Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Υπό το πρίσμα μίας συμπεριληπτικής και δια βίου θεώρησης

Σεξουαλική υγεία: Υπό το πρίσμα μίας συμπεριληπτικής και δια βίου θεώρησης

Σεξουαλική υγεία: «Η σεξουαλική υγεία δεν είναι μια σταθερή κατάσταση ύπαρξης και οι ανάγκες κάθε ατόμου θα αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε ο Ian Askew, πρώην διευθυντής της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας του ΠΟΥ.

Από την εφηβεία έως τα γηρατειά, η σεξουαλική υγεία χρειάζεται συνεχώς να επανεκτιμάται υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων συνθηκών της ζωής κάθε ατόμου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η σεξουαλική υγεία καθορίζεται από την ποιότητα και την ασφάλεια των σχέσεων των ανθρώπων: με τον εαυτό μας και με άλλα άτομα, με την οικογένεια και τους φίλους και την κοινωνία στην οποία ζούμε, συμπεριλαμβανομένων των gender norms που διαμορφώνουν τις εμπειρίες μας. «Η σεξουαλική υγεία δεν είναι μια σταθερή κατάσταση ύπαρξης και οι ανάγκες κάθε ατόμου θα αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε ο Ian Askew, πρώην διευθυντής της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας του ΠΟΥ και συγγραφέας μιας νέας δημοσίευσης που διερευνά τον ρόλο της σεξουαλικής ευχαρίστησης στον προγραμματισμό παρμβάσεων σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων.

Οι σεξουαλικές σχέσεις εξαρτώνται από το κατά πόσον τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα του καθενός εφαρμόζονται και προστατεύονται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο ορισμός του ΟΗΕ για τη σεξουαλική υγεία δίνει έμφαση σε μια θετική προσέγγιση στη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις που είναι πολύ περισσότερα από σωματικές εκφράσεις. «Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να αναλάβουμε μια σειρά από δραστηριότητες σε αυτή την ακολουθία: από την υποστήριξη της σεξουαλικής ευημερίας, μέχρι την πρόληψη και τη διαχείριση ασθενειών», είπε ο κ. Askew.

Ενσωμάτωση της ευχαρίστησης στη σεξουαλική υγεία
Ενόψει της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, δημοσιεύτηκε μια νέα ανάλυση στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE σχετικά με τη σημασία της συμπερίληψης της σεξουαλικής ευχαρίστησης και όχι μόνο των κινδύνων ασθενειών, κατά το σχεδιασμό προγραμμάτων σεξουαλικής υγείας. «Η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας έχουν παραδοσιακά προωθήσει πρακτικές ασφαλέστερου σεξ εστιάζοντας στη μείωση του κινδύνου και στην πρόληψη ασθενειών, χωρίς να αναγνωρίζουν πώς το ασφαλές σεξ μπορεί επίσης να προαγάγει την οικειότητα, την ευχαρίστηση, τη συναίνεση και την ευημερία», δήλωσε η Lianne Gonsalves, σσυγγραφέας της εργασίας του ΠΟΥ.

Η σεξουαλική υγεία συνδέεται με τη σεξουαλική ευεξία

Η σεξουαλική υγεία είναι μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, που σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα. Δεν είναι απλώς η απουσία ασθένειας, δυσλειτουργίας ή αναπηρίας. Απαιτεί μια θετική και με σεβασμό προσέγγιση στη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις. Η καλή σεξουαλική υγεία προσφέρει ευχάριστες και ασφαλείς σεξουαλικές εμπειρίες, χωρίς εξαναγκασμό, διακρίσεις και βία. Σέβεται, προστατεύει και εκπληρώνει τα σεξουαλικά δικαιώματα όλων των ατόμων. «Αυτή η ανασκόπηση παρέχει ένα απλό μήνυμα: τα προγράμματα που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τους λόγους που οι άνθρωποι κάνουν σεξ –συμπεριλαμβανομένης της ευχαρίστησης– βλέπουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H συμπεριλήψη της ευχαρίστησης στις υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας μειώνει τα ΣΜΝ

13/02 Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού: Δωρεάν τεστ για ΣΜΝ από τον ΕΟΔΥ

Webinar ΠΟΥ για τον ρόλο της σεξ. ευχαρίστησης στις παρεμβάσεις σεξουαλικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική για την υποστήριξη της χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την προσπάθεια δημιουργίας ζωής, ώστε να καταστεί αυτή η κατάσταση πολιτικά βιώσιμη.

Το κρέας δεν είναι για τους άνδρες όταν πρόκειται για τη στυτική λειτουργία

Loeb: Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά, ακόμη κι αν έχετε ήδη διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις. Στο δικό μου ιατρείο, έχω δει αλλαγές σε ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ένα από τα σενάρια που υπέβαλα για τους πίνακες lifestyle ιατρικής ήταν ένας ασθενής που υιοθέτησε μια πλήρη διατροφή, φυτική διατροφή και δεν χρησιμοποιεί πλέον Viagra. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να γίνει με την εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής.

Ενίσχυση της σεξουαλικής οικειότητας για τα πιο δημιουργικά μυαλά

Συνδυάζοντας τον κόσμο της τέχνης και της οικειότητας, τα δημιουργικά άτομα μπορούν να ανακαλύψουν όχι μόνο καινοτόμους τρόπους σύνδεσης, αλλά και βαθύτερες, πιο ουσιαστικές εκφράσεις αγάπης.

Μπορούν οι φράουλες να αυξήσουν τη γονιμότητα;

Φράουλες: Χάρη στα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ωαρίων και του σπέρματος, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη.