Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σύνδρομο Raynaud: Τι είναι το σύνδρομο Raynaud και πώς μας επηρεάζει;

Σύνδρομο Raynaud: Τι είναι το σύνδρομο Raynaud και πώς μας επηρεάζει;

Σύνδρομο Raynaud: Το Raynaud είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών

Το σύνδρομο Raynaud είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη, τα χείλη ή τους λοβούς του αυτιού σας. Το Raynaud μπορεί να προκαλέσει επεισοδιακούς σπασμούς, που ονομάζονται αγγειοσπαστικές κρίσεις, ως απόκριση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή στρες. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου Raynaud, οι αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας σφίγγονται περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα σας στην πληγείσα περιοχή γίνεται λευκό και μετά μπλε. Αυτή η αλλαγή χρώματος συμβαίνει επειδή το αίμα σας στερείται οξυγόνου. Το δέρμα σας μπορεί επίσης να αισθάνεται κρύο ή μουδιασμένο. Καθώς τα αιμοφόρα αγγεία σας χαλαρώνουν και ανοίγουν ξανά, το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή να αισθάνεται τσούξιμο. Ένα τέτοιο επεισόδιο συνήθως διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι του συνδρόμου Raynaud:

  • Πρωτοπαθές σύνδρομο Raynaud (ονομάζεται επίσης νόσος του Raynaud).
  • Δευτεροπαθές σύνδρομο Raynaud (ονομάζεται επίσης φαινόμενο Raynaud).

Είναι σοβαρό το σύνδρομο Raynaud;

Το πρωτοπαθές σύνδρομο Raynaud δεν είναι σοβαρό και δεν βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία σας. Μπορεί να διαταράξει ορισμένες από τις καθημερινές σας δραστηριότητες, αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Το δευτεροπαθές σύνδρομο Raynaud μπορεί να είναι πιο σοβαρό. Μπορεί να οδηγήσει σε έλκη του δέρματος και σπανιότερα σε θάνατο ιστού γνωστό και ως γάγγραινα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας. Η υποκείμενη ασθένεια που την προκαλεί μπορεί να είναι σοβαρή από μόνη της.

Το σύνδρομο Raynaud είναι μια υπερβολική εκδοχή μιας φυσιολογικής διαδικασίας του σώματος που ονομάζεται αγγειοκινητική απόκριση. Αγγειοκινητική απόκριση σημαίνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία σας ανοίγουν κάνοντας αγγειοδιαστολή και συσφίγγονται κάνοντας αγγειοσυστολή, για να βοηθήσουν το σώμα σας να ανταποκριθεί στο περιβάλλον του. Για παράδειγμα, εάν έξω κάνει κρύο τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματός σας συστέλλονται για να μετακινήσουν το αίμα στις φλέβες βαθύτερα στο σώμα σας. Αυτό επιτρέπει στο σώμα σας να εξοικονομεί θερμότητα. Τα αιμοφόρα αγγεία σας συστέλλονται επίσης όταν είστε αγχωμένοι για να βοηθήσετε το σώμα σας να εξοικονομήσει οξυγόνο.

Το Raynaud διαταράσσει αυτή τη φυσιολογική διαδικασία του σώματος και προκαλεί τα αιμοφόρα αγγεία σας να συστέλλονται περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Αυτό διακόπτει την κανονική ροή του αίματος και περιορίζει το διαθέσιμο οξυγόνο στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το σύνδρομο Ehlers-Danlos;

Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος;

Η άσκηση βοηθάει τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Marfan

Τι είναι το σύνδρομο κλεψύδρας και τι συμπτώματα έχει;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τον καρκίνος;

Ύπνος καρκίνος: Η σχέση ύπνου και καρκίνου είναι ένα θέμα αυξανόμενου ερευνητικού ενδιαφέροντος. Αν και η ίδια η έλλειψη ύπνου δεν είναι άμεση αιτία καρκίνου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρόνια στέρηση ύπνου

Πώς να αντιμετωπίσετε το tantrum με ψυχραιμία

Tantrum: Η αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος, είτε από παιδί είτε ακόμη και σε μια αγχωτική κατάσταση με ενήλικες, μπορεί να είναι πρόκληση. Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη

Συνταγή για μια γευστική ανατροπή για Mango Salsa

Mango Salsa: Η σάλσα μάνγκο είναι ένα ζωντανό, δροσιστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα των ώριμων μάνγκο με πικάντικες, νόστιμες γεύσεις. Είναι τέλειο ως ντιπ, επικάλυψη για ψητά κρέατα ή συμπλήρωμα τάκος.

10 Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την όρασή σας σε πολύ καλό επίπεδο

Όραση συμβουλές: Η διατήρηση της βέλτιστης όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας

Πρώιμα συμπτώματα που συχνά αγνοούμε και προδίδουν καρκίνο μαστού

Καρκίνος του μαστού: Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού βελτιώνει σημαντικά τα αποτελέσματα της θεραπείας και τα ποσοστά επιβίωσης. Η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση.

Close Icon