ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΚΠ: Μπορεί η σκλήρυνση κατά πλάκας να συνδέεται με την καρδιακή νόσο;

ΣΚΠ: Μπορεί η σκλήρυνση κατά πλάκας να συνδέεται με την καρδιακή νόσο;

ΣΚΠ: Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται κατά λάθος στο δικό του κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) και η αθηροσκλήρωση συνεπάγονται μια μη φυσιολογική σκλήρυνση του ιστού του σώματος και πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να συνδέονται. Η ΣΚΠ είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που προσβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η αθηροσκλήρωση είναι η σκλήρυνση των αρτηριών.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Μελέτες δείχνουν συνδέσεις μεταξύ των δύο, σύμφωνα με το Ochsner Health System στη Νέα Ορλεάνη. Το 2018, μια ομάδα Ρουμάνων ερευνητών με επικεφαλής την Δρ. Raluca Ileana Mincu του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Φαρμακευτικής Carol Davila του Βουκουρεστίου, χρησιμοποίησε υπερηχοκαρδιογραφία τελευταίας τεχνολογίας για τη διεξαγωγή καρδιακών και αγγειακών αξιολογήσεων σε ασθενείς με ΣΚΠ.

Οι εξετάσεις, οι οποίες δείχνουν πώς το αίμα ρέει μέσα από την καρδιά και τις βαλβίδες, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν περισσότερες βλάβες και στις δύο πλευρές της καρδιάς σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 84.000 ανθρώπους για 10 χρόνια, συγκρίνοντας την υγεία της καρδιάς σε συμμετέχοντες με και χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα άτομα με ΣΚΠ είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, ανακάλυψαν ερευνητές. Είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα και 59% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. Ο Raffaele Palladino του Imperial College του Λονδίνου ηγήθηκε της μελέτης.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των ολοκληρωμένων εξετάσεων καρδιάς για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι προηγμένες τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη απειλητικών για τη ζωή καρδιακών παθήσεων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Αυτή η προκαταρκτική έρευνα δεν δείχνει ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί αθηροσκλήρωση, αλλά αναδύεται μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δύο ασθενειών, σύμφωνα με την Ochsner Health. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την κατανόηση των υποκείμενων διεργασιών που συνδέουν αυτές τις δύο καταστάσεις.

Στην αθηροσκλήρωση, συσσωρεύονται λιπώδεις εναποθέσεις στις αρτηρίες, προκαλώντας πάχυνση του τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων, περιορίζοντας τη ροή του αίματος. Ως αποτέλεσμα, χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου και σημαντικών θρεπτικών συστατικών μπορούν να φτάσουν σε διάφορα μέρη του σώματος.

Μια χρόνια πάθηση, μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο, στηθάγχη, περιφερική αρτηριακή νόσο και προβλήματα στα νεφρά. Τα αίτια δεν είναι πλήρως γνωστά, σύμφωνα με την American Heart Association, αλλά η αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και ο διαβήτης είναι παράγοντες κινδύνου.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται κατά λάθος στο δικό του κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό διακόπτει τα νευρικά σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και άλλων τμημάτων του σώματος, οδηγώντας σε σκληρυντικό ουλώδη ιστό μετά από κάθε επίθεση.

Περίπου 1 εκατομμύριο ενήλικες στις ΗΠΑ ζουν με ΣΚΠ. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εξασθενημένη όραση, αισθητηριακές αλλαγές, γνωστικές αλλαγές, αδυναμία, πόνο, κόπωση, ακράτεια εντέρου και ουροδόχου κύστης, μειωμένο συντονισμό και δυσκολίες στο βάδισμα, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία MS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι γυναίκες με ΣΚΠ μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας με επιτυχία;

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Αττικής οργανώνει συνάντηση στο Ζάππειο Μέγαρο

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να βοηθήσει τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας να διατηρήσουν τις δεξιότητες σκέψης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. 

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Λάθη που προκαλούν αύξηση βάρους μετά το δείπνο

Αύξηση βάρους: Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα για να διατηρήσουμε το βάρος μας και να έχουμε μια υγιή σωματική διάπλαση, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών.