Σεξουαλική Υγεία

Κλινική υγείας της πυέλου: Χρήσιμη για τη σεξουαλική υγεία των ασθενών με ΣΚΠ

Κλινική υγείας της πυέλου: Χρήσιμη για τη σεξουαλική υγεία των ασθενών με ΣΚΠ

Κλινική υγείας της πυέλου: Μια ομάδα κλινικών ιατρών στο Tayside της Σκωτίας, δημιούργησε το 2018 μια «Κλινική Υγείας της Πυέλου» - Pelvic Health Clinic - για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ήταν ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ πολλών ειδικών της ΣΚΠ και ενός κλινικού γιατρού σεξουαλικής υγείας, ο οποίος παρέχει συμβουλές σε μηνιαία βάση σε άτομα με ΣΚΠ που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα.

 

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που ασχολούνται με τη φροντίδα ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) σε ένα κέντρο στη Σκωτία εκτιμούν «ιδιαίτερα» την ύπαρξη μιας κλινικής υγείας της πυέλου όπου οι ασθενείς που διαπιστώνεται ότι έχουν ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική υγεία μπορούν να παραπεμφθούν για καθοδήγηση και φροντίδα από μία/έναν ειδικό σεξουαλικής υγείας, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη. Ενώ η ομάδα αναγνώρισε ότι «πρόκειται για μια μικρής κλίμακας, ποιοτική μελέτη περίπτωσης», σημείωσε ότι το προσωπικό καλωσορίζει την εκπαίδευση και την υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα για την ενίσχυση των αναγκών των ασθενών με ΣΚΠ. Η μελέτη, «Ας μιλήσουμε για τη σεξουαλική ευεξία! Οι αντιλήψεις του προσωπικού για την υλοποίηση μιας νέας υπηρεσίας για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας», δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Multiple Sclerosis Journal – Experimental, Translational and Clinical.

Τα περισσότερα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας τείνουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία, αλλά αυτά τα προβλήματα είναι συχνά δύσκολο να ανακαλυφθούν και τείνουν να παραβλέπονται από τους κλινικούς γιατρούς της ΣΚΠ. Αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, μια ομάδα κλινικών ιατρών στο Tayside της Σκωτίας, δημιούργησε το 2018 μια «Κλινική Υγείας της Πυέλου» – Pelvic Health Clinic – για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ήταν ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ πολλών ειδικών της ΣΚΠ και ενός κλινικού γιατρού σεξουαλικής υγείας, ο οποίος παρέχει συμβουλές σε μηνιαία βάση σε άτομα με ΣΚΠ που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα. Ο κλινικός ιατρός δίνει επίσης συμβουλές σε άτομα που χρησιμοποιούν αντισύλληψη και είναι σε εμμηνόπαυση.

Οι κλινικοί γιατροί της ΣΚΠ αναγνώρισαν ότι η συζήτηση για τη σεξουαλική υγεία μπορεί να είναι δύσκολη ή άβολη, με μια νοσοκόμα να περιγράφει αυτές τις συνομιλίες ως «έναν τομέα που ίσως έχουμε παραμελήσει στο παρελθόν», λένε οι μελετητές. Ειδικότερα, αρκετοί κλινικοί γιατροί εξέφρασαν δυσφορία αναλύοντας θέματα σεξουαλικής υγείας με έναν ασθενή που δεν ήταν του ίδιου φύλου. Άλλοι είπαν ότι συχνά δεν ένιωθαν ότι υπήρχε χρόνος να μπουν σε αυτές τις συζητήσεις. Ενώ η ομάδα τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση γιατρών, η διάθεση του Pelvic Health Clinic φάνηκε να βοηθά στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών ζητημάτων και των ζητημάτων οικειότητας των ασθενών, καθώς οι κλινικοί γιατροί είχαν ένα έτοιμο εργαλείο που μπορούσαν να προσφέρουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σημείωσαν οι ερευνητές, δεδομένου ότι η μέση ηλικία εμφάνισης της ΣΚΠ σε ασθενείς είναι τα 42 έτη. Παρόλο που μια νοσοκόμα ή ένας νευρολόγος μπορεί να μην έχει το χρόνο ή την τεχνογνωσία να προσφέρει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τη σεξουαλική υγεία ενός ασθενούς, μπορούν εύκολα να παραπέμψουν σε έναν ειδικό ικανό να παρέχει αυτές τις ακριβείς υπηρεσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κύτταρα Th17 προωθούν αυτοάνοσα όπως η σκλήρυνση

Εμβόλια κατά της COVID-19 και ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Ο ιός Epstein-Barr συμβάλλει στην ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καραντίνα μπορεί να αναδείξει νέες πτυχές της σεξουαλικότητάς σας

Σεξουαλικότητα πτυχές: Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τομείς που δεν επηρεάζονται πολύ από την πανδημία του COVID-19 και δυστυχώς το σεξ , η επιθυμία και η οικειότητα δεν είναι ένα από αυτά. 

Η "αράχνη μπανάνα" της Βραζιλίας βοηθά στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας

Μετά την έγκριση της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών από την ρυθμιστική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας, το φάρμακο έχει πλέον περάσει στη δεύτερη από τις τρεις φάσεις πριν εγκριθεί προς πώληση. H De Lima δήλωσε ότι η ανακάλυψη μιας πιθανής θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία είναι ένα μήνυμα "να μην καταστρέφουμε τα ζώα, ακόμη και τα δηλητηριώδη, επειδή υπάρχει μια πραγματική βιβλιοθήκη μορίων που είναι ακόμη άγνωστα".

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.