Ρινική συμφόρηση

Υπέρηχοι στη θεραπεία της ρινικής σκολίωσης

Υπέρηχοι στη θεραπεία της ρινικής σκολίωσης

Μάθετε τι είναι η σκολίωση διαφράγματος, πως γίνεται η διάγνωση της και ποια η θεραπεία με υπερήχους.

Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

Είναι το ανατομικό όριο που χωρίζει τα δυο ρουθούνια μέσα στη μύτη και αποτελείται από δυο τμήματα -ένα εξωτερικό κομμάτι από χόνδρο και ένα άλλο εσωτερικό από κόκαλο. Εάν το διάφραγμα έχει σκολίωση ή παρεκτόπιση, δηλαδή είναι στραβό, τότε προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στην αναπνοή.

Γιατί μπορεί να είναι στραβό ένα διάφραγμα;

Το πιο συχνό αίτιο της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος είναι η κληρονομική προδιάθεση. Επίσης, όσοι έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, φαίνεται πως έχουν πιο πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν στραβό διάφραγμα από όσους γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Αυτό γιατί η κάθοδος με το κεφάλι του νεογνού και η δίοδος του μέσα από το γεννητικό σωλήνα στραβώνει το διάφραγμα κατά τη γέννα. Άλλα αίτια σκολίωσης του διαφράγματος ενδέχεται να είναι τραυματισμοί ή κακώσεις της μύτης (πχ από τροχαία) και διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις μέσα στη μύτη (ιατρογενή αίτια)

Ποια τα κυριότερα συμπτώματα της σκολίωσης του διαφράγματος; Οι συνέπειες ενός στραβού διαφράγματος μπορεί να είναι έντονη δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη, αναπνοή από το στόμα, ξηρότητα στο λαιμό, ροχαλητό ή ακόμα και επεισόδια υπνικής άπνοιας, λόγω κλειστής μύτης το βράδυ. Ακόμα, μπορεί να έχουμε συχνές ιγμορίτιδες, ωτίτιδες και κεφαλαλγίες. Τέλος, ευθύνεται για πρωινή κακοδιαθεσία, ημικρανίες, ευερεθιστότητα, μειωμένη ενέργεια και φυσική κατάσταση, ενώ σε χρόνια βάση μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα από τα πνευμόνια.

Πώς μπορεί να γίνει στο ΩΡΛ ιατρείο η διάγνωση του διαφράγματος και των άλλων παθήσεων της ρινός;

Η διάγνωση της σκολίωσης του διαφράγματος γίνεται με ενδοσκοπική εξέταση με εύκαμπτη μικροκάμερα τελευταίας τεχνολογίας. Με αυτό τον τρόπο, γρήγορα και εντελώς ανώδυνα, ελέγχονται όλα τα προβλήματα μέσα στη μύτη -χόνδρινες άκανθες ή σκολίωση του οστέινου τμήματος του διαφράγματος, υπερτροφικές ρινικές κόγχες, υπερτροφικός ή οιδηματώδης βλεννογόνος, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), καθώς και ρινικοί πολύποδες, που μπορεί να σχετίζονται με αλλεργική ρινίτιδα.

Γιατί πρέπει απαραίτητα να γίνεται η ενδοσκοπική διάγνωση του διαφράγματος με βιντεοκάμερα πριν από την απόφαση για την επέμβαση;

Το μεγάλο πλεονέκτημα της εξέτασης με βιντεοκάμερα είναι ότι διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της επέμβασης και το εάν είναι αυτή απαραίτητη. Επίσης, μας δείχνει ξεκάθαρα αν το πρόβλημα του διαφράγματος αφορά το κόκαλο ή το χόνδρο. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε με ασφάλεια την καταλληλότερη χειρουργική τεχνική. Με αυτό τον τρόπο, χάρη στον κατάλληλο σχεδιασμό της επέμβασης περιορίζονται πάρα πολύ τα ποσοστά των χειρουργικών αποτυχιών ή υποτροπών.

