Σεξουαλική Υγεία

Υγεία του κόλπου: Οι πιο συχνοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του κόλπου σας [vid]

Υγεία του κόλπου: Οι πιο συχνοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του κόλπου σας [vid]

Υγεία του κόλπου: Η κολπική υγεία δεν αφορά και δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική σας ζωή. Μάθετε στο κείμενο που ακολουθεί για τους συνήθεις παράγοντες που επηρεάζουν την κολπική υγεία και αναζητήστε τους κατάλληλους τρόπους ώστε να την ενισχύσετε. Εάν ανησυχείτε για την υγεία του κόλπου σας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας προκειμένου να λάβετε τις κατάλληλες κατευθύνσεις.

Η κολπική υγεία είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής σας υγείας. Τα κολπικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας, την επιθυμία να κάνετε έρωτα και την ικανότητά σας να φτάσετε σε οργασμό. Οι συνεχείς συνθήκες διαταραχής της υγείας του κόλπου μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα στρες ή να προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις και να επηρεάσουν την αυτοπεποίθησή σας. Μάθετε περισσότερα για τους πιο κοινούς παράγοντες που διαταράσσουν την κολπική υγεία και ζητήστε την γνώμη ενός ειδικού γιατρού για ο,τιδήποτε σας απασχολεί.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του κόλπου

Ο κόλπος είναι ένα κλειστό μυϊκό “κανάλι” που εκτείνεται από τον αιδοίο – το εξωτερικό όργανο της γυναικείας γεννητικής περιοχής – μέχρι τον τράχηλο της μήτρας. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του κόλπου σας, όπως:

  • Το σεξ χωρίς προστασία

Το σεξ χωρίς προστασία μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

  • Ορισμένες συνθήκες υγείας ή θεραπείες

Καταστάσεις, όπως η ενδομητρίωση και η πυελική φλεγμονώδης νόσος, μπορεί να προκαλέσουν επώδυνο σεξ, ενώ η χρήση ορισμένων αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κολπικό μύκητα.

  • Προϊόντα αντισύλληψης και κολπικής υγιεινής

Τα αντισυλληπτικά, όπως τα διαφράγματα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του κόλπου.

  • Ψυχολογικοί λόγοι

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να συμβάλουν σε χαμηλό επίπεδο διέγερσης και επακόλουθη δυσφορία ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Το τραύμα – όπως η σεξουαλική κακοποίηση ή μια αρχική επώδυνη σεξουαλική εμπειρία – μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο που σχετίζεται με το σεξ.

  • Επίπεδα ορμονών

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών σας μπορούν να επηρεάσουν τον κόλπο σας. Για παράδειγμα, η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η απώλεια οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει κολπική ατροφία – καθιστώντας το σεξ οδυνηρό.

Ποια είναι τα πιο κοινά κολπικά προβλήματα;

  • Σεξουαλικά προβλήματα

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονο ή επαναλαμβανόμενο πόνο λίγο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ (δυσπαρευνία). Ο πόνος κατά τη διάρκεια της διείσδυσης μπορεί να προκληθεί από ακούσιους σπασμούς των μυών του κολπικού τοιχώματος. Οι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να γίνουν τεταμένοι, προκαλώντας χρόνιο πόνο και πόνο κατά τη συνουσία. Η κολπική ξηρότητα, που συμβαίνει συχνά μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

  • Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Διάφορες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τον κόλπο, όπως χλαμύδια, γονόρροια, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, σύφιλη και έρπητας των γεννητικών οργάνων.

  • Κολπίτιδα

Μια λοίμωξη ή αλλαγή στην κανονική ισορροπία της κολπικής χλωρίδας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του κόλπου (κολπίτιδα). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κολπικές εκκρίσεις, οσμή, κνησμό και πόνο.

  • Χαλάρωση του πυελικού εδάφους

Εάν οι υποστηρικτικοί σύνδεσμοι και οι συνδετικοί ιστοί που συγκρατούν τη μήτρα και τα κολπικά τοιχώματα στη θέση τους είναι αδύναμοι, η μήτρα, η ουροδόχος κύστη, το ορθό ή τα κολπικά τοιχώματα μπορεί να γλιστρήσουν (πρόπτωση). Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαρροή ούρων κατά τη διάρκεια βήχα και φτερνίσματος ή διόγκωση στον κόλπο.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερη φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο

Κάντε το δικό σας home spa με θαλασσινό αλάτι

Σεξουαλική ζωή : Τα οφέλη της στον οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καναδάς: Περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τα τρανς άτομα

Πολύ συχνά, τρανς ή μη δυαδικά άτομα που συμβουλεύονται για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίσουν ενοχλητικές, ακόμη και ακατάλληλες ερωτήσεις που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου τους.

Οι νομοθέτες της Καλιφόρνια θέλουν τα λύκεια να δίνουν προφυλακτικά σε εφήβους

Καλιφόρνια: Σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο που εισήχθη φέτος, οι νέοι στην Καλιφόρνια δεν θα χρειάζεται να ζητήσουν άδεια για να πάρουν ένα προφυλακτικό από ένα διανομέα στο σχολείο.