Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ουσίες γονιμότητα: Πώς μπορεί το φθόριο να επηρεάσει τη γονιμότητα;

Ουσίες γονιμότητα: Πώς μπορεί το φθόριο να επηρεάσει τη γονιμότητα;

Ουσίες γονιμότητα: Το φθόριο στο πόσιμο νερό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η φθοριωμένη οδοντόκρεμα βελτιώνει τη στοματική υγεία, το φθόριο στο πόσιμο νερό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση φθοριούχου κοινοτικού νερού πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα και για μεγάλες περιόδους μπορεί να είναι επιζήμια εάν σχεδιάζετε εγκυμοσύνη. Μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τα αναπτυσσόμενα έμβρυα. Η συνεχιζόμενη έρευνα διερευνά τον ακριβή τρόπο με τον οποίο το φθόριο επηρεάζει τη γονιμότητα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τους πιθανούς μηχανισμούς και τους τρόπους με τους οποίους το φθόριο μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική υγεία ανδρών και γυναικών.

Φθόριο και αναπαραγωγική υγεία – ποια είναι η σχέση τους;
Προκαλώντας τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως, τα υψηλά επίπεδα φθορίου θεωρούνται πλέον βασικός παράγοντας κινδύνου για ζητήματα που σχετίζονται με τη στειρότητα. Το φθόριο ανακατεύει τις ενδοκρινικές και αναπαραγωγικές ορμόνες , οδηγώντας τελικά σε στειρότητα. Ορισμένες επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

1.Θέματα θυρεοειδούς. Η μακροχρόνια κατανάλωση νερού υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο έχει τη δυνατότητα να αναστείλει τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα. Η έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη (ωοθυλακιορρηξία), θέτοντας σε κίνδυνο τη γονιμότητα. Μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος και να φέρετε ένα παιδί μέχρι τη λήξη.
2.Διαταραχή της εμμήνου ρύσεως. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η υψηλή έκθεση σε φθόριο συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Αυτές οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη πολλών ωοθυλακίων, καθένα από τα οποία περιέχει ένα ωάριο. Η LH ρυθμίζει την έμμηνο ρύση. προκαλεί επίσης την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη.
3.Αλλαγές στις ορμόνες του φύλου. Τα υπερβολικά επίπεδα φθορίου συνδέονται επίσης με μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης . Τα οιστρογόνα (γυναικεία ορμόνη) και η τεστοστερόνη (ανδρική ορμόνη) είναι οι βασικές ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την εγκυμοσύνη, την εφηβεία, την έμμηνο ρύση, την εμμηνόπαυση, την σεξουαλική επιθυμία, την παραγωγή σπέρματος και άλλες λειτουργίες γονιμότητας. Οι αλλαγές σε αυτές τις ορμόνες μπορούν να βλάψουν τον κύκλο γονιμότητας.
4.Αναλογίες ορμονών. Οι αναλογίες ορμονών υφίστανται δραστικές αλλαγές με την αύξηση των επιπέδων φθορίου. Οι αναλογίες ανδρογόνου προς οιστρογόνο (Α/Ε) και οι αναλογίες υποδοχέα οιστρογόνου προς υποδοχέα ανδρογόνου (ER/AR) μεταβάλλονται σημαντικά. Τα υψηλά ανδρογόνα είναι μια σημαντική αιτία υπογονιμότητας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η αύξηση των οιστρογόνων στους άνδρες οδηγεί σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και κακή ποιότητα σπέρματος, επηρεάζοντας τη γονιμότητα.
Επιδράσεις του φθορίου στη γονιμότητα
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το φθόριο μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη:

  • Το σπέρμα αλλάζει. Η έκθεση στο φθόριο έχει τις πιο ουσιαστικές επιπτώσεις στην ανδρική αναπαραγωγή, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη δομή και την κανονική λειτουργία του σπέρματος , διαταραχή της σπερματογένεσης και αστάθεια των διαφόρων ορμονικών συστημάτων.
  • Κίνδυνοι εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες που έχουν υψηλή έκθεση σε φθόριο έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής και θνησιγένειας λόγω αναιμίας.
  • Εμβρυϊκή ανάπτυξη. Ενδιαφέρουσες μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι βαθμολογίες IQ των μωρών που γεννήθηκαν από μητέρες που εκτέθηκαν σε μεγαλύτερα επίπεδα φθορίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι χαμηλότερες από αυτές που γεννήθηκαν από μητέρες με χαμηλότερα επίπεδα φθορίου. Μια ημερήσια αύξηση 1 mg στην κατανάλωση φθορίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέθηκε με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης κατά 3,66 μονάδες. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι το φθόριο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου .
  • Χαμηλό βάρος γέννησης. Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από την National Health and Nutrition Examination Survey σημείωσε ότι οι γυναίκες που εκτέθηκαν σε αυξημένα επίπεδα φθορίου νερού είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν ένα βρέφος με χαμηλό βάρος και 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν ένα βρέφος πολύ χαμηλού βάρους. . Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι όταν το φθόριο φθάνει στο έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου και του πλακούντα.

Χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο κατά την εγκυμοσύνη
Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, το φθόριο είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη τεχνική για την πρόληψη της τερηδόνας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων. Συμβουλεύουν τη χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο και την κατανάλωση φθοριούχου νερού. Ωστόσο, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για το πόσο φθόριο μπορείτε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια καλή συμβουλή είναι να μην καταπίνετε την οδοντόκρεμα, απλά να ξεπλένετε και φτύνετε την περίσσεια μετά το βούρτσισμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο ασφαλές είναι το φθόριο στην οδοντόκρεμα;

Το φθόριο μας προστατεύει από…

Ενδομητρίωση: Πώς να διαγνώσετε και να διαχειριστείτε αυτή την πολύπλοκη πάθηση

Πώς θα μείνετε έγκυος γρήγορα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

BRI: Τι είναι ο δείκτης στρογγυλότητας σώματος;

BRI: Αντί να εξετάζει το ύψος και το βάρος, το BRI ποσοτικοποιεί μαθηματικά τα επίπεδα σωματικού λίπους εξετάζοντας το ύψος και την περίμετρο της μέσης. Αυτό παρέχει μια τιμή που κυμαίνεται συνήθως από ένα έως 20.

Close Icon