Σεξουαλική Υγεία

Υπογονιμότητα στους άνδρες: Αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας μετά τον καρκίνο

Υπογονιμότητα στους άνδρες: Αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας μετά τον καρκίνο

Υπογονιμότητα στους άνδρες: Μια τραγική παρενέργεια της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι η υπογονιμότητα των ανδρών. Τώρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια ζωτική οδό για την αποκατάσταση της γονιμότητας μετά την θεραπεία.

Η ίδια θεραπεία που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του καρκίνου μπορεί συχνά να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, σώζοντας πολλούς άνδρες από τον καρκίνο, αλλά συντελώντας στην υπογονιμότητα.

Ανακαλύφθηκε νέο μονοπάτι αποκατάστασης

Ειδικότερα, οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Hudson έχουν ορίσει για πρώτη φορά τις κυτταρικές οδούς που ελέγχουν την αναγέννηση της ανδρικής βλαστικής σειράς – των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του σπέρματος. Ο επικεφαλής ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής, Ρόμπιν Χομπς, σημειώνει ότι η τράπεζα σπέρματος βοήθησε μερικούς άνδρες να γίνουν μπαμπάδες μετά τη χημειοθεραπεία, αλλά άλλοι άνδρες και όσοι είχαν θεραπεία καρκίνου ως παιδιά, δεν έχουν ποτέ αυτή την ευκαιρία. «Τα σπερματογονικά βλαστοκύτταρα (SSCs) στους όρχεις είναι απαραίτητα για την παραγωγή γεννητικών κυττάρων και σπέρματος στους άνδρες», εξηγεί χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Hobbs. «Τώρα, για πρώτη φορά έχουμε ορίσει τις κυτταρικές οδούς που μπορούν να επιτρέψουν σε αυτά τα κύτταρα να αναγεννηθούν αφού έχουν υποστεί βλάβη».

Θεραπείες για την αποκατάσταση της γονιμότητας ανδρών ασθενών/επιζώντων καρκίνου

«Αν και δεν συνιστά θεραπεία από μόνη της, η νέα κατανόηση αυτών των οδών μπορεί να μας επιτρέψει να αναπτύξουμε θεραπείες που αποκαθιστούν την ανδρική γονιμότητα μετά τη χημειοθεραπεία», σημειώνει ο Hobbs. Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος ζητήματος ποιότητας ζωής για τους επιζώντες του καρκίνου. «Η κατανόηση των κυτταρικών παραγόντων που προάγουν την αναγεννητική απόκριση των SSCs μπορεί τελικά να μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε θεραπείες που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της γονιμότητας των ανδρών ασθενών με καρκίνο», λέει ο Hobbs.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο εύρημα βελτιώνει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας

Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται τη νύχτα

Πώς οι όγκοι κάνουν τα ανοσοκύτταρα να δουλεύουν υπέρ τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τελικά, αξίζει το σεξ με πρώην;

Σεξ: Η ερωτική επαφή με τον πρώην σας, μπορεί να αποτελέσει είτε κάτι θετικό είτε κάτι αρνητικό. Θετικό γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει παροδικά χαρούμενα συναισθήματα, όμως αργότερα μπορεί να νιώθετε διαφορετικά.

Τι συμβαίνει στην πρώτη ερωτική επαφή;

Sex: Ο καθένας βιώνει διαφορετικά τη πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με τον σύντροφό του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά tips για να αποφύγετε τις επώδυνες καταστάσεις.

Τα παλιομοδίτικα ερωτικά γράμματα μπορεί να είναι η απάντηση, λέει η Iαπωνική πόλη Miyazaki

Μέχρι στιγμής, 32 ζευγάρια έχουν δημιουργήσει συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, με τον ρομαντισμό να ανθίζει για 17 ζευγάρια που έχουν ξεκινήσει σχέση. Ένας συμμετέχων, ένας 25χρονος κάτοικος Μιγιαζάκι, είπε ότι η ιδέα έφερε όμορφες αναμνήσεις.

4 φυσικά λιπαντικά για ευχάριστη σεξουαλική δραστηριότητα

Σεξ: Τα καλύτερα φυσικά λιπαντικά είναι αυτά που μιμούνται τις φυσικές σωματικές εκκρίσεις αξιόπιστης πηγής. Τα φυσικά λιπαντικά μπορεί να περιλαμβάνουν είδη οικιακής χρήσης ή εμπορικά προϊόντα που οι κατασκευαστές χαρακτηρίζουν ως φυσικά.

Συμβουλές για να μειώσετε το άγχος των γυναικολογικών εξετάσεων

Άγχος γυναικολόγος: Οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν όταν είναι προκαρκινικά έναντι όταν είναι καρκινικά.