Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καφές: Πώς μπορεί η καφεΐνη να συμβάλλει θετικά στον οργανισμό μας;

Καφές: Πώς μπορεί η καφεΐνη να συμβάλλει θετικά στον οργανισμό μας;

Καφές: Οι άνθρωποι που πίνουν καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν πίνουν, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα του 2017.

Ο καφές είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες στο σώμα που προκαλείται από τη γήρανση, την έκθεση στη ρύπανση, τις χημικές ουσίες, την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), τα τρόφιμα κακής ποιότητας και το αλκοόλ, γράφουν οι συγγραφείς μιας μελέτης στο American Journal of Clinical Nutrition.


Η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.
Οι άνθρωποι που έπιναν καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν έπιναν, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα του 2017 στο British Medical Journal. Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμβουλεύει να μην καταναλώνετε περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα.

2. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Ο καφές σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, του ενδομητρίου και άλλους καρκίνους και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ορισμένων νευρολογικών, μεταβολικών και ηπατικών παθήσεων, δείχνουν τα ευρήματα.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.
Η κατανάλωση υψηλής έναντι χαμηλής ποσότητας καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σημειώνει η μελέτη. Ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος για κάθε δόση αυξημένης κατανάλωσης και οι συγγραφείς δεν βρήκαν διαφορά μεταξύ καφέ και καφέ χωρίς καφεΐνη.

4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας καφέ σε σχέση με την απουσία καφέ συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου, ινομυωμάτων του ήπατος και κίρρωσης του ήπατος. Υπήρχε επίσης μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του χαμηλότερου κινδύνου για νόσο των χολόλιθων.

5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον, της νόσου του Αλτσχάιμερ και της κατάθλιψης.
Ο καφές συσχετίστηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον, δείχνει η έρευνα. Οι καταναλωτές διέτρεχαν επίσης λιγότερο κίνδυνο για κατάθλιψη και άλλες γνωστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.

6. Μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία.
Το ρόφημα έρχεται με μια σειρά από καρδιαγγειακά οφέλη, επίσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Journal of the American College of Cardiology. Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα συσχετίστηκε με σημαντικές μειώσεις στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τελικά, είναι υγιεινό το κακάο;

5 Ροφήματα για ενίσχυση της μνήμης και της δύναμης του εγκεφάλου

Πώς σχετίζεται η κατανάλωση καφέ με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ στον οργανισμό μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon