Σεξουαλική Υγεία

Χημεία έρωτας: Τι σημαίνει ερωτική επιθυμία

Χημεία έρωτας: Τι σημαίνει ερωτική επιθυμία

Χημεία έρωτας: Τι σημαίνει ερωτική επιθυμία. Η επιθυμία είναι, στην κυριολεξία, "το συναίσθημα που συνοδεύει ένα ανικανοποίητο στάδιοο." Η επιθυμία μπορεί να οδηγήσει σε νέα και καλύτερα πράγματα, μπορεί επίσης να μας βάλει σε μπελάδες. Από τότε που ο Αριστοτέλης, οι φιλόσοφοι και οι θεωρητικοί έχουν σκεφτεί την επιθυμία να δίνει ώθηση σχεδόν για τα πάντα!

Συνήθως, τείνουμε να σκεφτόμαστε την επιθυμία ως συναίσθημα. Αυτό οφείλεται στην ψυχική μας κατάσταση, όπως συμβαίνει και με τη στοργή ή τη θλίψη, την έκπληξη ή την έκσταση. Αυτό όμως δεν ισχύει. Πολλοί επιστήμονες και ψυχολόγοι πιστεύουν τώρα ότι η επιθυμία είναι, στην πραγματικότητα, μια σωματική παρόρμηση, πιο ανάλογη της πείνας ή της ανάγκης του αίματος για οξυγόνο.

Για όποιον έχει νιώσει τρελά ερωτευμένος, οδηγούμενος στο χείλος της απελπισίας από μια απεριόριστη επιθυμία για έναν άλλο, αυτό μάλλον δεν φαίνεται τόσο τραβηγμένο. Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Δρ. Dobrenski “από πολλές απόψεις δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτό που επιθυμούμε επειδή είναι μια σκληρή συναισθηματική και φυσιολογική απάντηση”. Ο Δρ. Dobrenski μιλάει συγκεκριμένα για σεξουαλική επιθυμία. Καμία έκπληξη: η επιθυμία και η σεξουαλικότητα είναι πρακτικά αλληλένδετες.

Η λέξη “επιθυμία” μάλλον φέρνει στο μυαλό μυθιστορήματα για ρομαντισμούς, δραστηριότητες μόνο για ενήλικες και επιθυμία για σεξουαλική επαφή. Η ψυχαναλυτική θεωρία υποστηρίζει ότι όλες οι άλλες μορφές επιθυμίας και δημιουργικής ενέργειας είναι το αποτέλεσμα της αναδρομολογημένης σεξουαλικής ενέργειας. Συχνά λέγεται λίμπιντο. Η σωματική επιθυμία είναι μόνο σεξουαλικής φύσης,  όλα τα άλλα είναι μια συναισθηματική κατάσταση που αναπτύχθηκε από αυτή την πρωταρχική επιθυμία. Είναι σαφές ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι μία -εάν όχι η- από  τις μεγαλύτερες ανθρώπινες ανάγκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν το στρες διαλύει τη σχέση

Εννέα γνωρίσματα του έρωτα που δεν ήξερες

Πώς λειτουργεί η ερωτική έλξη

Ο έρωτας στα χρόνια του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τα σκαμπανεβάσματα στην καμπύλη της σεξουαλικής επιθυμίας

Σεξ: Γνωρίζετε την περίοδο που λέμε «μήνα του μέλιτος» σε μία σχέση; Είναι αυτή η εκστατική, τρελά ερωτική περίοδος μιας καινούργιας σχέσης, που το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να σκίζετε τα ρούχα του άλλου και να κάνετε έρωτα 24/7;

Σεξ: Η συζήτηση για τη συγκατάθεση μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο νομίζετε

Σεξ και συναίνεση: Πόσο συχνά σκέφτεστε τη συγκατάθεση; Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι εύκολο και απλό. Επομένως δεν αξίζει να το σκεφτούμε πάρα πολύ. Αλλά ως κοινωνία, κατανοούμε πραγματικά την έννοια της συγκατάθεσης και της συναίνεσης;

Τα τρία χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης

Συντροφικές σχέσεις: Τα τρία χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης. Σύμφωνα με τον Walter Riso, ένα ζευγάρι που απολαμβάνει μια πλήρη, ικανοποιητική και ευχάριστη αγάπη απαιτεί την ένωση τριών παραγόντων: επιθυμία ( Έρωτας ), τρυφερότητα (αγάπη) και συμπάθεια( Φιλία ). Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού που γνωρίζουμε ως αληθινή αγάπη και διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην εμφάνιση της φυσικής έλξης και στην επακόλουθη ανάπτυξή της στη συγγένεια.

Υπάρχει το ιδανικό ζευγάρι

Το ιδανικό ζευγάρι: Μύθος ή η πραγματικότητα; Τείνουμε να εξιδανικεύουμε τον σύντροφό μας ή τη σχέση μας, με τέτοιο τρόπο ώστε όταν τα πράγματα δεν είναι όπως περιμένουμε, η απόρριψη και η απογοήτευση μπορούν να γίνουν πολύ έντονα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας ορισμός για να βρούμε τον «ιδανικό σύντροφο» και ότι υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν μια σχέση «τέλεια», μόνο για εμάς.

Με πόσους ερωτικούς συντρόφους γινόμαστε ευτυχισμένοι

Σεξ: Όταν η συζήτηση έρχεται στο σεξ, τότε σίγουρα σκεφτόμαστε ότι πρόκειται με βεβαιότητα για μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής μας. Το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, προφανώς όχι σε επίπεδο επιβίωσης, αλλά σε επίπεδο ποιότητας.

Ελεύθερη σχέση ... Τι σημαίνει αυτό

Ελεύθερη σχέση: Τι σημαίνει αυτή η "συμφωνία". Οι ανοιχτές σχέσεις εμπίπτουν στην ευρύτερη κατηγορία των συναινετικά μη μονογαμικών σχέσεων. Είναι σχέσεις στις οποίες ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι μπορούν να επιδιώξουν σεξ, και μερικές φορές συναισθηματικά δεσμά, με άλλους ανθρώπους.