Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς επηρεάζει την υγεία των μελλοντικών ανδρών;

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς επηρεάζει την υγεία των μελλοντικών ανδρών;

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Με ποιον τρόπο το σύνδρομο επηρεάζει τους γιους των γυναικών στην υγεία και την ευημερία τους;

Οι γιοι γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Medicine. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Karolinska Institutet, τα ευρήματα υπογραμμίζουν έναν μέχρι τώρα άγνωστο κίνδυνο μετάδοσης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με PCOS από γενιά σε γενιά μέσω της ανδρικής πλευράς μιας οικογένειας.

Το PCOS προκαλείται από τις ωοθήκες που παράγουν υπερβολική ποσότητα της σεξουαλικής ορμόνης τεστοστερόνης. Η ασθένεια επηρεάζει περίπου το 15% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία παγκοσμίως και είναι μια κατάσταση που μπορεί να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, η ασθένεια σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι ψυχικές ασθένειες.

Οι κόρες γυναικών με PCOS έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν την ίδια ασθένεια. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές πώς επηρεάζονται οι γιοι των γυναικών με PCOS, η έρευνα δείχνει ότι είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα βάρους και ορμονών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα μητρώου και μοντέλα ποντικιών στη πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη για να προσδιορίσουν εάν και πώς τα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με το PCOS μεταδίδονται από τις μητέρες στους γιους τους. Λίγο περισσότεροι από 460.000 γιοι που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ Ιουλίου 2006 και Δεκεμβρίου 2015 συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη μητρώου. Από αυτούς, περίπου 9.000 ήταν γιοι γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αναγνώρισαν ποια από τα παιδιά ήταν παχύσαρκα.

«Ανακαλύψαμε ότι οι γιοι γυναικών με PCOS έχουν τριπλάσιο κίνδυνο παχυσαρκίας και υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή», λέει η Elisabet Stener-Victorin, καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Karolinska που ηγήθηκε της μελέτης.

Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν στη μελέτη σε ποντίκια, όπου οι ερευνητές εξέτασαν αρσενικούς απογόνους θηλυκών ποντικών που πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τρέφονταν είτε με τυπική διατροφή είτε με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη και εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα της ανδρικής ορμόνης διυδροτεστοστερόνης. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μιμηθεί την εγκυμοσύνη ατόμων με φυσιολογικό βάρος και παχύσαρκων γυναικών με PCOS.

Στη συνέχεια, τα αρσενικά ποντίκια τράφηκαν με μια τυπική δίαιτα μέχρι την ενηλικίωση, οπότε εξετάστηκε η κατανομή του λίπους και ο μεταβολισμός τους. «Μπορούσαμε να δούμε ότι αυτά τα αρσενικά ποντίκια είχαν περισσότερο λιπώδη ιστό, μεγαλύτερα λιποκύτταρα και διαταραγμένο βασικό μεταβολισμό, παρά την υγιεινή διατροφή», λέει η Elisabet Stener-Victorin.

Για να διερευνηθεί η αναπαραγωγική λειτουργία των απογόνων και εάν τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά μπορούν να μεταβιβαστούν από γενιά σε γενιά, τα αρσενικά ποντίκια πρώτης γενιάς ζευγαρώθηκαν με υγιή θηλυκά ποντίκια που δεν εκτέθηκαν σε αρσενικές ορμόνες ή σε δίαιτα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη. Η όλη διαδικασία επαναλήφθηκε στη δεύτερη γενιά για να φτάσει στην τρίτη γενιά που είναι η πρώτη γενιά που δεν επηρεάστηκε από την πάθηση της μητέρας.

«Μέσα από αυτά τα πειράματα, μπορούμε να δείξουμε ότι η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας στους άρρενες απογόνους. Η λειτουργία του λιπώδους ιστού, ο μεταβολισμός και η αναπαραγωγική τους λειτουργία επιδεινώνονται, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τις μελλοντικές γενιές», λέει ο Qiaolin Deng, αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο τμήμα και ένας από τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη.

«Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί υπογραμμίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης προβλημάτων υγείας από την ανδρική πλευρά μιας οικογένειας, τονίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης αυτού του είδους προβλήματος υγείας και μπορεί να μας βοηθήσουν στο μέλλον να βρούμε τρόπους αναγνώρισης, θεραπείας και θεραπείας και πρόληψη αναπαραγωγικών και μεταβολικών ασθενειών σε πρώιμο στάδιο», λέει η Elisabet Stener-Victorin.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφικές αλλαγές για να ενισχύσετε την γονιμότητά σας

Νυχτερινή ρουτίνα για τη διαχείριση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Πιθανές αιτίες που δεν σας ήρθε περίοδος αυτό το μήνα

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε σεξ για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο;

Γάμος σεξ: Η συχνότητα του σεξ σε έναν γάμο είναι ένα θέμα που συχνά συγκεντρώνει την προσοχή, αλλά δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση για το πόσο συχνά τα ζευγάρια πρέπει να έχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα

Τι μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη;

Στοματική υγεία: «Μέσα από τη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι η θεραπεία της ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού», ανέφεραν οι ερευνητές.

Γιατί ο καρδιακός κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και ναυτία, αλλά οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον πόνο στο στήθος ως δυσπεψία ή υπερένταση.

Close Icon