Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καφεΐνη Σκλήρυνση: Μπορεί η καφεΐνη να βοηθήσει με τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Καφεΐνη Σκλήρυνση: Μπορεί η καφεΐνη να βοηθήσει με τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Μπορεί η καφεΐνη να βοηθήσει με τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η καφεΐνη μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ). Λειτουργεί ως διεγερτικό και έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της σύγχυση του εγκεφάλου, στη μείωση της φλεγμονής, στη μείωση της αναπηρίας και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη είναι μια ασφαλής και χρήσιμη επιλογή για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια δυνητικά αναπηρική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) που οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή. Η αιτία της ΣΚΠ είναι προς το παρόν άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι είναι αυτοάνοση. Με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο ΚΝΣ , και συγκεκριμένα στο περίβλημα της μυελίνης που περιβάλλει τα νεύρα. Αυτό προκαλεί βλάβες και φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε συμπτώματα όπως:

  • Χρόνιος πόνος
  • Κούραση
  • Zητήματα ισορροπίας και συντονισμού
  • Aισθήση τρόμου, μούδιασμα, κάψιμο ή μυρμήγκιασμα
  • Δυσκολία στην καθαρή σκέψη

Η καφεΐνη είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσικά σε περισσότερα από εξήντα διαφορετικά φυτά, συμπεριλαμβανομένων των κόκκων καφέ , των φύλλων τσαγιού και του κακάο (σοκολάτα). Είναι επίσης διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο εγρήγορση και ενεργητικότητα. Επιπλέον, η καφεΐνη προκαλεί αυξημένη ούρηση, υψηλότερα επίπεδα στομαχικού οξέος και υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Ο καφές έχει πάνω από 1.000 βιοδραστικές ενώσεις, αλλά η καφεΐνη είναι ένα από τα κύρια συστατικά. Μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη δρα ως αντιοξειδωτικό και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Δεδομένου ότι η ΣΚΠ είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, η καφεΐνη μπορεί να είναι χρήσιμη.

Η καφεΐνη απορροφάται από το λεπτό έντερο μέσα σε 45 λεπτά και μπορεί να παραμείνει στην κυκλοφορία του αίματός σας για έως και 7 ώρες. Χρησιμοποιείται ευρέως, κυρίως με τη μορφή καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών. Η καφεΐνη έχει πολλά οφέλη. Θεωρείται νευροπροστατευτικό και αντιφλεγμονώδες, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και να βοηθήσει στην κόπωση. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μόρια, η καφεΐνη μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Αυτό επιτρέπει στην καφεΐνη να εισέλθει στον εγκέφαλο και να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές (χημικούς αγγελιοφόρους στον εγκέφαλο). Αυτός είναι ένας από τους λόγους που μελετάται σε ασθενείς με ΣΚΠ.

Κανένα φάρμακο δεν μπόρεσε ποτέ να μειώσει τη φλεγμονή στην πηγή, έτσι ορισμένοι ερευνητές στράφηκαν σε βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στη φύση για να δουν αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μελέτες για την καφεΐνη και τη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ελπιδοφόρες και πολλές δείχνουν ότι η τακτική χρήση καφεΐνης με τη μορφή κατανάλωσης καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ΣΚΠ και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες, αλλά η καφεΐνη φαίνεται να είναι μια ασφαλής επιλογή για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και μπορεί να προσφέρει ακόμη και κάποια οφέλη. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο με την κούραση. Η καφεΐνη συνδέεται με λίγες βλαβερές επιδράσεις και μόνο σε υψηλότερες δόσεις. Εάν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν επιλέξετε να συμπεριλάβετε την καφεΐνη ως μέρος της διατροφής σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βοηθάει ο καφές στην ενίσχυση της ευεξίας σας;

Ο πολύς καφές σχετίζεται με θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να διπλασιάσει τους θανάτους σε άτομα με υπέρταση

Ο καφές μειώνει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στη εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Close Icon