Σεξουαλική Υγεία

Χρόνιος Πόνος Σεξ: Όταν ο χρόνιος πόνος επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή [vid]

Χρόνιος Πόνος Σεξ: Όταν ο χρόνιος πόνος επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή [vid]

Χρόνιος Πόνος Σεξ: Ο χρόνιος πόνος μπορεί αναμφίβολα να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή. Ωστόσο, εσείς και ο/η συντροφός σας μπορείτε να έχετε μια ικανοποιητική σεξουαλική σχέση παρά τον χρόνιο πόνο.

Η σεξουαλικότητα βοηθά στην εκπλήρωση της ζωτικής ανάγκης του ανθρώπου για σύνδεση. Είναι ένα φυσικό και υγιές μέρος της ζωής, καθώς και μια σημαντική πτυχή της ταυτότητας του ατόμου. Ωστόσο, όταν ο χρόνιος πόνος εισβάλλει στη ζωή σας, οι απολαύσεις της σεξουαλικής πτυχής συχνά προσβάλλονται. Υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ σεξουαλικής ζωής και χρόνιου πόνου. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή λόγω του ίδιου του πόνου ή άλλων παραγόντων που σχετίζονται με τον χρόνιο πόνο σας, όπως διαταραχές της διάθεσης, μειωμένη σεξουαλική ορμή (λίμπιντο), φάρμακα ή στρες. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να επανασυνδεθείτε με τη σεξουαλική σας ζωή παρά τον χρόνιο πόνο.

  • Συζητήστε με το γιατρό σας

Μερικές φορές ο πόνος είναι η άμεση αιτία των σεξουαλικών προβλημάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσαρμογή του φαρμάκου για τον πόνο σας μπορεί να είναι η λύση. Εάν ο πόνος σας είναι τόσο σοβαρός που το σεξ φαίνεται αδύνατο, μιλήστε με το γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε το χρονοδιάγραμμα του φαρμάκου σας ή να δημιουργήσετε ένα διαφορετικό ή ισχυρότερο σχέδιο ελέγχου του πόνου.

Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα φάρμακα για τον πόνο, μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλικά προβλήματα. Μερικά εξ αυτών μειώνουν τη λίμπιντο ή αναστέλλουν τη σεξουαλική λειτουργία προκαλώντας αλλαγές στο νευρικό σας σύστημα. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη ροή του αίματος και τις ορμόνες, που είναι δύο σημαντικοί παράγοντες στη σεξουαλική απόκριση.

Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν παρενέργειες φαρμάκων που φαίνεται να επηρεάζουν τη σεξουαλικότητά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας συστήσει ένα εναλλακτικό φάρμακο ή να αναπροσαρμόσει τη δόση του τρέχοντος φαρμάκου σας.

  • Εξετάστε τα συναισθήματά σας

Για να νιώθετε καλά με το σεξ, πρέπει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Ξεκινήστε λοιπόν εξετάζοντας τα συναισθήματά σας. Εάν ο πόνος σας έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή σας λειτουργικότητα, αυτό θα μπορούσε να έχει βλάψει την αυτοεκτίμησή σας. Μπορεί να αισθάνεστε μεγάλη κούραση, ή ότι δεν είστε το ίδιο ελκυστικοί/ες στους συντρόφους σας. Σκέψεις σαν κι αυτές μπορεί να προσθέσουν στο ήδη υπάρχον άγχος, να προκαλέσουν φόβο, ενοχή και δυσαρέσκεια.

Το άγχος μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις υποκείμενες δυσκολίες στη σχέση σας. Η επίγνωση της συναισθηματικής σύγκρουσης και αυτό που την προκαλεί είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ενίσχυση της σχέσης σας με τον εαυτό σας και τον/την σύντροφό σας. Η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

  • Μιλήστε ανοικτά για τους φόβους και τις επιθυμίες σας με τον/την σύντροφό σας

Το επόμενο βήμα στην ανάκτηση της σεξουαλικής σας ζωής είναι να μιλήσετε με τον/την σύντροφό σας για τα συναισθήματά σας. Ξεκινήστε τις προτάσεις σας μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο και αποφεύγοντας να εκφράσετε κρίσεις για τον/την συντροφό σας. Για παράδειγμα, αντί να πείτε “Δεν με αγγίζεις πια”, δοκιμάστε το εξής: “Μου αρέσει όταν με κρατάς κοντά σου”. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανότερο να προσκαλέσετε τους συντρόφους σας σε διάλογο.

Την ίδια στιγμή, να θυμάστε ότι αυτή είναι η ώρα και για τους δύο να μιλήσετε για τους φόβους και τις επιθυμίες σας. Μπορεί για παράδειγμα να πιστεύετε ότι ο/η σύντροφός σας έχει σταματήσει να σας αγγίζει επειδή έχει χάσει το ενδιαφέρον τους/της για εσάς. Ενώ, ο σύντροφός σας μπορεί να αποφεύγει την επαφή επειδή φοβάται μη σας προκαλέσει περισσότερο σωματικό πόνο ή δυσφορία.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σκληρόδερμα: Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή των ασθενών

ΕΟΔΥ Οδηγίες: Πώς να προφυλαχθείτε από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

Αντιμετωπίστε τα προβλήματα του ύπνου με γιόγκα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τελικά, αξίζει το σεξ με πρώην;

Σεξ: Η ερωτική επαφή με τον πρώην σας, μπορεί να αποτελέσει είτε κάτι θετικό είτε κάτι αρνητικό. Θετικό γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει παροδικά χαρούμενα συναισθήματα, όμως αργότερα μπορεί να νιώθετε διαφορετικά.

Τι συμβαίνει στην πρώτη ερωτική επαφή;

Sex: Ο καθένας βιώνει διαφορετικά τη πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με τον σύντροφό του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά tips για να αποφύγετε τις επώδυνες καταστάσεις.

Αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας μετά τον καρκίνο

Υπογονιμότητα στους άνδρες: Μια τραγική παρενέργεια της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι η υπογονιμότητα των ανδρών. Τώρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια ζωτική οδό για την αποκατάσταση της γονιμότητας μετά την θεραπεία.

Τα παλιομοδίτικα ερωτικά γράμματα μπορεί να είναι η απάντηση, λέει η Iαπωνική πόλη Miyazaki

Μέχρι στιγμής, 32 ζευγάρια έχουν δημιουργήσει συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, με τον ρομαντισμό να ανθίζει για 17 ζευγάρια που έχουν ξεκινήσει σχέση. Ένας συμμετέχων, ένας 25χρονος κάτοικος Μιγιαζάκι, είπε ότι η ιδέα έφερε όμορφες αναμνήσεις.

4 φυσικά λιπαντικά για ευχάριστη σεξουαλική δραστηριότητα

Σεξ: Τα καλύτερα φυσικά λιπαντικά είναι αυτά που μιμούνται τις φυσικές σωματικές εκκρίσεις αξιόπιστης πηγής. Τα φυσικά λιπαντικά μπορεί να περιλαμβάνουν είδη οικιακής χρήσης ή εμπορικά προϊόντα που οι κατασκευαστές χαρακτηρίζουν ως φυσικά.

Συμβουλές για να μειώσετε το άγχος των γυναικολογικών εξετάσεων

Άγχος γυναικολόγος: Οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν όταν είναι προκαρκινικά έναντι όταν είναι καρκινικά.