Ρινική συμφόρηση

Ιγμορίτιδα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ιγμορίτιδα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Έχω ιγμορίτιδα ή κρύωμα;

Η μύτη μας αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό όργανο, η λειτουργία του οποίου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα άλλο.

Υγραίνει και φιλτράρει τον αέρα και έχει άμεση επικοινωνία με τους παραρρίνιους κόλπους, τα ιγμόρεια, τους μετωπιαίους κόλπους, το σφηνοειδή και τις ηθμοειδείς κυψέλες.

Όταν δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε, αυτό μας προκαλεί εκνευρισμό, πονοκέφαλο και έλλειψη ενέργειας, αφού δυσκολευόμαστε να ξεκουραστούμε λόγω ροχαλητού ή και άπνοιας.

Στα παιδιά μπορεί να προκύψουν προβλήματα όπως δυσμορφίες στο πρόσωπο, ορθοδοντικά προβλήματα και γενικότερα προβλήματα στην ανάπτυξή τους, καθώς και μειωμένη απόδοση στο σχολείο λόγω έλλειψης συγκέντρωσης.

Η πιο γνωστή λοίμωξη που προσβάλει τη μύτη μας είναι η ιγμορίτιδα. Όλο και περισσότεροι ενήλικες και παιδιά ταλαιπωρούνται από ιγμορίτιδα τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην χώρα μας επηρεάζονται από αλλεργική ρινίτιδα.

Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για την παρουσία των αυξημένων περιστατικών ιγμορίτιδας.

Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, καθώς οι πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όπως η αντικατάσταση της υγιεινής διατροφής με το πρόχειρο φαγητό και η έλλειψη σωματικής άσκησης, αλλά και οι μεταβολές στο περιβάλλον είναι τα βασικότερα αίτια που οδήγησαν στον πολλαπλασιασμό των περιστατικών.

Επίσης, η κακή θέρμανση των σπιτιών και των εργασιακών χώρων, με χρήση κλιματιστικών που ξηραίνουν την ατμόσφαιρα ή ακόμα και χωρίς καθόλου θέρμανση, προκαλεί τεράστιες μεταβολές στην υγιή υγρασία του χώρου, ξεφεύγοντας από τα κανονικά πλαίσια που είναι μεταξύ 40%-50%.

(Είναι απαραίτητο να πούμε ότι το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη την κατάλληλη υγρασία στους χώρους που ζούμε, αλλά όταν αυτή βρίσκεται εκτός ορίων διευκολύνεται η ανάπτυξη μυκήτων και κατά συνέπεια και η εμφάνιση αλλεργιών.)

Η ιγμορίτιδα συνήθως εμφανίζεται μετά από κάποιο κρυολόγημα και γίνεται οξεία αν τα συμπτώματα της δεν αρχίσουν να υποχωρούν μέσα στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες. Αν δε, τα συμπτώματα κρατήσουν πάνω από τρεις μήνες, τότε η ιγμορίτιδα γίνεται χρόνια.

Η χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να θεραπευτεί και το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να αξιολογηθεί σωστά από τον ειδικό γιατρό, τον ωτορινολαρυγγολόγο.

Ο ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος, που είναι άμεσος, γρήγορος και ανώδυνος, θα μας αποκαλύψει τυχόν προβλήματα της μύτης, όπως πολύποδες, στραβό διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών ή και ακόμα κρεατάκια στα παιδιά.

Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση με σκοπό να αποτρέψουμε τη χρονιότητα της κατάστασης.

Οι πολύποδες είναι διογκώσεις του βλεννογόνου της μύτης, με βασικά συμπτώματα το έντονο μπούκωμα, τη μείωση της όσφρησης και τη δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής.

Η διάγνωση γίνεται με την ενδοσκόπηση και ο ασθενής πρέπει να πεισθεί ότι το πρόβλημά του είναι χρόνιο και πρέπει να το παρακολουθεί.

Η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων της μύτης μπορεί αρχικά να περιλαμβάνει κάποια ρινικά σπρέι και πλύσεις, ίσως και αντιβίωση.

Σε περίπτωση όμως που χρειαστεί, πρέπει έγκαιρα να γίνει χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Τι άλλαξε τελευταία στη χειρουργική της ρινός

Η ιγμορίτιδα και οι πολύποδες διορθώνονται πλέον ενδοσκοπικά με τη χρήση καμερών, χωρίς τομές, με απόλυτη ακρίβεια στους χειρισμούς λόγω της μεγέθυνσης, του φωτισμού και της νευροπλοήγησης.

Επίσης, με την ενδοσκοπική χειρουργική μπορούν να διορθωθούν συγχρόνως προβλήματα όπως οι κόγχες και το στραβό διάφραγμα, καθώς επίσης τα κρεατάκια και η ατρησία της ρινικής χοάνης στα παιδιά.

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής δεν έχει πόνο ή μελάνιασμα και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του υποχρεώσεις και συνήθειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπέρηχοι στη θεραπεία της ρινικής σκολίωσης

Συμπτώματα και αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γραμμικοί επιταχυντές, δωρεές και μείωση λίστας αναμονής

Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται να εγκατασταθούν στο μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της Αθήνας τον “Άγιο Σάββα” δύο νέα μηχανήματα. Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, οι δύο γραμμικοί επιταχυντές θα κοστίσουν συνολικά πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ. Ο ένας είναι δωρεά μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας και πριν λίγες μέρες το Υπουργείο ενέκρινε τη μελέτη για τη […]

Απαλλαγείτε από τη ρινική συμφόρηση με πιεσοθεραπεία

Απαλλαγείτε από τη ρινική συμφόρηση με μία τεχνική πιεσοθεραπείας. Η ρινική συμφόρηση είναι ένα πρόβλημα υγείας το οποίο προκύπτει όταν οι βλεννογόνοι της ρινικής κοιλότητας παρουσιάζουν φλεγμονή με αποτέλεσμα την εμφάνιση μικροβίων και αλλεργιών. Μπορεί να προέλθει από πολλούς και διάφορους παράγοντες και μπορεί να γίνει τόσο ενοχλητική ώστε να μας εμποδίζει να ολοκληρώσουμε τις […]