ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ψυχιατρικές παθήσεις: Αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου για άτομα με διαβήτη και καρδιακές παθήσεις

Ψυχιατρικές παθήσεις: Αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου για άτομα με διαβήτη και καρδιακές παθήσεις

Ψυχιατρικές παθήσεις: Μια νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας.

Τα άτομα με μακροχρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως χρόνια αναπνευστική νόσο, καρδιαγγειακή νόσο (CVD) και διαβήτη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια πάθηση ψυχικής υγείας. Μια νέα μελέτη παρατήρησης που παρακολούθησε πάνω από 1 εκατομμύριο Σουηδούς κατοίκους διαπίστωσε ότι η ύπαρξη ψυχιατρικής πάθησης αύξησε τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με μη μεταδοτικές ασθένειες. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα βοηθήσει στον έλεγχο της ψυχικής υγείας και στη θεραπεία για άτομα που ζουν με μη μεταδοτικές ασθένειες.

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίες είναι καταστάσεις που δεν οφείλονται σε κάποιο παθογόνο, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι κάθε χρόνο, αυτές οι παθήσεις – συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, του διαβήτη και της καρδιαγγειακής νόσου – προκαλούν 41 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο. Οι μη μεταδοτικές ασθένειες έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό και γι’ αυτό μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στην ψυχική υγεία ενός ατόμου, σύμφωνα με έρευνα. Για παράδειγμα, τα άτομα που ζουν με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άγχος, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές. Επιπλέον, τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώσουν χρόνιο στρες, διαταραχές της διάθεσης, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ομοίως, τα άτομα που έχουν χρόνια αναπνευστική νόσο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άγχος και διαταραχές της διάθεσης.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων που ζουν με μια μη μεταδοτική ασθένεια υπερδιπλασιάζεται εάν έχουν επίσης ψυχιατρική πάθηση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βελτίωση της αξιολόγησης, της θεραπείας και της παρακολούθησης ατόμων με ψυχιατρικές παθήσεις θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας για τα άτομα με χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες. Τα ευρήματα της μελέτης εμφανίζονται στο περιοδικό PLOS Medicine.

Τι είναι η συννοσηρότητα;
Συννοσηρότητα σημαίνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερες από μία καταστάσεις υγείας. Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης ενδιαφέρθηκαν να αναλύσουν περιπτώσεις ατόμων με μη μεταδοτική ασθένεια και ψυχιατρική πάθηση. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Seena Fazel, καθηγήτρια ιατροδικαστικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξήγησε ότι προηγούμενες μελέτες περιστρέφονταν γύρω από τις επιπτώσεις των ψυχιατρικών συννοσηροτήτων στην αυτοκτονία ή την πρόωρη θνησιμότητα από άλλες παθήσεις, όπως η επιληψία. Άλλοι επικεντρώθηκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα σε αποφυλάκιση και άτομα χωρίς στέγη. «Σε αυτή τη μελέτη, θέλαμε να εξετάσουμε τους κινδύνους θνησιμότητας για τρεις κοινές χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες, όπου ο προσδιορισμός των τροποποιήσιμων παραγόντων ψυχιατρικού κινδύνου χρειαζόταν διευκρίνιση», συμπλήρωσε.

Ψυχιατρική συννοσηρότητα και μη μεταδοτικές ασθένειες

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 1.074.222 άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1932 και 1995. Από τους συμμετέχοντες, 255.579 είχαν διαβήτη, 249.825 είχαν χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και 568.818 είχαν καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ψυχιατρικές διαταραχές χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία. Οι διαταραχές περιελάμβαναν κατάθλιψη, διαταραχές διάθεσης, διαταραχή χρήσης αλκοόλ, διαταραχή κατάχρησης ναρκωτικών, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, πάνω από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είχαν συνυπάρχουσα διά βίου διάγνωση ψυχιατρικής διαταραχής.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα

Στο τέλος της μελέτης, η Δρ Fazel και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι μέσα σε 5 χρόνια από τη διάγνωση μιας μη μεταδοτικής ασθένειας, περίπου το 7% των συμμετεχόντων πέθαναν από οποιαδήποτε αιτία. Βρήκαν επίσης ότι το 0,3% της ίδιας ομάδας αυτοκτόνησε. Οι ερευνητές συσχετίζουν τη συννοσηρότητα με ψυχιατρικές διαταραχές με υψηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Τα άτομα με χρόνια αναπνευστική νόσο και ψυχιατρική συννοσηρότητα είχαν ποσοστό πρόωρου θανάτου 15,4%, σε σύγκριση με 5,5% σε άτομα που είχαν μόνο χρόνια αναπνευστική νόσο.

Ομοίως, τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο και ψυχιατρική συννοσηρότητα εμφάνισαν ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας 21,1%, σε σύγκριση με 9,1% για τα άτομα χωρίς συννοσηρότητα με ψυχιατρικές διαταραχές.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι το ποσοστό αυτοκτονιών ήταν υψηλότερο σε άτομα ψυχιατρική συννοσηρότητα. Ειδικόετα, τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο και ψυχιατρική συννοσηρότητα εμφάνισαν ποσοστά αυτοκτονίας 1,6%, σε σύγκριση με ποσοστό αυτοκτονίας 0,1% σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο χωρίς ψυχιατρική συννοσηρότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με τον ίδιο γιατρό μειώνετε τον κίνδυνο συννοσηρότητας

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου μετά από εγκεφαλικό

Η έρευνα για την ψωρίαση και τον διαβήτη και τη σχέση μεταξύ τους συνεχίζεται.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. 

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.