Πως μπορεί να γίνει η θεραπεία του στραβού διαφράγματος με υπερήχους;

Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα στην ανατομία του σκολιού διαφράγματος βρίσκεται στο χόνδρο του, τότε η καταλληλότερη θεραπεία του γίνεται με το χειρουργικό υπέρηχο. Είναι μια συσκευή που αποτελείται από μία γεννήτρια, η οποία προκαλεί ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων που μέσω ενός κυματοδηγού μεταβιβάζονται στο κοπτικό όργανο του υπερήχου, μια ειδική κεφαλή, που αποτελείται από ειδικό νυστέρι από τιτάνιο. Η κεφαλή του υπερήχου παρεμβαίνει στο τμήμα του διαφράγματος, που πρέπει να διορθωθεί-συνήθως χόνδρινη άκανθα- και με αυτό τον τρόπο η επέμβαση του διαφράγματος γίνεται γρήγορα, ανώδυνα και αναίμακτα. Επίσης, η διόρθωση του στραβού διαφράγματος μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά στον ίδιο χειρουργικό χρόνο και με συρρίκνωση των ρινικών κογχών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διόρθωσης του στραβού διαφράγματος με υπέρηχους;

Οι χειρουργικοί υπέρηχοι κάνουν την όλη επέμβαση του διαφράγματος αρκετά πιο ήπια για τον ασθενή, κι έτσι μπορεί αυτός να επιστρέψει συντομότερα στις δραστηριότητές του. Δεν καθίσταται απαραίτητη η παραμονή του τη νύχτα στο νοσοκομείο, και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα κιόλας σπίτι του (one day clinic-ODC). Αποφεύγονται οι φλεγμονές, χάρη στις πολύ υψηλές συχνότητες των υπερήχων, που δημιουργούν τέλεια αποστείρωση του πεδίου. Δεν υπάρχει πόνος μετά την επέμβαση, αφού δε χρησιμοποιούνται καλέμι, ράμματα ή νυστέρι. Γίνεται να εφαρμοστούν ακόμα και χωρίς γενική αναισθησία, με αναισθησιολογική μέθη. Δεν απαιτείται συνήθως βαρύς πωματισμός μέσα στη μύτη μετά το χειρουργείο. Είναι αναίμακτοι, αφού καυτηριάζουν όλα τα μικρά αγγεία. Δουλεύουν σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες και, έτσι, δεν προκαλούν εγκαύματα στους ιστούς. Ακόμη, η συνολική διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 20-30 λεπτά της ώρας και συνεπώς η αποθεραπεία του ασθενούς γίνεται πολύ γρηγορότερα, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου πρηξίματα, σημάδια ή μελανιές στο πρόσωπο του ασθενούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ιγμορίτιδα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Συμπτώματα και αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γραμμικοί επιταχυντές, δωρεές και μείωση λίστας αναμονής

Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται να εγκατασταθούν στο μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της Αθήνας τον “Άγιο Σάββα” δύο νέα μηχανήματα. Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, οι δύο γραμμικοί επιταχυντές θα κοστίσουν συνολικά πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ. Ο ένας είναι δωρεά μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας και πριν λίγες μέρες το Υπουργείο ενέκρινε τη μελέτη για τη […]

Απαλλαγείτε από τη ρινική συμφόρηση με πιεσοθεραπεία

Απαλλαγείτε από τη ρινική συμφόρηση με μία τεχνική πιεσοθεραπείας. Η ρινική συμφόρηση είναι ένα πρόβλημα υγείας το οποίο προκύπτει όταν οι βλεννογόνοι της ρινικής κοιλότητας παρουσιάζουν φλεγμονή με αποτέλεσμα την εμφάνιση μικροβίων και αλλεργιών. Μπορεί να προέλθει από πολλούς και διάφορους παράγοντες και μπορεί να γίνει τόσο ενοχλητική ώστε να μας εμποδίζει να ολοκληρώσουμε τις […]