 14 φορές πιο πιθανό να δείξουν ανωμαλίες.

Οι μαγνητικές τομογραφίες ήταν επίσης τρεις φορές πιο πιθανό να δείξουν κάποιες ανωμαλίες στον εγκέφαλο – και διπλάσιες πιθανότητες στους νεφρούς – μεταξύ των ατόμων που είχαν σοβαρό Covid. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην υγεία της καρδιάς ή του ήπατος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μακράς Covid;

Η Δρ Μπέτι Ράμαν, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας από τους κύριους ερευνητές στη μελέτη, λέει ότι είναι σαφές ότι όσοι ζουν με μακρά συμπτώματα Covid είναι πιο πιθανό να έχουν υποστεί κάποια βλάβη οργάνων. «Πέντε μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο για Covid, βρήκαμε περισσότερες ανωμαλίες στους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και τα νεφρά σε αυτούς τους ασθενείς από ό,τι στην ομάδα που δεν είχε ποτέ Covid», είπε.

«Η ηλικία του ασθενούς, το πόσο σοβαρά άρρωστος ήταν με τον Covid, καθώς και το αν είχαν άλλες ασθένειες ταυτόχρονα, ήταν όλοι σημαντικοί παράγοντες για το αν βρήκαμε ή όχι βλάβη σε αυτά τα σημαντικά όργανα στο σώμα».

Νέες θεραπείες

Τα ευρήματα αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης μελέτης που εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid σε όσους νοσηλεύτηκαν, γνωστή ως μελέτη Phosp-Covid. Οι ερευνητές βρήκαν ορισμένα συμπτώματα που ταιριάζουν με σημάδια βλάβης οργάνων που αποκαλύφθηκαν από τις μαγνητικές τομογραφίες – για παράδειγμα, σφιχτό στήθος και βήχας με ανωμαλίες στους πνεύμονες. Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν όλα τα συμπτώματα που βιώνουν όσοι ζουν με μακρά Covid να συνδέονται άμεσα με αυτό που φάνηκε στις σαρώσεις.

Ο Δρ Raman λέει ότι φαίνεται επίσης ότι οι ανωμαλίες σε περισσότερα από ένα όργανα ήταν πιο συχνές μεταξύ των ατόμων που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και εξακολουθούσαν να ανέφεραν προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας αφού είχαν αναρρώσει από την αρχική μόλυνση. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα άτομα με πολυοργανική παθολογία στη μαγνητική τομογραφία -δηλαδή είχαν επηρεαστεί περισσότερα από δύο όργανα- είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν σοβαρή και πολύ σοβαρή ψυχική και σωματική αναπηρία», είπε.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για μακροπρόθεσμες πολυεπιστημονικές υπηρεσίες παρακολούθησης εστιασμένες στην πνευμονική και εξωπνευμονική υγεία (νεφρά, εγκέφαλος και ψυχική υγεία), ιδιαίτερα για όσους νοσηλεύονται για Covid». Ο καθηγητής Chris Brightling, από το Πανεπιστήμιο του Leicester και ο οποίος ηγείται της μελέτης Phosp-Covid, λέει ότι η έρευνα είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την κατανόηση της ομάδας διαφορετικών συμπτωμάτων που συνθέτουν το σύνδρομο γνωστό ως μακρά Covid.

«Αυτή η λεπτομερής μελέτη απεικόνισης ολόκληρου του σώματος επιβεβαιώνει ότι παρατηρούνται αλλαγές σε πολλαπλά όργανα μήνες μετά τη νοσηλεία για Covid», είπε. «Η μελέτη Phosp-Covid εργάζεται για να κατανοήσει γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τεστ και νέες θεραπείες για μακρά Covid».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Pirola Covid: Ανησυχία για τη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στην Ελλάδα

Ο covid-19 έχει πάρει την μορφή της γρίπης ή του κρυολογήματος;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το YouTube προώθησε αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο, δείχνει μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νιώθεις πάντα ζεστός; Ποιες είναι οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία;

Θερμοκρασία σώματος: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως υποκείμενες ασθένειες που θα μπορούσαν επίσης να ρυθμίσουν και να αυξομειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Το νέο οργανοειδές φλοιού που παρήγαγαν αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πολλαπλές πτυχές: το σχήμα του, την αρχιτεκτονική του οργάνωση και πολλές ιδιότητες των κυττάρων τους.

Δύο πολύ συχνά συμπτώματα που προκαλούνται από λίπος στο συκώτι

Λίπος συκώτι: Ενώ η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται συνήθως με κοιλιακή δυσφορία, μπορεί να σας εκπλήξει όταν μάθετε ότι τα σημάδια αυτής της πάθησης μπορεί να εκδηλωθούν σε απροσδόκητες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του θώρακα και του μαστού.