Σεξουαλική Υγεία

Χοληστερόλη υπογονιμότητα: Πολλά υποσχόμενη η μείωση της HDL χοληστερόλης

Χοληστερόλη υπογονιμότητα: Πολλά υποσχόμενη η μείωση της HDL χοληστερόλης

Χοληστερόλη υπογονιμότητα: Επιστήμονες ανέτρεψαν την υπογονιμότητα μειώνοντας τη χοληστερόλη με μια βακτηριακή πρωτεΐνη, συνδέοντας την υψηλή χοληστερόλη με τη γυναικεία υπογονιμότητα.

Οι επιστήμονες του Houston Methodist ανέτρεψαν την υπογονιμότητα σε στείρα ποντίκια μειώνοντας τη χοληστερόλη με μια βακτηριακή πρωτεΐνη, δείχνοντας περαιτέρω στοιχεία που συνδέουν την υψηλή χοληστερόλη με τη γυναικεία υπογονιμότητα. Αυτή είναι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη, καθώς μία στις πέντε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στις ΗΠΑ δεν μπορεί να μείνει έγκυος μετά από προσπάθεια για ένα χρόνο. «Δουλεύουμε με μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται παράγοντας αδιαφάνειας ορού, με μοναδικά χαρακτηριστικά», δήλωσε η Corina Rosales, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια μοριακής βιολογίας στην ιατρική στο Houston Methodist Research Institute και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Στα πειράματά μας, ο παράγοντας αδιαφάνειας του ορού μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης κατά πάνω από 40% σε τρεις ώρες. Έτσι, αυτή η πρωτεΐνη είναι αρκετά ισχυρή». Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Journal of Lipid Research της American Society for Biochemistry and Molecular Biology.

  • Η κύρια λειτουργία αυτής της πρωτεΐνης είναι να αυξάνει τον βακτηριακό αποικισμό.
  • Αλλάζει επίσης τη δομή των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας που μεταφέρουν την HDL, διευκολύνοντας το ήπαρ να απορρίψει την περίσσεια χοληστερόλης που εμποδίζει τη σύλληψη.
  • Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η δραματική δράση του παράγοντα αδιαφάνειας ορού στην HDL θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πιθανή εναλλακτική λύση στις στατίνες.

 

Η HDL, γνωστή ως «καλή χοληστερόλη», μεταφέρει την περίσσεια χοληστερόλης από διαφορετικούς ιστούς στο ήπαρ για διάσπαση, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, εάν υπάρχει δυσλειτουργία της HDL, ο μεταβολισμός των λιπιδίων μεταβάλλεται, κάτι που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές, όπως η αντίστοιχη LDL ή η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη. Συχνά αποκαλούμενη «κακή χοληστερόλη», η LDL μεταφέρει τη χοληστερόλη από το ήπαρ σε άλλους ιστούς, με τα υψηλά επίπεδα της να προκαλούν συσσώρευση και ασθένειες.

Τόσο οι HDL όσο και οι LDL περιέχουν ένα μείγμα ελεύθερης και εστεροποιημένης χοληστερόλης και η ελεύθερη χοληστερόλη είναι γνωστό ότι είναι τοξική για πολλούς ιστούς. Έτσι, οποιαδήποτε δυσλειτουργία στην HDL θα μπορούσε να είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες. Για να μελετήσουν τη δυσλειτουργία της HDL, οι ερευνητές εργάστηκαν με προκλινικά μοντέλα ποντικών που είχαν αφύσικα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης που κυκλοφορούσαν στο αίμα τους. Ενώ αυτό τα έκανε ιδανικά για τη μελέτη της αθηροσκλήρωσης, η Rosales παρατήρησε ότι αυτά τα ποντίκια ήταν επίσης εντελώς στείρα.

Με βάση αυτά τα πολλά υποσχόμενα προκλινικά αποτελέσματα, οι ερευνητές σχεδιάζουν στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν μια κλινική μελέτη για τη διερεύνηση των επιπέδων λιπιδίων σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες για την ιδιοπαθή υπογονιμότητα, όπου τα υποκείμενα αίτια δεν είναι πλήρως γνωστά. Εάν αυτοί οι ασθενείς έχουν υψηλά επίπεδα HDL, τότε οι ερευνητές λένε ότι ο παράγοντας αδιαφάνειας του ορού μπορεί να είναι μια γραμμή μελλοντικής θεραπείας. «Ακόμα κι αν βοηθούσαμε το 1% των γυναικών που αγωνίζονται να συλλάβουν, θα τους άλλαζε τη ζωή και νομίζω ότι εκεί μπορούμε να έχουμε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο με την έρευνά μας», είπε η Rosales.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης του παιδιού σας;

Τα καρύδια βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου & την υγεία της καρδιάς

Τα καλύτερα ροφήματα για τη βελτίωση της χοληστερόλης

Ποιες τροφές διατηρούν την χοληστερόλη στα επιθυμητά επίπεδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα προβλήματα στύσης αποτελούν κακό σημάδι για τον εγκέφαλο των ανδρών

Στυτική δυσλειτουργία: Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που είχαν μειωμένη στυτική λειτουργία στην ηλικία των 56 ετών ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης και ταχύτητας επεξεργασίας στην ίδια ηλικία.

Είναι ασφαλές να καθυστερoυμε την περίοδό μας;

Καθυστέρηση περιόδου: Με τις εξελίξεις στον ιατρικό κλάδο, είναι εύκολο να καθυστερήσετε τις περιόδους σας, ώστε να μπορείτε να βρίσκεστε σε ειδικές περιστάσεις σας χωρίς πρόβλημα.

Είναι δίκαια τα παραμύθια; Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην εύρεση της προκατάληψης του φύλου στα παιδικά βιβλία με παραμύθια

"Δεν λέμε ότι η μέθοδός μας είναι η καλύτερη. Απλώς λέμε ότι η μέθοδός μας είναι η πρώτη που κάνει αυτήν την εργασία, και αυτή η εργασία είναι τόσο κυρίαρχη. Ίσως, θα έπρεπε να στρέψουμε μέρος της προσοχής μας σε αυτές τις υπάρχουσες κοινωνικές προκλήσεις και καθήκοντα."

Μπορεί το πολύ λίγο σεξ να οδηγήσει σε άνοια;

Σεξ συχνότητα: Η πτώση των επιπέδων σεξουαλικής ικανοποίησης στη μέση ηλικία και η αυξανόμενη στυτικήδυσλειτουργία είναι παράγοντες κινδύνου για μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.