Ρεπορτάζ Υγείας

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να βοηθήσει τα άτομα με την αυτοάνοση νόσο να διατηρήσουν τις δεξιότητες σκέψης;

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να βοηθήσει τα άτομα με την αυτοάνοση νόσο να διατηρήσουν τις δεξιότητες σκέψης;

"Μεταξύ των παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία, το επίπεδο της διατροφικής ευθυγράμμισης με το μεσογειακό πρότυπο ήταν μακράν ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για τις γνωστικές βαθμολογίες των ατόμων και για το αν πληρούσαν τα κριτήρια της μελέτης για γνωστική εξασθένιση", δήλωσε ο Katz Sand.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο για προβλήματα με τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης από εκείνους που δεν ακολουθούν τη διατροφή αυτή, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου 2023, η οποία θα παρουσιαστεί στο 75ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που πραγματοποιείται αυτοπροσώπως στη Βοστώνη και ζωντανά στο διαδίκτυο από τις 22 έως τις 27 Απριλίου 2023.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει υψηλή πρόσληψη λαχανικών, οσπρίων, φρούτων, ψαριών και υγιεινών λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο, και χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και κορεσμένων λιπαρών οξέων. “Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας να διατηρήσουν καλύτερη γνωστική ικανότητα με την κατανάλωση μεσογειακής διατροφής”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Ilana Katz Sand, MD, της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. “Οι γνωστικές δυσκολίες είναι πολύ συχνές στη σκλήρυνση κατά πλάκας και συχνά επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και με τη θεραπεία με θεραπείες που τροποποιούν τη νόσο. Οι άνθρωποι που ζουν με ΣΚΠ ενδιαφέρονται πολύ για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να είναι προληπτικοί από την άποψη του τρόπου ζωής για να βοηθήσουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους”.

Στη μελέτη συμμετείχαν 563 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι άνθρωποι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για να δείξουν πόσο στενά ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή. Τους δόθηκε βαθμολογία από το μηδέν έως το 14 με βάση τις απαντήσεις τους, ενώ υψηλότερη βαθμολογία έλαβαν όσοι ακολουθούσαν πιο στενά τη δίαιτα.  Στη συνέχεια οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες με βάση τη βαθμολογία τους στη δίαιτα, με τη χαμηλότερη ομάδα να έχει βαθμολογία από μηδέν έως τέσσερα και την υψηλότερη ομάδα να έχει βαθμολογία εννέα ή υψηλότερη. Οι συμμετέχοντες έκαναν επίσης τρία τεστ που αξιολογούσαν τις ικανότητες σκέψης και μνήμης τους. Η γνωστική εξασθένιση ορίστηκε ως βαθμολογία μικρότερη από το πέμπτο εκατοστημόριο σε δύο ή τρία από τα τεστ. Συνολικά 108 άτομα, ή το 19%, είχαν γνωστική εξασθένιση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο για γνωστική εξασθένιση από τα άτομα που δεν ακολουθούσαν τη διατροφή.

Μεταξύ των ατόμων που ανήκαν στην ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία διατροφής, 43 από τα 133 άτομα, ή 34%, είχαν γνωστική διαταραχή σε σύγκριση με 13 από τα 103 άτομα, ή 13%, των ατόμων που ανήκαν στην ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία διατροφής. Η σχέση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ατόμων με προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας, όπου η νόσος επιδεινώνεται σταθερά, παρά μεταξύ των ατόμων με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, όπου η νόσος εκδηλώνεται και στη συνέχεια περνά σε περιόδους ύφεσης. Είναι σημαντικό, σημείωσε ο Katz Sand, ότι τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια όταν οι ερευνητές προσαρμόστηκαν αυστηρά για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η άσκηση. “Μεταξύ των παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία, το επίπεδο της διατροφικής ευθυγράμμισης με το μεσογειακό πρότυπο ήταν μακράν ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για τις γνωστικές βαθμολογίες των ατόμων και για το αν πληρούσαν τα κριτήρια της μελέτης για γνωστική εξασθένιση”, δήλωσε ο Katz Sand. Η ίδια σημείωσε ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες που θα παρακολουθούν τους ανθρώπους σε βάθος χρόνου και καλά σχεδιασμένες παρεμβατικές κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα. Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι τα τεστ έγιναν μόνο μία φορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις υποκείμενες παθήσεις;

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων

Καφεΐνη Σκλήρυνση: Η καφεΐνη μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Πώς να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή χωρίς προβλήματα;

Νέο εργαλείο στην κατανόηση της γνωστικής κόπωσης ασθενών με ΣΚΠ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκαν ιοί ως νέα θεραπευτική επιλογή της ατοπικής δερματίτιδας

Ενώ αυτό καθιστά πρόκληση για τους επιστήμονες να εντοπίσουν τον τύπο του φάγου που απαιτείται για έναν συγκεκριμένο σκοπό, τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιούν στοχευμένα.

Νοσοκομείο Ρόδου: Προσλήψεις 1 Μόνιμης Ιατρού και 2 Αναισθησιολόγων

Νοσοκομείο Ρόδου: Η Διοίκηση του νοσοκομείου εκφράζει τη λύπη της για την αναστάτωση που προκλήθηκε στους ασθενείς και δεσμευόμαστε για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της εύρυθμης λειτουργίας του χειρουργείου.

Στα σκαριά η πρώτη ιδιωτική Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή στην Αθήνα

Η Ιατρική Σχολή του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη στην Κύπρο και προσφέρει δύο ιατρικά προγράμματα: Ένα 6ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Προπτυχιακών Σπουδών σχεδιασμένο για αποφοίτους Λυκείου και ένα 5ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Μεταπτυχιακών Σπουδών, σχεδιασμένο για όσους κατέχουν Πανεπιστημιακά πτυχία σε οποιονδήποτε τομέα.